Primăria Capitalei a anunţat, joi seară, că a reziliat contractul cu firma Ecogreen, acuzată că arunca deşeurile din parcurile din Bucureştiîn locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului. Rezilierea este motivată de nerespectarea prevederilor privind protecţia mediului.
”Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti a transmis firmei Ecogreen notificarea de reziliere a contractului. Compania solicită rezilierea după ce a luat la cunoştinţă faptul că prestatorul nu a respectat prevederile privind protecţia mediului, aşa cum şi-a asumat, în declaraţia pe propria răspundere, în momentul încheierii contractului. Cităm din Declaraţia pe propria răspundere a managerului companiei Ecogreen: «Declar pe proprie răspundere, sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice că la elaborarea ofertei am ţinut cont de obligaţiile relevante din domeniile mediului, social şi al relaţiilor de muncă, conform reglementărilor în vigoare, la nivel naţional şi care vor fi respectate pe parcursul îndeplinirii contractului»”, a transmis Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.
Potrvit sursei citate, contractul încheiat între Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti S.A şi S C EcoGreen SRL, în data de 24.07.2017, avea că obiect colectarea, transportul şi depozitarea/eliminarea deşeurilor municipale şi deşeurilor de origine animală din parcurile aparţînând Municipiului Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Precizăm că, la semnarea contractului cu această firma, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti a respectat legislaţia privind achiziţiile publice, firma Ecogreen Construct SRL având la dosar toate avizele şi documentele necesare. SC EcoGreen Construct SRL a depus la Companie documentele prin care atestă competenţă pentru prestarea acestora, şi anume: contractul de prestări servicii încheiat cu depozitul de deşeuri Iridex, licenţa ANRSC pentru activitatea de colectare şi transport separat al deşeurilor municipale, autorizaţia de mediu pentru activitatea de colectare a deşeurilor”, a mai transmis Primăria Bucureşti.
Municipalitatea consideră că ”Ecogreen este exclusiv responsabilă cu transportul, depozitarea, valorificarea şi/sau eliminarea deşeurilor conform autorizaţiilor de mediu şi legislaţiei în vigoare”.
”Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti a respectat în întreaga să activitate şi respectă în continuare toate prevederile legale în vigoare, inclusiv în domeniul colectării deşeurilor municipale. Compania Municipală nu este responsabilă de activitatea firmei Ecogreen, care a declarat, pe propria răspundere, că respectă autorizaţiile de mediu”, a mai transmis Primăria Bucureşti.
Marţi, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniţi de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au pus în aplicare 9 mandate de percheziţie, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, în acest dosar penal privind infracţiuni ce aduc atingere mediului.
În cursul anului 2019, poliţiştii au declanşat verificări privind activitatea unor persoane fizice şi juridice despre care existau indicii privind săvârşirea infracţiunilor de colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, inclusiv supravegherea acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, precum şi acţiunile întreprinse de brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului şi deversarea, emiterea sau introducerea cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, a unei cantităţi de materiale în aer sau sol care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, aşa cum este prevăzut în Legea nr. 101/2011 rep. pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului.
Astfel, în cauză au fost desfăşurate cercetări complexe, iar marţi au fost puse în aplicare nouă mandate de percheziţie domiciliară, fiind duse la sediul Poliţiei Capitalei, pentru audieri, 20 de persoane.
"Din datele obţinute a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada iunie - decembrie 2019, administratorii a 2 societăţi comerciale şi o persoană fizică au dispus colectarea, transportarea şi deversarea sau îngroparea unor cantităţi însemnate de deşeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului", arată Poliţia Capitalei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.