Colegiul Medicilor Stomatologi din România anunţă că a reuşit să obţină, în urma negocierilor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, eliminarea scăderii cu aproximativ 50% a bugetului alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice. Astfel, pentru perioada ianuarie - iunie, bugetul alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice se va menţine la acelaşi nivel cu plafonul existent în 2023.
”În clasamentul Uniunii Europene privind sănătatea orală, România ocupă ultima poziţie. Îmbunătăţirea sănătăţii orale a românilor trebuie să devină o prioritate, avem nevoie să progresăm rapid în această privinţă. Însă, progresul nu poate fi realizat prin scăderi bugetare şi ne bucurăm că partenerii noştri au înţeles acest lucru. Salutăm, deci, deschiderea doamnei dr. Valeria Herdea, preşedinta CNAS, de a asculta argumentele CMSR şi de a renunţa la scăderea bugetului alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice”, a afirmat dr. Florin Lăzărescu, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, citat într-un comunicat de presă transmis de CMSR.
În cadrul negocierilor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, CMSR a argumentat că scăderea cu aproximativ 50% a bugetului alocat decontării serviciilor stomatologice ar fi avut un impact major asupra sănătăţii orale a românilor, mai ales în rândul copiilor, pensionarilor şi cetăţenilor cu venituri mici, aceştia fiind principalii beneficiari ai serviciilor stomatologice decontate prin CAS.
Totodată, la negocieri, CMSR şi-a asumat realizarea unui studiu de evaluare a stării de sănătate oro-dentară a românilor, care va servi drept punct de plecare pentru dezvoltarea de politici publice complementare, cu scopul finanţării suplimentare a serviciilor stomatologice şi al îmbunătăţirii stării de sănătate orală la nivelul populaţiei României.
”Medicii stomatologi din România au demonstrat, în aceste ultime săptămâni, solidaritate faţă de pacienţi, dar şi deschiderea de a rezolva aceste probleme prin dialog cu partenerii instituţionali. Le mulţumesc pe această cale colegilor mei din întreaga ţară, asociaţiilor profesionale şi patronatelor care s-au implicat în această perioadă în apărarea drepturilor pacienţilor. Cu ajutorul lor, CMSR se angajează ca studiul de evaluare a stării de sănătate oro-dentară a românilor să reprezinte un pas important prin care stomatologia să obţină în viitor fonduri suplimentare pentru îmbunătăţirea sănătăţii orale a românilor”, a adăugat dr. Florin Lăzărescu, preşedintele CMSR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...