Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, face publice date din anii trecuţi care arată că în 2019 peste şase dintr-un milion de români au dezvoltat tromboză de sinus venos cerebral, incident asociat acum de unele persoane cu administrarea serului AstraZeneca, cei mai mulţi fiind oameni sub 55 de ani. Datele din 2020 arată că incidenţa acestei afecţiuni a fost de peste cinci la un milion, la nivel naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Nu s-a observat o corelaţie, cel puţin pe datele disponibile la nivel european, la pacienţii care aveau un status pro-trombotic şi apariţia acelor evenimente. Noi aşteptăm recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului, tot acest proces este în continuă desfăşurare, (...) ori de câte ori apar semnale noi, cu siguranţă vom beneficia cu toţii de acele recomandări. Dar la acest moment  nu s-au stabilit nişte factori de risc care pot anunţa instalarea acelor evenimente. Am solicitat de la Şcoala Naţională de Management Sanitar o evaluare pe anul 2019 şi pe anul 2020 a evenimentelor de tromboză de sinus venos cerebral şi pot să vă spun că, pentru anul 2019, la nivel naţional avea o rată de incidenţă cumulată la un milion de persoane de 6,6, ceea ce înseamnă că peste 6 persoane dintr-un milion, pe an, dezvoltă tromboză de sinus venos cerebral în România, majoritatea fiind persoane cu vârstă sub 55 de ani. Pentru anul 2020 avem o incidenţă cumulată de 5,2 persoane la un milion de persoane. Aşa încât sunt evenimente care erau şi înainte de momentul debutului campaniei de vaccinare şi există această predispoziţie chiar la persoane tinere, aparent fără nişte factori de risc identificabili.  Desigur că aici putem să evaluăm condiţii de trombofilie, anumite tratamente asociate care cresc riscul de evenimente trombotice, sunt foarte mulţi alţi factori care pot să contribuie la instalarea acestor evenimente nedorite”, a explicat Valeriu Gheorghiţă. 
Medicul Alexandru Rafila a afirmat luni seară că administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford nu trebuie oprită în urma cazurilor de tromboze semnalate recent de Germania. El afirmă că administrarea serului poate fi "limitată" la persoanele care au tulburări de coagulare. Rafila adaugă că nu recomandă preventiv terapie anticoagulantă celor care primesc acest ser, deoarece o astfel de terapie este, la rândul ei, "riscantă".
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"În mod evident, monitorizarea efectelor adverse ale unui vaccin este esenţială, faptul că autorităţile germane nu exclud legătura între apariţia unor tromboze - e adevărat puţine, şapte cazuri (...) - arată seriozitatea sistemului de sănătate din Germania şi din Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că trebuie să opreşti vaccinarea. Studiul este importat şi, dacă există persoane care au diverse coagulopatii, adică boli legate de coagulare, probabil că la aceste persoane într-adevăr trebuie limitată administrarea acestui vaccin, dar asta nu înseamnă că vaccinul nu este bun, dimpotrivă, am văzut rezultate remarcabile în studiile făcute pe 32.000 de persoane”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Antena 3.
El a adăugat că, în România, cu o singură excepţie care va fi clarificată, nu au fost constatate evenimente "care ar putea să pună probleme de siguranţă a vaccinării".
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.