Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că o Lege a vaccinării este "foarte necesară" în prezent, precizând că o atribuţie exclusivă a CMR este educaţia medicală continuă în vederea ridicării gradului de competenţă profesională a membrilor săi.
"Legea trebuie să ofere soluţii cât mai bune, dar şi realiste la numeroasele şi diversele probleme cu care ne confruntăm privind vaccinarea copiilor. Normele legislative trebuie să stabilească un echilibru între protecţia colectivă faţă de bolile transmisibile şi libertăţile individuale, să consemneze rolul medicilor în activităţile de promovare a vaccinării şi de realizare a acesteia, dar şi să responsabilizeze părinţii în a asigura prin vaccinare o stare bună de sănătate pentru copiii lor", spun reprezentanţii Colegiului Medicilor.
Ei mai arată că în proiectul Legii vaccinării, elaborat de Ministerul Sănătăţii, sunt prevăzute responsabilităţi şi obligaţii, inclusiv pentru Colegiul Medicilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Astfel, CMR asigură acreditarea cursurilor de instruire a personalului furnizorilor de servicii medicale de vaccinare organizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi alte societăţi profesionale medicale.
De asemenea, CMR cercetează, se autosesisează şi sancţionează cazurile în care medicii încalcă prevederile legii.
Totodată, CMR cercetează sesizările de cazuri de falsificare a documentelor referitoare la vaccinurile administrate unei persoane şi sesisează autorităţile abilitate anchetării falsului în acte publice atunci când e cazul. De asemenea, nominalizează membrii în comisia judeţeană de vaccinare, se mai arată în proiectul de lege.
În acest context, CMR anunţă că va face, prin comisiile sale de specialitate, o analiză a proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii şi, dacă este cazul, va înainta propuneri pentru îmbunătăţirea acesteia.
"CMR consideră că vaccinarea copiilor reprezintă una dintre priorităţile asistenţei sanitare din ţara noastră, fiind un element esenţial în asigurarea sănătăţii individuale şi colective, în preîntâmpinarea apariţiei şi dezvoltării unor epidemii, precum epidemia de rujeolă care evoluează în prezent", mai spun reprezentanţii Colegiului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.