Claudiu Marin Ţupulan, unul dintre membrii comisiei care a analizat lucrarea de doctorat a lui Petre Tobă, ar fi plagiat mai multe articole pe care le-a publicat în reviste de specialitate, fiind preluate inclusiv greşelile de tehnoredactare, scriu jurnaliştii de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI).
Claudiu Ţupulan, profesor universitar la Academia de Poliţie a fost unul dintre experţii care a făcut parte din grupul de lucru de la Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) desemnat să analizeze teza de doctorat a lui Petre Tobă.
Jurnaliştii de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii (CRJI) au descoperit cinci articole pe care Ţupulan le-a publicat între 2012 şi 2014 în reviste de specialitate deşi apăruseră anterior sub semnătura altor autori.
Unul dintre articolele descoperite de CRJI, cu titlul „Dimensiunea globală a traficului de droguri”, semnat de profesorul universitar Claudiu Marin Ţupulan, a apărut în 2012, în Pro Patria Lex, Revista de Studii şi Cercetări Juridice. Materialul este identic cu un text din volumul „Organizaţia criminală a drogurilor”, publicat în 2008 şi coordonat de Ioan Dascălu şi el profesor la Academia de Poliţie.
Au fost preluate inclusiv greşelile de tehnoredactare. Astfel, la pagina 64 a textului din 2008 există o greşeală de scriere şi apare: „cocluzia” în loc de „concluzia”. Greşeala apare şi în articolul din 2012 semnat de Ţupulan, scriu jurnaliştii CRJI. În lucrarea coordonată de Dascălu, Claudiu Ţupulan apare drept coautor însă nu se face o departajare a textelor scrise de fiecare dintre cei care au contribuit la lucrare.
Un alt articol care ar fi fost plagiat este „Analiza traficului de minori la nivel global”, Studii de securitate publică, nr. 4/2012, scrie CRJI. Materialul din 2012 este semnat de Cătălin-George Safta şi de Marin-Claudiu Ţupulan. Textul este identic cu un material publicat de Guvernul României şi Organizaţia Internaţională a Muncii cu titlul „O decadă de cooperare pentru eliminarea exploatării prin muncă a copilului”. Sursa este menţionată în notele de subsol şi în bibliografie însă fragmentul preluat nu este în ghilimele chiar dacă este identic la fiecare virgulă.
Şi materialul publicat cu titlul „Către o nouă politică la nivel european în domeniul controlului noilor substanţe psihoactive” în publicaţia trimestrială Studii de securitate publică, nr. 4/2013 este pus sub semnul întrebării de jurnaliştii CRJI. Un text identic a fost publicat de Comisia Europeană cu tittlul „Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind noile substanţe psihoactive” pe data de 17.9.2013. Tot dintr-un text al Comisiei Europene apare un alt material semnat de Ţupulan: „Aplicarea legislaţiei Uniunii Europene referitoare la detenţie în cadrul Justiţiei penale” publicat în revista Studii de securitate publică, nr.1/2014. Materialul original, „CARTE VERDE - Consolidarea încrederii reciproce în spaţiul judiciar european - o Carte verde privind aplicarea legislaţiei UE referitoare la detenţie în cadrul justiţiei penale” a apărut la Bruxelles pe 14 iunie 2011.
Cel de-al patrulea material asupra căruia planează suspiciunea de plagiat este „Comunicarea în managementul stărilor conflictuale”, apărut în revista Studii de securitate publică, nr. 2/2013. Sursa articolului ar fi fost „Consideraţii privind gestionarea comunicării stărilor conflictuale”, publicat în Revista Academiei Fortelor Terestre, nr. 3/2005 sub semnătura Col.prof.univ.dr. Alexandru Baboş.
Ţupulan a făcut pare din comisia de lucru CNATDCU care a analizat lucrarea de doctorat a fostului ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă şi care a stabilit că Tobă nu a plagiat. Comisia a suţinut, în raportul obţinut de News.ro că persoanele care au formulat sesizarea cazul Tobă au manifestat maliţiozitate atunci când au arătat că Tobă nu ştie sensul cuvântului „Apud” şi au pus totul pe „inadvertenţe dactilografice insignifiante”, Tobă nefiind specializat în lucrul la computer.
Raportul comun al comisiei din care a făcut parte Ţupulan a fost respins de Consiliul General al CNATCU care va desemna o altă comisie de experţi pentru analizarea lucrării lui Petre Tobă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.