Colegiul Medicilor din România (CMR) condamnă "vehement" atitudinea părintelui care ar fi desfigurat în bătaie un medic pentru că a decis externarea copilului său, care avea o afecţiune respiratorie uşoară. Totodată, CMR anunţă că este decis să asigure asistenţă juridică medicului bătut dacă situaţia o va impune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ne întrebăm retoric, oare acţiunile administrative şi de opinie publică care se tot amplifică nu înseamnă altceva decât încurajare tacită a comportamentelor agresive la adresa medicilor? Colegiul Medicilor din România va asigura asistenţă juridică oricărui coleg care ar putea ajunge într-o astfel de situaţie", spun reprezentanţii CMR.

Pe lângă CMR, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) îşi exprimă consternarea faţă de incidentul de la Spitalul de Copii "Marie Curie".

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor Bucureşti realizat în 2015 a arătat că 85 la sută dintre medici au declarat că s-au confruntat cu agresiuni verbale şi 10,2 la sută cu agresiuni fizice.

Majoritatea medicilor care au fost victime ale violenţei la locul de muncă nu au depus o plângere împotriva pacienţilor agresivi sau a rudelor care îi agresează fizic ori verbal.

În ceea ce priveşte incidentul de la Spitalul "Marie Curie", CMMB şi COPAC atrag atenţia că astfel de manifestări violente îi afectează în egală măsură şi pe pacienţi.

Reprezentanţii celor două organizaţii spun că ameninţarea cu forţa sau chiar folosirea brutalităţilor pentru a obţine un tratament privilegiat, nenecesar, îi privează pe alţi pacienţi de resurse vitale.

"Asupra medicilor se exercită o dublă presiune: din partea pacienţilor, care vor cel mai bun tratament posibil, fără să se gândească la faptul că pot exista cazuri mai grave, care necesită mai rapid mai multă atenţie. Şi din partea sistemului public, care impune drămuirea resurselor, astfel încât să fie protejat şi dreptul la tratament al celorlalţi pacienţi. Mulţi medici acceptă astfel de comportamente violente, resemnaţi, pentru că înţeleg prin ce trec rudele pacienţilor, dar ca organizaţie care reprezintă interesele medicilor nu putem accepta situaţia pentru că pune în discuţie calitatea actului medical şi climatul de muncă", a declarat Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Preşedintele COPAC, Radu Gănescu, spune, la rândul lui, că, în urma campaniei "Nu agresaţi cadrele medicale", derulată acum un an, nimeni nu a luat vreo măsură.

"Nu avem mai mult de un an de la Campania «Nu agresaţi cadrele medicale», dar observăm cu stupoare ca nimeni nu a luat nicio măsură, iar în aceste zile aflăm cum un medic a fost pălmuit în cabinetul dintr-un spital de top din Bucureşti. Suntem alături de medici şi de personalul medical şi regretăm acest comportament agresiv", a subliniat Radu Gănescu.

Reprezentanţii CMMR şi COPAC mai spun că pacienţii şi medicii cer societăţii să intervină prin campanii de educare a publicului larg, dar şi prin aplicarea cu fermitate a legislaţiei care prevede pedepse mai dure pentru cei care comit violenţe la adresa personalului medical, aflat în serviciul public.

Un medic pediatru de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală a depus plângere penală după ce a fost bătut de părinţii unui copil internat cu o afecţiune respiratorie uşoară, nemulţumiţi că doctorul le-a comunicat că nu se mai impune spitalizarea acestuia, a declarat, miercuri, pentru News.ro, dr. Mihaela Bălgrădean, şefa Clinicii Pediatie a spitalului, ea precizând că medicul a fost luat la palme de către tatăl copilului, până când a început să îi curgă sânge din ochi.

Dr. Mihaela Bălgrădean a precizat că incidentul a avut loc marţi, când un medic pediatru specializat în afecţiuni respiratorii, cu o vechime de 33 de ani în spital, a fost luat la palme de tatăl unui copil care era internat de 24 de ore.

Potrivit sursei citate, medicul a fost agresat în cabinetul său, în timp ce le comunica părinţilor copilului că acesta are o afecţiune respiratorie uşoară şi nu se mai impune spitalizarea sa, iar în urma agresiunii el a suferit o hemoragie intraoculară.

"Părinţii au fost nemulţumiţi de acest diagnostic, ei susţinând că este vorba despre o afecţiune mai severă, iar atunci tatăl  copilului l-a luat la palme pe medic, până când acestuia a început să îi curgă sânge din ochi", a declarat dr. Mihaela Bălgrădean.

Ea a precizat că la faţa locului a fost chemată şi Poliţia, iar medicul a făcut plângere penală împotriva tatălui copilului. De asemenea, spitalul a depus, miercuri, o plângere penală pentru agresiune.

Bălgrădean a mai spus că în cei 33 de ani, de când lucrează la Spitalul "Marie Curie", este prima oară când un medic este bătut în spital.

Conform prevederilor legale, ameninţarea personalului medical se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă, lovirea sau orice alte acte de violenţă - închisoare de la şase luni la trei ani, vătămarea corporală - închisoare de la şase luni la şase ani, vătămarea corporală gravă - închisoare de la trei la 12 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.