Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a anunţat că 110 militari de pe fregata "Regina Maria" care au fost confirmaţi cu COVID-19 vor merge la Spitalul Militar după sosirea la Constanţa, aşteptată la sfârşitul acestei săptămâni, şi vor fi evaluaţi din punct de vedere epidemiologic. Cei cu simptome medii sau grave vor rămâne internaţi, iar ceilalţi vor merge acasă şi vor fi monitorizaţi de medicul de familie.
Fregata “Regina Maria”, cu un echipaj alcătuit din 240 de militari, este comandată de comandorul Victor Durea.
Prefectul Silviu Coşa a declarat, miercuri, că la Spitalul Militar Constanţa a fost golit un pavilion pentru marinarii de pe fregata "Regina Maria" pentru ca astfel să nu se încarce spitalele COVID din judeţ.
"Fregata este în marş spre Portul Constanţa. S-a luat legătura deja cu domnul doctor Trană (n.r. - comandantul Spitalului Militar Constanţa), toţi cei de la bordul fregatei – 110, care au fost depistaţi pozitiv urmare a testelor efectuate în Turcia vor fi cazaţi la Spitalul Militar, nu pe partea aceea modulară care are destinaţia civilă, ci chiar la Spitalul Militar. S-a golit un pavilion, s-a înfiinţat o secţie pentru ei astfel încât să nu încarce spitalele care deja erau COVID. Acolo ei vor fi evaluaţi şi triaţi din punct de vedere epidemiologic şi în funcţie de aceasta cei cu simptome medii sau grave - până acum nu este niciunul de acest fel - vor rămâne în spital. Ceilalţi vor putea să urmeze procedura generală pentru un suspect de COVID, respectiv se vor duce la domiciliu unde vor intra în monitorizarea medicului de familie. Pentru cei care nu vor să se deplaseze la domiciliu, din ceea ce ştim până în momentul de faţă, Ministerul Apărării va face demersurile necesare pentru cazarea lor într-un spaţiu”, a afirmat prefectul Silviu Coşa.
Ministerul Apărării Naţionale a transmis, marţi, că fregata "Regina Maria", care se afla într-o misiune NATO, revine la Constanţa după ce rezultatele analizelor "au confirmat un procent semnificativ de militari infectaţi cu noul coronavirus”.
Sursa citată menţiona că situaţia medicală a debutat în 7 noiembrie, în timp ce nava se afla pe mare, în proximitatea portului Aksaz, din sudul Turciei, când doi militari de la bord au prezentat o stare de sănătate moderat alterată, cu simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19.
"Medicul de la bord a aplicat imediat procedurile operaţionale standard pentru astfel de situaţii, cei doi militari, un soldat profesionist şi un maistru militar, fiind izolaţi şi primind îngrijirile medicale specifice. Ulterior, aceştia au fost repatriaţi, în cursul zilei de 8 noiembrie, din teatrul de operaţii maritim cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Ei au fost internaţi în facilităţile medicale ale MApN – unul fiind confirmat pozitiv la testarea COVID-19 şi internat în Spitalul Medical Mobil ROL 2, de la Otopeni, iar celălalt, cu rezultat negativ la testarea pentru infecţia cu SARS CoV-2, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti”, preciza MApN.
Duminică, fregata a acostat în baza militară turcească din Aksaz, pentru refacerea capacităţii de luptă şi pentru punerea în aplicare a măsurilor sanitare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, conform procedurilor în vigoare.
Astfel, luni, tot echipajul fregatei "Regina Maria” a fost retestat (RT-PCR) pentru depistarea altor posibile cazuri de militari infectaţi cu noul coronavirus, iar la bordul navei au fost dezinfectate toate spaţiile interioare şi au fost pregătite încăperi speciale pentru izolarea şi tratarea cazurilor asimptomatice sau a celor cu forme uşoare de manifestare a bolii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.