Un lac de peste 850 de hectare din judeţul Constanţa, aflat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a secat, flora şi fauna din zonă fiind afectate. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) susţine că lacul Nuntaşi nu ar fi secat complet dacă erau decolmatate canalele care asigură tranzitarea apei în alte două lacuri şi acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Directorul  ABADL, Bogdan Bola, a postat pe pagina sa de Facebook date despre secarea acestui lac. 
 
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
 
“Aşa arată acum lacul Nuntaşi din Dobrogea, care avea o suprafaţă totală de 851 de hectare de luciu de apă. Astăzi, în mai puţin de două luni, este secat în proporţie de 95%...Lacul Nuntaşi se află în administrarea Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), precum şi lacurile adiacente - Sinoe şi Histria. ARBDD se ocupă de îngrijirea şi exploatarea în condiţii normale a acestor lacuri. Condiţiile climatice semiaride determină o evaporaţie mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calităţi balneo-terapeutice”, a afirmat Bogdan Bola. 
 
El a precizat că Primăria Istria a notificat Prefectura Constanţa cu privire la secarea aproape în totalitate a lacului Nuntaşi. Bola a menţionat că specialiştii ABADL monitorizează periodic lacul Nuntaşi privind calitatea apei şi potenţialul ecologic pentru Comisia Europeană pentru a se cunoaşte evoluţia lui de la an la an, iar ultima monitorizare a avut loc în aprilie 2020.
 
“Menţionez faptul că acest fenomen extrem a avut ca factor şi diferenţa de nivel dintre lacul Nuntaşi şi lacul Histria. Mergând pe teren, am observat că au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri care permiteau reglarea/controlarea nivelului dintre ele. (…) Fenomenul s-a mai manifestat parţial în anii trecuţi, însă este pentru prima dată când lacul Nuntaşi a secat complet. Astfel, fauna şi flora din zonă au fost afectate în mare parte, însă prin măsurile pe care le-am putea întreprinde ne vor permite să sprijinim refacerea ecosistemului”, a explicat directorul ABADL. 
 
El a spus că miercuri va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, administratorul lacului, şi ai Primăriei Istria. Bola a afirmat că ABADL poate acţiona doar dacă cei de la Rezervaţie vor solicita acest lucru. 
 
“În cazul în care ni se va solicita şi după discuţiile cu colegii mei, ne vom putea organiza eficient şi vom putea acţiona pe lac chiar în decursul acestei săptămâni. Eforturile noastre vor fi condiţionate însă de fenomenele meteo - seceta hidrologică. Sperăm doar că în perioada de toamnă şi iarnă, vremea din Dobrogea să fie bogată în precipitaţii. Planul nostru este simplu: ABADL va trebui să intervină de urgenţă pentru decolmatarea canalelor care asigură secţiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria şi până la Nuntaşi. Din păcate, o monitorizare constantă a acestor lacuri şi întreţinerea canalelor de legătură dintre ele ar fi putut evita această secare completă”, a mai afirmat Bogdan Bola.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.