Negocierile realizate prin intermediul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) au adus reduceri la plăţi de 1,015 milioane de euro pentru consumatori, în relaţia cu băncile, o sumă de peste trei ori mai mare decât cea înregistrată în 2017, a anunţat, miercuri, CSALB.
Totodată, suma respectivă a permis şi continuarea raporturilor contractuale în care s-au angajat cele două părţi. Faţă de valoarea înregistrată în anul 2017, suma din 2018, de de 1,015 milioane de euro, este de peste trei ori mai mare, potrivit CSALB.
“Dacă ne gândim că în anul 2017 consumatorii români au obţinut o diminuare a efortului de plată de 303 mii de euro în urma negocierilor cu băncile, creşterea înregistrată anul trecut este remarcabilă. Depăşirea pragului de 1 milion de euro arată, pe de o parte, faptul că tot mai mulţi consumatori au ales calea dialogului prin intermediul CSALB, în schimbul rezolvării litigiilor în instanţă şi, pe de altă parte, disponibilitatea băncilor de a negocia“, a spus un membru al Colegiului de Coordonare CSALB, Alexandru Păunescu.
Cel mai important caz, din punct de vedere valoric, soluţionat de conciliatorii CSALB anul trecut, a fost cel al unui consumator din Bucureşti care a obţinut o reducere a efortului de plată de aprope 39.000 euro.
”În acest caz, banca a acceptat eliminarea pe viitor a comisionului de administrare şi restituirea comisionului de acordare a creditului. Acelaşi consumator a obţinut, tot prin intermediul CSALB, ştergerea soldului de 18.000 euro pentru un credit încheiat cu o altă bancă”, se arată în comunicat.
În 2018, cererile venite din partea consumatorilor au depăşit încă din luna octombrie pragul de 1.000 şi au încheiat anul la nivelul de 1.293. În 2017 au fost înregistrate doar 505 cereri.
”Numărul dosarelor constituite în anul 2018 a crescut cu 255% în raport cu numărul dosarelor formate în anul precedent: de la 214 dosare formate în 2017, la 550 dosare în 2018. Dintre aceste dosare, 90% au fost soluţionate favorabil, prin înţelegerea părţilor”, se arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.