Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România cere autorităţilor să ia măsuri privind pacienţii cronici din Suceava, arătând că aceia care făceau tratament perfuzabil la spital nu mai pot face acest lucru, în contextul infectărilor cu coronavirus, şi solicitând ca ei să poată beneficia de acest tratament la domiciliu. Totodată, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită să fie luate măsuri ca pacienţii cu afecţiuni oncologice să poată primi în continuare tratamentul necesar, arătând că pentru aceştia riscul de deces este triplu, în contextul pandemiei de COVID-19.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă cu privire la pacienţii cronici din Suceava, în special a celor care au nevoie de tratament perfuzabil, pe care îl făceau de obicei la spital, sub supraveghere medicală. Acest lucru nu mai este posibil în acest moment, unii dintre ei având chiar medicii pozitivi şi aflându-se în izolare în acest moment.
"De exemplu, un pacient cu boala Fabry are nevoie de o perfuzie cu substituţie enzimatică la fiecare 14 zile, perfuzie ce durează până la 5 ore, în funcţie de starea pacientului, iar în România acest tratament se efectuează doar în spitalele acreditate pentru această procedură. În lipsa tratamentului, un pacient cu boala Fabry poate ajunge la accident vascular cerebral, infarct sau dializă", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Coaliţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
COPAC solicită autorităţilor permiterea unei excepţii de la regulă şi administrarea tratamentului la domiciliu pentru ca pacienţii cu boli rare sau cronice să aibă continuitate în schema terapeutică fără a fi expuşi riscului de infectare cu noul coronavirus.
Totodată, pentru zonele aflate în carantină, cum este Suceava, este nevoie de o linie verde, unde pot suna pacienţii care au nevoie de ajutor, ei neputând să se deplaseze pentru a-şi procura tratamentele necesare.
"Trebuie găsite urgent soluţii pentru spitalele de unde pacienţii cronici îşi luau tratamentul şi acum unităţile medicale sunt în izolare sau carantină. Solicităm autorităţilor să ia cât mai urgent aceste măsuri, ele fiind vitale pentru pacienţii cronici din zonele de carantină şi menţinerea lor în afara pericolului”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.
La rândul său, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer afirmă că pentru pacienţii oncologici, în plină pandemie, riscul de a muri e triplu.
"Pe pacienţii care astăzi au nevoie de tratament şi diagnostic rapid, îi condamnă la moarte sigură sistemul de sănătate din România, bătrânul campion al deceselor evitable, al infecţiilor intraspitaliceşti, al mortalităţii materne ridicate, al finanţării celei mai mici din PIB. Abia acum se va vedea faptul că sistemul de sănătate, la rândul său, e neoplazic, în stadiu terminal, şi mai nou, are ca patologie asociată COVID -19", afirmă FABC.
Reprezentanţii Federaţiei spun că studii recente arată că pacienţii oncologici infectaţi cu coronavirus au un risc de 3,5 ori mai mare de a necesita internare pe secţia de terapie intensivă, ventilaţie mecanică şi deces, comparativ cu pacienţii fără cancer.
"Este principalul motiv pentru care trebuie să-i protejăm şi să nu-i lăsăm fără acces la tratamenul de care au nevoie, oricare ar fi el: chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau chirurgie. Cu toate acestea, marea majoritate a pacienţilor oncologici au fost externaţi peste noapte, trimişi acasă, la sute de kilometri, să aştepte. Pacienţii diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii necesită în regim de urgenţă prescrierea şi iniţierea tratamentului", mai arată sursa citată.
Potrivit FABC, sistemul de sănătate lasă fără tratament sau diagnostic cert în această perioadă foarte mulţi pacienţi, din varii motive, iar unităţile spitaliceşti nu sunt pregătite să asigure protecţia minimă necesară nici medicilor, nici pacienţilor oncologici care fie sunt internaţi, fie trebuie să îşi continue tratamentul în spital.
"O reţea de servicii paliative şi tratament la domiciu, bine pusă la punct şi finanţată corect, ar fi făcut diferenţa zilele acestea. Din păcate, la acest capitol, România este din nou codaşă abordând un buget minim acestor tipuri de servicii", mai arată reprezentanţii federaţiei.
Ca urmare, FABC solicită implementarea unor soluţii tehnice ca pacienţii oncologici să poată începe sau continua tratamentul salvator în cel mai scurt timp posibil, ca spitalele să asigure un parcurs distinct - un culoar verde pentru pacienţii care vin la tratament - testare, săli amenajate special pentru pacientii oncologici şi alţi pacienţi cronici -, să implementeze un sistem de programare online.
"Solicităm crearea unui circuit separat pentru pacientul cu cancer infectat cu coronavirus, deoarece acesta poate deveni uşor un focar de infecţie pentru ceilalţi pacienţi aflaţi la terapie sau pentru personalul medical. În cazul în care pacienţii oncologici trebuie să rămână la domiciliu, solicităm implementarea unui sistem care să permită consultaţiile la distanţă şi monitorizarea efectelor adverse", arată FABC, cerând de asemenea ca tratamentul să poată fi ridicat de o altă persoană în numele bolnavului, să fie administrat la domiciliul pacientului şi să poată fi cumpărat din judeţul de reşedinţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.