Consiliul General al CNATDCU a respins, miercuri, rapoartele comisiilor de lucru care stabileau că Petre Tobă şi Florentin Pandele nu au plagiat în lucrările lor de doctorat, urmând să fie constituită o nouă comisie care să dea un verdict final, a anunţat vicepreşedintele CNATDCU Marius Andruh. El a precizat că au existat 29 de voturi împotriva celor două rapoarte, două în favoarea lor, existând nouă abţineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins, miercuri, cu 29 de voturi împotrivă, două voturi de acceptare şi nouă abţineri, rapoartele comisiilor de specialitate ale CNATDCU, care stabileau că fostul ministru de Interne Petre Tobă şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, nu au plagiat în lucrările lor de doctorat.

Dintre cei 47 de membri ai Consiliului, 40 si-au exprimat punctul de vedere, dintre care 19 au fost prezenţi în sala unde s-a desfăşurat şedinţa.

"Discuţiile au fost atente, au fost profunde, analizând aspectele din cele două rapoarte. Pentru ca lucrurile să fie mai clare şi pentru a avea o imagine mai clară pentru noi şi pentru persoanele implicate, Consiliul General a votat, cu o singură abţinere, ca preşedintele să numească o nouă comisie din personalităţi din exteriorul Consiliul General, care să dea un verdict final. Deocamdată au fost respinse cele două rapoarte", a spus vicepreşedintele CNATDCU Marius Andruh.

El a adăugat că este mai bine pentru toată lumea să existe o nouă evaluare şi a precizat că noua comisie va fi numită "cât se poate de repede, asta însemnând cam 10 zile".

"Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi, din păcate, cu contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice. De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje şi propoziţii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna funcţionare a instituţiei doctoratului la noi în ţară”, a declarat Andruh.

El a mai spus că o comisie de verificare există deja, dar în regulament este prevăzut că pot fi comisii din interior şi exterior.              

"Noi propunem o comisie doar din exterior, dar vom vedea ce decide domnul Barbu (Viorel Barbu, preşedintele CNATDCU, n.r.)", a adăugat vicepreşedintele CNATDCU.

El a mai spus că membrii comisiei externe pot fi şi din altă ţară, cu condiţia să înţeleagă limba română.

"Am votat hotărârea noastră ca noua comisie să fie numita de preşedintele CNATDCU, nu de comisia de specialitate", a precizat vicepreşedintele CNATDCU

Andruh a mai spus că urmează să fie analizate mai multe teze de doctorat, suspectate de plagiat, dar că nu tot sistemul este corupt.

"Sunt mai multe şi aici e grav pentru că e vorba de un întreg sistem care trebuie însănătoşit şi acest lucru trebuie să se faca nu doar la nume sonore. Este vorba de o teză în zona ştiinţelor tehnice, una la ştiinte medicale, la comisia de apărare. Nu vreau să trăiţi cu impresia că întregul sistem e corupt şi nu se mai întâmplă lucruri bune", a mai declarat Marius Andruh.

Regulamentul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) nu prevede ce se întâmplă în cazul în care Consiliul General dă un vot diferit faţă de cel al comisiilor de specialitate, a declarat, marţi, pentru News.ro, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, precizând că, dacă, miercuri, în cazurile Tobă şi Pandele va fi o astfel de situaţie, recomandă formarea unei noi comisii care să reanalizeze tezele.

Comisia de lucru a CNATDCU a finalizat, săptămâna trecută, raportul în cazul tezei de doctorat  "Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale", susţinută de Petre Tobă în 15 februarie 2011, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, sub coordonarea fostului chestor Anghel Andreescu.

Concluzia raportului este că ministrul demisionar de Interne nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, comisia de lucru a CNATDCU propunând ca acestuia să nu îi fie retras titlul de doctor.

La rândul ei, Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a trimis în 9 iunie, la solicitarea Ministerului Educaţiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Tobă, arătând că, după analizarea lucrării, concluzia a fost că cercetarea ştiinţifică a acestuia “a fost utilă”, întrucât “a căutat să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale”. Comisia de Etică a Universităţii “Carol I” a propus, de asemenea, menţinerea titlului de doctor acordat în 2011 lui Petre Tobă.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

În cazul lui Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, Comisia de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică a CNATDCU a avizat, cu şase voturi din şapte, unul dintre membri fiind absent, raportul comisiei independente de lucru. Potrivit raportului, Pandele nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, cu titlul "România şi noile provocări generate de integrarea europeană”.

Din grupul care a analizat teza de doctorat a lui Florentin Pandele au făcut parte conferenţiarul universitar Cristian Niţă şi conferenţiarul universitar Veronica Mihalache, ambii de la Academia Naţională de Informaţii, precum şi profesorul universitar Claudiu Ţupulan de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza”.

"Ieri (joi, 1 septembrie, n.r.) am primit de la preşedintele CNATDCU ca, până astăzi la 12 să-i prezint situaţia şi să-i spun de ce se întârzie. Eu le-am trimis celor de la comisie, «Băi oameni buni, până mâine la ora 9 când am şedinţă, ori trimiteţi rapoartele», că n-ai voie să te bagi peste ei, «ori îmi spuneţi de ce nu le-aţi făcut». Doar două rapoarte am primit aseară, raportul domnului Tobă şi al domnului Pandele, pozitive fiind. Deci nu sunt plagiate. Ca obligaţie, prin regulament, am întrunit comisia astăzi de specialitate (…) Şase din şapte, că unul e absent, au avizat raportul”, a declarat, pentru News.ro, Ştefan Prună, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică a CNATDCU.

Prună a spus că, pe el, personal, l-a convins raportul comisiei independente care a arătat, "punct cu punct”, temeiul în baza căruia s-a considerat că lucrările lui Florentin Pandele şi Petre Tobă nu sunt plagiate.

"Vreau să vă spun, ca să fie clar pentru toată lumea: nici preşedintele CNATDCU, nici eu nu am făcut presiuni asupra acestor comisii, «domnule, trebuie să daţi un anumit verdict, ca să fim corecţi». Asta este ce au gândit ei, da? Au gândit, ne-au pus la dispoziţie, aseară (joi, n.r.), acest raport, noi l-am avizat şi conform procedurii l-am înaintat preşedintelui CNATDCU”, a mai spus Prună.

Potrivit sesizării care a ajuns la CNATDCU, Pandele ar fi copiat în lucrarea sa de doctorat "România şi noile provocări generate de integrarea europeană”, aproximativ o treime din conţinut. Presa a scris şi despre cealaltă lucrare de doctorat a lui Florentin Pandele, "Coordonate juridice şi strategice privind navigaţia maritimă”, susţinută în 2007 la Academia de Poliţie, sub coordonarea lui Ion Dascălu, că ar fi fost plagiată din propria sa lucrare de licenţă.

Viorel Barbu anunţa, în 30 iunie, că la CNATDCU sunt în lucru mai multe sesizări de plagiat, în cazul lucrărilor de doctorat ale lui Petre Tobă, Gabriel Oprea, Robert Negoiţă, Florentin Pandele, Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Mihai Stănişoară, Elena Petrescu, Adela Loredana Popescu, Loredana Radu şi Dumitru Pârvu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.