Consilierii locali ploieşteni anunţă, joi, că refuză să semneze o „Declaraţie de confidenţialitate” pe care Primăria Ploieşti le-a solicitat-o pentru a avea acces la un studiu de prefezabilitate redactat de un fond al Băncii Mondiale cu privire la construirea unui Spitalul Municipal de Urgenţă în Ploieşti. Ei cer primarului oraşului, care le este coleg de partid, „scoaterea de sub auspiciile confidenţialităţii a raportului efectuat din fonduri bugetare şi prezentarea publică a documentului. „În momentul în care achiţi 100.000 de euro din banii ploieştenilor pentru a primi un raport, mi se pare firesc ca ploieştenii, prin intermediul nostru, să aibă acces la aceste informaţii. Acesta motivul pentru care nu am vrut, niciunul dintre noi să semnăm, până la această oră, acest angajament de confidenţialitate”, afirmă consilierul local Simona Popescu.
Într-un comunicat dat publicităţii joi, grupul consilierilor locali PNL din Consiliul Local Ploieşti anunţă că refuză semnarea unei „declaraţii de confidenţialitate” solicitată de Primăria Ploieşti pentru a avea acces la raportul redactat de un fond al Băncii Mondiale cu privire la construirea Spitalului Municipal de Urgenţă.
Raportul a fost finanţat cu 100.000 de euro de la bugetul local, în urma unui vot dat în decembrie anul trecut în Consiliul Local Ploieşti.
În comunicat, grupul de consilieri solicită primarului oraşului, Andrei Volosevici, „scoaterea de sub auspiciile «confidenţialităţii» a raportului efectuat din fonduri bugetare şi prezentarea publică a acestui document”.
Simona Popescu, membru din partea PNL în Consiliul Local Ploieşti, a declarat că în declaraţia de confidenţialitate se precizează că aleşii locali se angajează sub „incidenţa Codului Penal” să nu facă publice date cu privire la viitorul spital.
„Trebuie să plecăm de la o informaţie prioritară pentru noi ca şi consilieri locali: ne dorim din tot sufletul ca acest proiect, considerat cel mai important proiect al Ploieştiului în acest mandat, să prindă viaţă, deci să avem un Spital Municipal de Urgenţă în Ploieşti. Este o prioritate nu doar politică, ci şi cetăţenească. Dar ca să putem lua o decizie, ca să putem vota în linişte şi convinşi că facem lucrul pe care şi-l doresc cel mai mult ploieştenii, documentele denumite în contract ca «livrabile», trebuie dezbătute înainte. Noi nu avem, în acest moment, nici cea mai mică informaţie despre ce vor conţine ele, dacă vor conţine valoarea estimată a spitalului, dacă vor conţine ratele pe care Primăria teoretic ar trebui să le ramburseze Băncii Mondiale, dacă aceste rate se încadrează în puterea bugetară a municipiului Ploieşti, dacă îndatorăm Ploieştiul pe 10, 20, 30 de ani. Deci neavând libertatea de a pune în dezbatere publică aceste informaţii, suntem în situaţia de a face un apel, efectiv noi facem un apel către domnul primar să obţină eliberarea de sub condiţia de confidenţialitate a raportului, ca subiectele şi datele prezentate să fie dezbătute public înainte de a fi supuse votului în Consiliul Local”, a declarat pentru News.ro consilierul local PNL Simona Popescu.
Aceasta a menţionat, precizând că vorbeşte în numele colegilor săi consilieri locali liberali, că aceştia acceptă că sunt date economice, date legate de surse şi alte date folosite în elaborarea raportului de către Banca Mondială ce pot fi confidenţiale, dar subliniază că „raportul final, acele livrabile, trebuie să fie publice pentru că sunt achitate din bani publici”.
„În momentul în care achiţi 100.000 de euro din banii ploieştenilor pentru a primi un raport, mi se pare firesc ca ploieştenii, prin intermediul nostru, să aibă acces la aceste informaţii. Acesta motivul pentru care nu am vrut, niciunul dintre noi să semnăm, până la această oră, acest angajament de confidenţialitate. Nu putem noi să aflăm că acel spital va costa 100, 200, 300 de milioane de euro şi să nu spunem ploieştenilor lucrul ăsta”, a explicat Simona Popescu.
Întrebată dacă aleşii locali liberali nu discută direct cu primarul care le este coleg de partid şi de ce fac apel prin comunicate de presă către Andrei Volosevici să facă demersuri pentru a publica raportul plătit din fonduri de la buget, Simona Popescu a răspuns că „fireşte că există comunicare”, precizând că pe lângă comunicarea directă cu edilul, consilierii au apelat şi la comunicarea publică. Întrebată, de asemenea, ce le-a răspuns primarul când i-au cerut publicarea raportului, aceasta a precizat că edilul se află în concediu.
Popescu a afirmat că şi unii consilieri de la alte partide s-au arătat „le fel de surprinşi şi revoltaţi” că sunt puşi să semneze o astfel de declaraţie de confidenţialitate şi că nici ei nu au semnat angajamentul.
Întrebată ce ar putea-o face să se răzgândească şi să semneze declaraţia de confidenţialitate, Simona Popescu a răspuns: „Cred că nimic”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.