Fiul femeii de 70 de ani care a murit, sâmbătă, în Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa spune că în cazul mamei sale a fost culpă medicală deoarece problemele ei de sănătate nu au fost încadrate pe codul corect, el precizând că ar fi trebuie să fie cod roşu, şi nu cod verde. Conducerea unităţii medicale spune că femeia a fost încadrată pe cod verde deoarece era conştientă, colaborantă, echilibrată din punct de vedere respirator, iar după ce a fost supusă mai multor investigaţii, starea ei s-a agravat şi nu a mai putut fi salvată. El a prezentat şi rezultatul necropsiei, femeia murind în urma unor probleme cardiace şi pulmonare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Directorul medical al Spitalului Judeţean Constanţa, Bogdan Obadă, a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, cronologia evenimentelor în care a fost implicată femeia care a murit în Urgenţă la sfârşitul săptămânii trecute. 
 
"Pacienta s-a prezentat la ora 7.30 în Unitatea de Primiri Urgenţe, cu ambulanţa, cu simptome respiratorii de aproximativ trei zile, pe fondul unei patologii cardiace. Primul consult, realizat de medicul urgentist, a fost la opt şi şapte minute. Pacienta era stabilă hemodinamic, s-au efectuat EKG, analizele de sânge uzuale, radiografie pulmonară, s-au solicitat, s-a instituit tratament cu ser fiziologic, ventolin. La ora 10 a fost consultul de boli interne, s-a solicitat un al doilea set de analize, mai specifice, la ora 11.10 a fost efectuat consultul cardiologic la solicitarea medicului internist. În continuare, pacienta era stabilă hemodinamic, se solicită de data asta încă un set de analize ţintite pe funcţia cardiacă, analize care au fost solicitate în dinamică, la ora 11 şi la ora 15. Se solicită şi computer tomograf torace nativ, pacienta având creatinină mare", a explicat Bogdan Obadă, precizând că nu s-a putut face atunci CT şi s-a continuat tratamentul antihipertensiv.
 
El a mai afirmat că investigaţia cu computerul tomograf a fost realizată la ora 19.30, deoarece au existat mai multe solicitări în acel interval. 
 
"La 12.06 este solicitarea de CT în calculator. CT-ul s-a efectuat la ora 19.30. Există o pauză între orele 12 - 19 care este explicată prin faptul că au fost opt solicitări de cod roşu pentru CT, 11 solicitări de cod galben şi patru de cod verde, toate au fost solicitări cu segmente multiple. Pacienta face computer tomograf la 19.30. Există încă o reevaluare a medicului urgentist la 18.30. Pacienta era stabilă hemodinamic. Rezultatul la CT vine la ora 20.30, rezultatul scris, este reevaluat de medicul urgentist, în continuare este stabilă hemodinamic", a spus el.
 
Directorul medical a precizat că la ora 21.50 starea pacientei s-a înrăutăţit.
 
"În urma rezultatului CT, se evidenţiază hidropneumotorax revărsat pe pericardix, se solicită şi consult chirurgical, iar în jurul orei 21.50 se înrăutăţeşte starea generală a pacientei, devine instabilă hemodinamic şi se produce stopul cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare nu mai au niciun rezultat”, a spus Bogdan Obadă.
 
Întrebat dacă femeia putea fi salvată, managerul unităţii medicale, Cătălin Grasa a spus: "Intrăm în amănunte pe care acum nu avem de unde să le ştim, ne vom clarifica în momentul în care va fi necropsia gata. Este curios că pe tot decursul cât a stat în UPU, a fost pe cod verde, cod verde însemnând că este conştientă, colaborantă, hemodinamic şi respirator echilibrată, deci nu a fost pe cod roşu sau cod galben. Şi, dintr-o dată, seara, se deteriorează astfel încât necesită a merge pe codul roşu şi acolo să fie fără răspuns la manevrele de resuscitare. S-a întâmplat ceva, a fost o decompensare ireversibilă şi aşteptăm să vedem şi noi cauza". 
 
Directorul medical a precizat că, în acea zi, în Urgenţa Spitalului Judeţean au fost 12 cazuri de cod roşu, 51 de cod galben şi 403 de cod verde.
 
Conducerea spitalului face anchetă în acest caz pentru a stabili cu exactitate cum au stat lucrurile. 
 
 
După conferinţa de presă, fiul femeii, Constantin Popa, a declarat jurnaliştilor că analizele realizate până în prânz arătau că mama lui era în stare gravă şi ar fi trebuit tratată ca de cod roşu şi nu de cod verde.
 
"Le-am spus sa se uite pe rezultatele analizelor de la ora 11 şi ora 12, care erau elocvente şi arătau clar starea gravă, care nu mai era de cod verde, avea pulsul 10, orice medic din ţara asta, şi începător, poate să spună că cu un puls zece nu mai este de cod verde, ci de cod roşu, plus problemele la plâmâni, problemele pe care le avea şi care au ieşit pe CT-ul de la ora 11", a spus bărbatul. 
 
El susţine că şi un medic începător şi-ar fi dat seama de cât de gravă este starea femeii. 
 
"Când am venit la ora 19 şi un pic, era pe un scaun mobil cu care transportă pacienţii pe la toate saloanele. E un scaun cu roţi. Era în salon, lângă medicii care completau. Un medic şi începător, rezident, putea vedea starea avansată de degradare, cu ochii roşii, umflaţi, cianoză la ochi”, a explicat Constantin Popa. 
 
El a mai spus că tatălui său, care a stat în urgenţă cu soţia lui, o asistentă i-ar fi spus la un moment dat: "Poţi să mergi până la Dumnezeu. Ce dacă faci plângere?".
 
Bărbatul a mai afirmat că, după ce au venit rezultatele celui de-al doilea tomograf, nu a venit niciun medic să ia o decizie în privinţa ei. 
 
"Am cerut în mod repetat să se dea concluziile tomografului, au venit la 19.5, al doilea tomograf. Concluziile le aveam la mine. Din momentul ăla nu a venit niciun medic să ia rapid o decizie în privinţa salvării ei. Pulsul era 12 şi în scădere, la un moment dat nu mai putea să îşi susţină mâna, i-a căzut senzorul de la deget jos, am cerut unei asistente să vină să repornească aparatul EKG şi să-i pună senzorul, a dat din umeri şi a plecat mai departe”, a spus bărbatul. 
 
Constantin Popa a prezentat apoi, rezultatul necropsiei, femeia murind în urma unor probleme cardiace şi pulmonare. 
 
"Insuficienţă cardiorespiratorie acută, hidropneumotorax drept - apă la plămâni, pneumopatie acută, mi s-a spus că asta ar fi fost cauza definitorie, majoră. Apoi un emfizem pulmonar rupt, cardiomiopatie cronică, deci cam vreo cinci cauze. (...) Apa la plămâni a fost depistată de la ora 12, deci clar se putea scoate apa de la plămâni cu o mică intervenţie. Insuficienţă cardiorespiratorie se ştia de când a ajuns. (...)  Este o confirmare a culpei medicale, a faptului că nu s-a încadrat bine cazul în funcţie de codurile avute. Ţinând cont de hârtiile care mi-au fost prezentate şi demersurile făcute, clar era de roşu”, a mai declarat bărbatul.
 
Poliţiştii au deschis în acest caz un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.