Magistraţii Curţii de Apel Braşov au decis suspendarea, pe perioadă nedeterminată, a activităţii de judecată şi elaborarea unui memoriu adresat preşedintelui României "referitor la încălcarea brutală a independenţei justiţiei", judecătorii arătând că susţin demersul ICCJ de a sesiza CCR şi că respectă dreptul la protest al grefierilor.
"La data de 29.01.2020, Adunarea Generala a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Braşov a hotărât suspendarea, pe perioadă nedeterminată, a activităţii de judecată. Situaţia mai sus arătată va fi analizată săptămânal urmând a fi comunicate informaţii referitoare la noile hotărâri ce vor fi luate. Adunarea Generală a Judecătorilor a hotărât, de asemenea, elaborarea unui memoriu adresat Preşedintelui României referitor la încălcarea brutală, prin adoptarea Legii nr.Pl-x-292/2019, a independenţei justiţiei”, anunţă Curtea de Apel Braşov printr-un comunicat de presă.
Pe perioada suspendării activităţii vor fi judecate numai cauzele cu caracter urgent, cele privind măsurile preventive sau cauzele cu arestaţi.
Astfel, la secţia penală vor fi judecate cauze în care au fost dispuse măsuri preventive, indiferent de natura acestora (arestare preventivă, arest la domiciliu, control judiciar). Se vor efectua activităţi de judecată atât pe fond (contestaţii, apel, fond), cât şi privitor la aspectele de legalitate şi temeinicie a măsurilor preventive; cauzele privind solicitările adresate de organele de urmărire penală (măsurile de supraveghere tehnică, percheziţii etc.): cauzele reglementate de Legea nr.302/2004, indiferent de obiectul acestora şi cauzele apreciate de fiecare complet de judecată ca având un caracter urgent.
La secţia civilă vor fi luate în discuţie de către completurile de judecată, în perioada protestului, şi căile extraordinare de atac, astfel: Contestaţiile în anulare şi Cererile de revizuire care au ca şi obiect: abţinere, recuzare, ordonanţă preşedinţială, măsuri asigurătorii, suspendare executare, suspendare provizorie, reexaminare taxa timbru, ajutor public judiciar, conflict competenţă, îndreptare eroare materială, completare/lămurire dispozitiv, strămutare, excepţie de neconstituţionalitate, inadmisibilitate introducere în cauză a altor persoane, contestaţie la executare, adopţie, plasament, plasament de urgenţă, constatare nelegalitate grevă, suspendare greva, contestaţie desfacere contract individual de munca, contestaţie decizie concediere, suspendare hotărâre AGA, procedura insolventei. Totodată secţia de contencios administrativ Va soluţia cauze precum reexaminări, abţineri, cauze legate de cetăţenie recuzări, somaţii de pleată, sechestru judiciar sau asigurator, litigii legate de achiziile publice şi altele.
Pe perioada suspendării activităţii, programul de lucru cu publicul la compartimentele arhivă şi registratură se va desfăşura zilnic între orele 9:00 şi 10:00.
Judecătorii Curţii de Apel Braşov şi-au manifestat susţinerea faţă de acţiunile grefierilor, arătând că "înţeleg şi respectă"” dreptul acestora de a protesta, precum şi demersul demarat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitor la sesizarea Curţii Constituţionale.
Legea de eliminare a pensiilor speciale, propusă de PNL, a fost adoptată marţi, cu 247 de voturi ”pentru”, 21 de abţineri.
ICCJ a decis să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu legea de eliminare a pensiilor speciale, precizând că sesizarea vizează ”actul normativ în întregime”.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.