Construirea unei clădiri noi pentru laboratorul de producţie care ar putea funcţiona în Băneasa şi unde în doi ani să fie reluată producţia de vaccin BCG şi în trei ani cea de vaccin antigripal a fost discutată la prima întâlnire a Comitetului interministerial pentru relansarea Institutului Cantacuzino. În paralel, se lucrează la relansarea brandurilor Polidin şi Cantastim şi la reluarea liniei de fiolaj, a explicat pentru News.ro secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu. Potrivit acestuia, sunt importante atât colaborarea cu cercetătorii institutului, elite în domeniu, pentru pregătirea tinerilor, cât şi colaborarea cu institute similare din Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Prima şedinţă a comitetului intermisnisterial a fost coordonată de către ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Discuţiile au vizat mai multe aspecte, unul dintre ele fiind construirea unui laborator de producţie, la standarde europene, unde să fie produse pentru început vaccinul BCG, cam în doi ani, şi antigripal, în trei ani. Dar, în paralel, ne dorim să recuperăm brandurile Polidin şi Cantastim, dar pentru aceasta trebuie să refacem echipa de producţie", a explicat secretarul de stat pentru News.ro.

Potrivit secretarului de stat, problemele discutate luni se pot înscrie la categoria strategiei pe termen mediu şi lung, iar dacă orice proiect implică şi ceva licitaţii, termenele nu mai pot fi nici măcar estimate.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

"Ştiţi că atunci când apar licitaţii deja nu mai putem avansa termene. Totuşi, ceea ce ne dorim este ca, în paralel cu construcţia laboratorului de producţie care va avea şi GMP, autorizaţie fără de care nu poate începe fabricaţia, în sediul din Splaiul Independenţei se reîncearcă refacerea echipelor de lucru. Adică ne dorim să aducem înapoi cercetători de elită care s-au pensionat pentru a-i îndruma pe tineri în recuperarea brendurilor. Ceea ce credem că putem face mai repede este reluarea liniei de fiolaj, chiar dacă se va produce ser fiziologic sau orice alte substanţe, şi asta poate chiar până la sfârşitul anului sau începutul anului 2018", a mai spus dr. Cristian Grasu.

Potrivit secretarului de stat, Institutul Cantacuzino va colabora şi cu institutele similare din Ungaria, Serbia, Franţa etc, dar şi cu Antibiotice Iaşi şi Unifarm, iar Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale va fi partener constant la toate şedinţele următoare. 

"Un lucru este foarte important, aceste proiecte pe care le îmbunătăţim de la o şedinţă la alta să fie susţinute de autorităţi, aşa cum se întâmplă acum. Adică este nevoie de continuitate şi sustenabilitate financiară, pentru că numai pentru realizarea a două milioane de doze de vaccin antigripal sunt necesare cam 40-50 de milioane de euro", a explicat secretarul de stat Cristian Grasu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.