Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a condus, sâmbătă, şedinţa Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU) pentru a analiza ultimele avertizări ale meteorologilor şi hidrologilor. Ministrul a cerut autorităţilor să fie pregătite şi să anunţe din timp oamenii. ”Trebuie să fim foarte atenţi pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni”, a transmis Fechet. Reprezentanţii Administraţiei Apele Române au arătat că la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă vizate de avertizări este stare de alertă maximă.
UPDATE - ”În cadrul Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă convocat de ministrul Mircea Fechet de la Ministerul Mediului - România a fost informat de specialiştii noştri că în zona Galaţi există fenomenul de colmatare a râurilor afectate de inundaţiile din ultima perioadă. Situaţia este mai dificilă în special în zonele unde sunt lucrări care traversează cursurile de apă (de exemplu, poduri). De aceea, în zonele încă colmatate din cauza ultimelor inundaţii, au fost consemnaţi de urgenţă toţi deservenţii de utilaje şi se intervine în acest moment cu excavatoare”, au arătat reprezentanţii Administraţiei Apele Române.
Instituţia gestionează 78.905 de kilometri de cursuri de apă şi are 1.505 agenţi hidrotehnici.
”Rezultă că la 52,43 kilometri de curs de apă avem un agent, în vreme ce normativul în vigoare prevede între 12 şi 17 kilometri de albie de supravegheat”, a menţionat sursa citată.
De asemenea, sunt 941 de staţii hidrometrice pe râuri, 123 de staţii hidrometrice pe lacuri, 2.880 de foraje hidrogeologice, 318 izvoare monitorizate hidrometric şi 752 de staţii hidrometrice satelit cu program de monitorizare, în condiţiile în care sunt doar 592 de muncitori hidrometru.
”La nivelul instituţiei noastre, sunt 8.300 de angajaţi (ingineri, tehnicieni, hidrologi, chimişti, laboranţi, biologi, etc.). Dintre aceştia, doar 400 sunt şoferi care conduc nu doar autoturisme, ci şi autoutilitare, basculante sau trailere pentru transportul utilajelor. Ca dotări cu utilaje grele si transport basculabil, avem 313 utilaje şi mijloace de transport (autoutilitare, buldoexcavatoare, trailere, camioane, basculante, excavatoare etc)”, au adăugat reprezentanţii Apele Române.
Ei au prezentat imagini cu un şofer despre care au afirmat că munceşte de mai multe zile fără întrerupere, inclusiv în afara programului de lucru, la montarea digului din zona Baital de pe braţul Borcea. Spre deosebire de alte zone, sacii de aici cântăresc 2 tone şi au dimensiuni de 1,3 metri x 1,5 metri.
”Ieri şi astăzi colegii noştri de la Apele Romane Buzău-Ialomiţa - Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi au montat în zona localităţii Baital pe braţul Borcea (malul drept al Dunării) 400 de astfel de saci pe o lungime de cel puţin 350 de metri. Preventiv, zilele imediat următoare, se va monta încă un rând de saci astfel încât riscul de inundaţii să fie cât mai redus”, au menţionat reprezentanţii instituţiei.
Potrivit acestora, starea de alertă maximă s-a instituit la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă vizate de avertizările hidrologice, fiind dublat personalul la nivelul serviciilor de dispecerat care asigură fluxul informaţional în situaţii de urgenţă.
”Terţii au fost informaţi să-şi verifice acumulările hidrotehnice şi să fie pregătiţi pentru măsuri operative dacă situaţia o va impune în contextul avertizărilor hidrologice şi a viiturii de pe Dunăre prognozate să ajungă în România între 1-2 octombrie şi să atingă valori de până la 8000 mc/s. În acelaşi timp, din cauza precipitaţiilor suplimentare prognozate în partea de sud a ţării, estimăm că Dunărea să ajungă în aval de Turnu Măgurele la un debit de 9000-9500 mc/s”, au mai arătat specialiştii.
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea FECHET a convocat, în această dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul M.M.A.P. Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M) dar şi a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A)”, a transmis, sâmbătă, Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă.
Ministrul Mircea Fechet a transmis că ”este important ca toate instuţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui”.
”Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităţilor că există Planuri Locale şi Planuri Judeţene în care sunt trecute zonele critice la inundaţii şi trebuie acţionat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galaţi şi Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul ţării către Est. Orice modificare a evoluţiei hidrometeorologice trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat”, a menţionat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor.
De asemenea, ministrul Mircea Fechet a facut apel la autorităţile locale ”pentru a lua măsuri în acest termen scurt, acolo unde mai este nevoie, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei. Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, daca situaţia o impune”.
Speciaşiştii ministerului vorbesc şi despre necesitatea decolmatării şanţurilor şi albiilor de râu.
”De asemenea, un alt element deosebit de important este ca deţinătorii depozitelor de deşeuri industriale, haldelor de steril, iazurilor de decantare din zonele vizate de avertizări hidrometeorogice să asigure funcţionalitatea sistemelor de colectare, drenaj şi evacuare a apelor excedentare precum şi personalul de exploatare. Specialiştii ANAR au informat că, deoarece în zona Galaţi există fenomenul de colmatare al râurilor afectate de inundaţiile din ultima perioadă, situaţia este mai dificilă în special în zonele unde sunt lucrări care traversează cursurile de apă (de ex. poduri). Pentru intervenţii în aceste zone au fost consemnaţi toţi deservenţii de utilaje şi se intervine cu excavatoare. La nivelul ANAR s-a instituit starea de permanenţă. De asemenea, terţii care deţin acumulări treuie să monitorizeze situaţia şi să fie pregătiţi, în special dacă sunt ploi fulger sau viituri rapide”, a mai transmis Ministerul Mediului.
La şedinţă a participat şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a informat că în zona Galaţi au fost suplimentate, încă de la ultimele inundaţii, forţele de intervenţie cu peste 1000 de pompieri şi răman în zonă, pregătiţi să meargă pentru evacuare preventivă, acolo unde există risc major de inundaţie.
De asemenea, este dispusă creşterea capacităţii de intervenţie, prin alocare de forte suplimentare din judeţele care nu sunt sub incidenţa avertizărilor.
”În ceea ce priveşte evoluţia fenomenelor hidrometeorologice în Capitală, ANM a informat că riscul de ploi torenţiale rămâne ridicat şi va fi caracterizat prin cantităţi de 40-60 l/mp şi chiar peste 70 l/mp, mai ales începând de duminică după amiaza şi în noaptea de duminică spre luni. În Bucureşti, ANAR prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Bucureşti, împreună cu Apa Nova vor acţiona coordonat pentru preluarea şi tranzitarea apelor pluviale şi, după caz, vor interveni cu manevre la stăvilarele de pe Dâmboviţa”, a mai transmis ministerul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.