Instanţele care dau sentinţe definitive anunţă Colegiul Medicilor din România (CMR) pentru a fi luate măsurile de punere în aplicare a acestora şi nu trece o săptămână fără să fie primită o astfel de informare. Pacientul de astăzi nu mai vine la medic cu încrederea şi seninătatea de odinioară. În ultimele 12-14 luni, s-au petrecut evenimente care au tulburat şi aşa instabilul nostru sistem sanitar, a spus, vineri, preşedintele CMR, Gheorghe Borcean, la împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Colegiului.
"Aş enumera câteva sfaturi pentru medici: nu face medicină dacă nu eşti îndemânatic, dacă nu eşti hotărât să duci o viaţă ordonată, fără excese, dacă eşti comod, dacă nu te poţi decide ca mai mult de jumătate din existenţa ta să o dedici bolnavilor, dacă nu poţi să te regăseşti cu calm în situaţiile critice, dacă nu poţi trăi fără să dormi mai mult de 6-7 ore pe zi! Nu face chirurgie dacă nu te decizi ca fiecare operaţie pe care nu ai mai făcut-o să o faci întâi pe cadavru sau asistând pe un coleg care o face! Nu face medicină dacă nu consideri bolnavul ca pe un frate, dacă în el vezi doar un caz ştiinţific sau un obiect de câştig! Nu face medicină dacă te bucuri de insuccesele altora, dacă pui ambiţia ta mai presus de interesele bolnavului, dacă nu poţi lucra în echipă!", a spus preşedintele CMR, în Adunarea Generală organizată la împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Colegiului Medicilor din România.
Potivit lui Borcean, Colegiul Medicilor din România, ”legiferează” în interiorul profesiei şi niciodată un legiuitor nu a fost iubit.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Colegiul Medicilor din România, în interiorul profesiei, «legiferează» şi niciodată un legiuitor nu a fost iubit! Dar «legiferează» în interesul profesiei medicale, aşa cum statul l-a delegat. Problema este că interesul profesiei medicale nu este totdeauna coincident cu interesul individual sau de grup al profesioniştilor, dar totdeauna în interesul pacienţilor. Ori medicii nu pot crede că le-ar putea merge mai bine dacă pacienţilor le-ar merge mai rău", a adăugat Borcean.
Pacienţii care, altădată, acceptau necondiţionat ordinele medicilor le cer adesea astăzi să-şi justifice recomandările sau îşi caută a doua opinie pe Internet, a continuat preşedintele CMR.
"Pacientul de astăzi nu mai vine la medic cu încrederea şi seninătatea de odinioară, nu mai crede fără să cerceteze că medicul îi vrea binele necondiţionat şi chiar atunci când crede acest lucru se întreabă: dar oare ştie medicul care este binele meu? Cum de ştie el care este binele meu? Lucrul acesta nu se întâmplă pentru că medicina s-a schimbat, ci pentru că, pe lângă valorile clasice care au guvernat buna practică a profesiei noastre, medicul trebuie să înveţe să se plieze pe cerinţele colective şi individuale ale unei societăţi şi ale membrilor săi, ale căror valori s-au schimbat în spiritul filosofiei vremurilor moderne", a mai spus Borcean.
El a menţionat că sistemul sanitar a fost "tulburat" de evenimentele petrecute în ultimele 12-14 luni.
"În ultimele 12-14 luni, s-au petrecut evenimente care au tulburat şi aşa instabilul nostru sistem sanitar. Încerc să le enumăr şi vă rog să mă iertaţi dacă voi omite ceva: A fost scandalul zguduitor HexiPharma. A fost scandalul cu sindromul diareic hemolitic al copiilor din Argeş (care a dus la demisia ministrului Sănătăţii). A fost scandalul de conflict de interese al unor medici oncologi care ar fi beneficiat în mod oneros de o conferinţă de specialitate într-o destinaţie exotică pe spezele unei firme pharma (nu s-a dovedit până azi că acei medici, venind de acolo, ar fi prescris exclusiv sau cu predilecţie medicamentele firmei-sponsor). A fost scandalul sponsorizărilor pe care medicii colaboratori în programele de cercetare sau promovare de medicamente le-ar fi primit de la firmele pharma sau tehno. A fost scandalul cu transplanturile, au fost scandaluri cu directori de spitale care au comis infracţiuni economico-financiare. Printre acestea s-au strecurat aproape săptămânal informaţii în legătură cu medici condamnaţi pentru luare de mită. Instanţele care dau sentinţe definitive anunţă CMR pentru a fi luate măsurile de punere în aplicare ale sentinţelor şi vă informez că nu trece o săptămână fără ca să nu primesc o astfel de tristă informare. A culminat cu scandalul în legătură cu un ilustru coleg, chirurg pediatru, care a fost acuzat public şi linşat mediatic exclusiv în baza afirmaţiilor celor pretins prejudiciaţi. A fost sandalul iscat de ordonanţa de urgenţă care elimina prioritatea Senatului Universităţilor de Medicină de la procedeul numirii şefilor de secţie clinică", a precizat Gheorghe Borcean.
El a susţinut că nota comună a tuturor scandalurilor a fost că medicii au fost vinovaţi nu pentru fapta comisă, ci pentru că erau medici.
"Imaginea sistemului sanitar public, exclusiv public, a fost profund alterată, s-a vorbit despre «cancer», «feudalism», «a face curăţenie», «a aerisi», despre a «izgoni păianjenii», despre a «arunca gunoiul»... Lumea din afară percepe acum sistemul sanitar public ca pe un coşmar nedefinit în spaţiu şi atemporal, ca pe un univers de realism magic, populat de infractori cinici, sistem în care intri pentru că nu ai încotro, dar trebuie să fii cu ochii-n patru" a mai spus preşedintele organizaţiei profesionale.
În acest context, a apărut şi ordinul vizând feedback-ul pacientului care părăseşte spitalul public, mai arată Borcean
"Cui serveşte ca pacientul care intră în spital sau cabinet să privească medicul ca pe un posibil infractor, iar medicul să-l privească pe pacient ca pe un posibil delator? Crede cineva că medicul român din sistemul sanitar public este cupid, avar, hoţ, infractor, doar pentru că primeşte recunoştinţa adevăratei valori a muncii sale direct de la pacient, atâta vreme cât statul nu este în stare să recunoască, s-o asume şi s-o plătească? ", a adăugat Gheorghe Borcean.
În pofida greutăţilor, sistemul sanitar public nu este falimentar, mai susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România.
"Să recunoaştem acum cu toţii nu doar după 27 de ani, ci după 70 de ani, că sistemul sanitar public are multe lucruri ce trebuie îndreptate şi că se impune reforma sa. În niciun caz nu este falimentar. Oare din cauza medicilor şi a celorlalţi profesionişti din sănătate este el aşa cum este? Sau din cauza celor care l-au structurat, organizat, care au impus sau îngăduit funcţionarea lui în astfel de condiţii? Şi dacă recunoaştem cu toţii acum, în ceasul al doisprezecelea, lucru altminteri lăudabil, de ce s-a angajat până nu demult, o astfel de ofensivă împotriva celor care sunt cel mai puţin vinovaţi şi pe umerii cărora stă până la urmă sistemul? Sau serveşte la ceva deteriorarea încrederii în orice valoare a societăţii? Oare nu este sănătatea naţiunii o valoare? Dezavuăm cu tărie mijloacele şi modul prin care am fost ostracizaţi în faţa opiniei publice, de-a valma, împreună cu întreg sistemul sanitar public, al cărui singur element viabil suntem", a mai spus preşedintele CMR.
La Adunarea Generală a CMR au participat şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, consilierul de stat Diana Loreta Paun, parlamentari, foşti miniştri ai Sănătăţii, cadre didactice universitare, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor statului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.