Consiliul Naţional al Elevilor lansează propuneri pentru noua formă a Statutului Elevului, iar printre acestea se află posibilitatea ca elevul să aleagă cel puţin una din trei opţiuni pentru disciplinele opţionale, ca elevii suspendaţi sau exmatriculaţi pentru fapte de violenţă să beneficieze de psihoterapie. De asemenea, o altă propunere prevedere dreptul de a beneficia de produse de igienă: hârtie igienică, săpun, produse de igienă feminină etc., în mod gratuit, dar şi obligativititatea unităţilor de învăţământ preuniversitar de a-şi desfăşura activitatea în spaţii care respectă normele de igienă şcolară.
Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că au lansat mai multe propuneri Ministerului Educaţiei privind noua formă a Statutului Elevului şi au precizat că în contextul adoptării Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, este necesară modificarea tuturor actelor normative subsecvente acesteia, implicit a Statutului Elevului.
Una dintre propuneri se referă la introducerea curriculumului la decizia elevului din oferta şcolii (CDEOŞ), iar CNE a precizat că acest lucru garantează o libertate mai mare în a alege materiile opţionale studiate la clasă, inclusiv în sistem modular sau prin intermediul unor grupe de studiu constituite la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar. Astfel, elevii vor avea dreptul de a alege cel puţin una din trei opţiuni anual pentru disciplinele opţionale pe care le studiază.
De asemenea, acordarea sprijinului pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) este o altă propunere a CNE
“În funcţie de nevoile preşcolarilor şi elevilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES), aceştia au dreptul la un sistem de sprijin, organizat pe patru niveluri, care vizează adaptări curriculare şi suport educaţional. Aceştia benefiază de materiale şcolare adaptate nevoilor specifice şi pot susţine examenele naţionale, având subiecte adaptate cerinţelor lor, în vederea accesibilităţii sporite”, au explicat reprezentanţii CNE.
Ei susţin şi introducerea dreptului de a beneficia de produse de igienă: hârtie igienică, săpun, produse de igienă feminină etc., în mod gratuit, dar şi a obligativităţii unităţilor de învăţământ preuniversitar de a îşi desfăşura activitatea în spaţii care respectă normele de igienă şcolară, de protecţie a muncii, de protecţie civilă şi de pază contra incendiilor sau a dezastrelor naturale.
Consiliul Naţional al Elevilor mai propune introducerea dreptului pentru cei cu boli cronice, boli maligne sau alte afecţiuni care necesită spitalizare, izolare sau recuperare şi / sau tratament / monitorizare, de a beneficia de procese individualizate de învăţare în unitatea sanitară în care aceştia sunt în tratament, în monitorizare medicală sau la recuperare, în baza programului „Şcoala din spital”. Aceşti elevi beneficiază de sprijin şi pot accesa orele de curs în sistem online, după caz;
Introducerea dreptului de a avea acces gratuit la baza materială a unităţii de învăţământ (ex. un cabinet medical şi un cabinet stomatologic, o bibliotecă, un teren de sport, grupuri sanitare şi laboratoare de ştiinţe, arte, cabinete pentru terapii specifice, consiliere şcolară, accesul la internet şi reţea WI-FI securizată etc.) reprezintă o altă propunere a elevilor.
CNE mai propune introducerea obligaţiei ca elevii care au fost sancţionaţi cu suspendare sau exmatriculare cu drept de reînscriere, conform legii, ca urmare a săvârşirii unor acte de violenţă, să beneficieze de consiliere, intervenţie psihologică şi psihoterapie, precum şi de activităţi remediale, în mod gratuit şi obligatoriu în timpul programului programului şcolar. Acestea se desfăşoară în timpul programului în care ar fi trebuit să aibă loc cursurile. Suspendarea şi exmatricularea fac parte din corelările cu prevederile LÎP, fiind deja cuprinse în actele normative superioare în vigoare, a precizat sursa citată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.