Hidrologii au emis o avertizare Cod roşu de inundaţii, începând de la miezul nopţii de duminică spre luni, pentru râuri din judeţele Vaslui şi Galaţi. De duminică la prânz, este în vigoare un Cod portocaliu pe râuri din bazinele hidrografice Mureş, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău, iar de duminică seară va viza şi râuri din bazinele Prut, Jijia, Bârlad, Siret şi râurile din Dobrogea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), hidrologii au instituit Codul Roşu, care este valabil începând de luni, de la miezul nopţii, până marţi, la ora 10:00. Acesta vizează râuri din bazinelre hidrografice Bârlad, Prut şi Siret, în judeţele Vaslui şi Galaţi.

De asemenea, începând de duminică, de la ora 12:00, până luni, la ora 23:00, este în vigoare Codul Portocaliu, care va afecta râuri din bazinele hidrografice: Mureş, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.

Acest cod este activ de duminică, ora 20:00, până marţi, la ora 18:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Prut, Jijia, Bârlad, Siret şi râurile din Dobrogea.

Totodată, începând de duminică, de la ora 12:00, până luni, la aceeaşi oră, se află sub incidenţa Codului Galben râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş, Tur, Someşul Mare, Someşul Mic, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş.

Acelaşi cod este valabil de duminică, de la ora 12:00, până marţi, la ora 23:00, pe anumite sectoare de râuri din zonele Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei, Bucovinei, Moldovei şi Dobrogei.

”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare”, au transmis hidrologii.

Potrivit acestora, avertizarea Cod Roşu presupune risc de inundaţii majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport şi exploatarea construcţiilor hidrotehnice.

De asemenea, in secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depăşiri semnificative ale cotelor de pericol/ Fazei a III-a de apărare (mai mari de 20-30 cm).

”Din cauza intensităţii majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viaţa oamenilor”, au atenţionat specialiştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.