Consiliul Judeţean Buzău va cheltui peste 300.000 de euro, în calitate de cofinanţator, pentru trei proiecte de investiţii ce se vor desfăşura în raionul Soroca şi în municipiul Chişinău, administraţii din Republica Moldova cu care Consiliul Judeţean Buzău este înfrăţit.
Consilierii judeţeni din Buzău au aprobat, în şedinţa ordinară de miercuri, participarea Consiliului Judeţean Buzău, în calitate de cofinanţator, în trei proiecte de investiţii ce se vor realiza în Republica Moldova.
20.000 de euro vor fi cheltuiţi pentru lucrări de reabilitare a Bibliotecii ”Basarabia" din municipiul Soroca, bibliotecă care funcţionează ca secţie exterioară a Bibliotecii Judeţene ”Vasile Voiculescu" Buzău încă din anii '90 când a fost semnat primul act de înfrăţire, iar biblioteca judeţeană Buzău a fost prima instituţie care a dus în Republica Moldova carte românească.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Avem o secţie exterioară a Bibliotecii Vasile Voiculescu, este biblioteca noastră practic şi trebuie reabilitată. A fost primul pas al românismului în Republica Moldova, s-a dus pentru prima dată carte românească acolo, atât literatură cât şi carte şcolară", a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Consiliul Judeţean Buzău va mai sprijini financiar două proiecte, în valoare de 250.000 şi 50.000 de euro, ce se vor realiza în municipiul Chişinău, respectiv reabilitarea unui Cimitir al Eroilor Români şi amplasarea unui monument.
”La Chişinău, în 1941, pentru că se întâmplase o mare nedreptate, cineva nu a mai fost de acord cu pactul Ribbentrop-Molotov, iar soldaţii români şi-au dat viaţa pentru ca România să se reîntregească. De atunci, nimeni nu s-a mai gândit să pună o floare sau să reabiliteze Cimitirul Eroilor Ostaşilor Români (...) Autorităţile din Republicii (...) au acceptat să reabilităm acest cimitir şi să punem un monument în care să scriem foarte clar că acolo românii şi-au dat viaţa pentru reîntregirea acestui neam”, a mai afirmat preşedintele CJ Buzău.
Potrivit acestuia, demersurile durează de mai bine de 2 ani şi jumătate.
”Mie îmi pare rău că autorităţile centrale din România nu s-au gândit la acest lucru până acum şi a trebuit să ne gândim noi. Noi, Consiliul Judeţean Buzău, am mai făcut un lucru, am mai reabilitat în nordul Basarabiei un alt cimitir al eroilor români", a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Potrivit proiectului de hotărâre, sumele cu titlu de cofinanţare prevăzute în proiect se asigură din bugetul propriu al judeţului Buzău pentru anul 2023, iar virarea banilor se vor face la solicitarea reprezentanţilor legali ai Consiliului Raional Soroca şi respectiv Pretura Botanica, în tranşe corespunzătoare documentelor justificative prezentate, la cursul euro – lei din data efectuării operaţiunii financiare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.