Premierul interimar Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi analizat proiectul de hotărâre de Guvern privind prelungirea stării de alertă. "(...) cu această ocazie, practic infirmăm şi fake news-urile prin care se anunţa că se intră în lockdown din nou", a subliniat Ciucă. Referitor la situaţia infectărilor din Bucureşti, şeful DSU a spus că din 6 decembrie s-au înregistrat 9.070 de cazuri suplimentare, ceea ce va înseamna o presiune mai mare pe sistemul medical în zona Capitalei şi necesitatea transferării de pacienţi. "DSP-ul urmăreşte împreună cu Prefectura situaţia la Bucureşti pentru că incidenţa nu este singurul factor care este luat în decizii", a spus Arafat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Astăzi în şedinţa de Guvern vom lua o hotărâre de guvern prin care... vom analiza proiectul de hotărâre de Guvern prin care se va prelungi starea de alertă şi cu această ocazie practic infirmăm şi fake news-urile prin care se anunţa că se intră în lockdown din nou", a anunţat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de vineri.

El s-a referit şi la situaţia carantinării unor localităţi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Deşi avem o cifră constantă a cazurilor de pozitivare, totuşi din discuţia şi analiza pe care le-am avut legate de acest subiect, avem o creştere de până la 35 de localităţi carantinate şi avem o situaţie pe care va trebui să o discutăm şi să o analizăm legată de creşterea numărului de pozitivări la nivelul Capitalei", a spus premierul interimar.
 
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a detaliat situaţia în ceea ce priveşte municipiul Bucureşti.
 
"La nivelul Bucureştiului, dacă luăm din data de 6 decembrie până în ziua de astăzi avem un număr de 9.070 de cazuri suplimentare care au apărut, până în ziua de ieri. Asta va înseamna că o să avem o presiune mai mare pe sistemul medical în zona Bucureştiului şi zonele probabil limitrofe şi poate că va fi nevoie să continuăm să transferăm pacienţi şi în alte părţi care au presiunea mai mică. Cu domnul ministru Tătaru am stabilit că vom avea o şedinţă cu managerii spitalelor din Bucureşti, cu şefii secţiilor ATI şi şefii UPU ca să discutăm această situaţie care probabil vom începe să o vedem în cursul săptămânii viitoare, având în vedere cifra asta de cazuri. La nivelul Prefecturii Bucureşti s-a discutat cu domnul prefect pentru intensificarea controalelor şi intensificarea măsurile de implementare a ce există acum în reglementările noastre", a explicat Arafat.
 
Ciucă a adăugat că, în urma redeschiderii pieţelor, va solicita ANSVSA şi structurilor Ministerului Afacerilor Interne să îşi coordoneze activităţile "astfel încât să putem să avem o monitorizare a tot ceea ce înseamnă activitatea în pieţe pentru a putea să evităm partea de răspândire a virusului". 
 
"DSP-ul urmăreşte împreună cu Prefectura situaţia la Bucureşti pentru că incidenţa nu este singurul factor care este luat în decizii. De exemplu, măsura carantinării, există o listă de factori care este emisă de INSP şi ei verifică aceşti factori în fiecare zi în baza incidenţei care există la acest moment în Bucureşti. Aici colaborarea populaţiei rămâne cea mai importantă din punctul nostru de vedere, de a colabora cu noi pentru a limita răspândirea prin limitarea mobilităţii şi limitarea contactelor şi respectarea regulilor cu portul măştii peste tot în spaţiile publice deschise şi închise", a continuat Arafat.
 
Premierul interimar a îndemnat la responsabilitate.
 
"Trebuie să dăm un mesaj şi de la această masă, nu numai din postura de responsabili a ceea ce înseamnă execitarea actului guvernal, ci din postura de cetăţeni, de părinţi, de rude, pentru că intră în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să acţionăm astfel încât să putem să limităm tot ceea ce înseamnă factori de risc pentru răspândire şi cred că este o responsabilitate personală, este o responsabilitate civică şi oamenii au puterea să înţeleagă cât de critică este situaţia şi prin contribuţia fiecăruia putem să complementăm măsurile luate la nivel instituţional", a subliniat Nicolae Ciucă.
 
La rândul său, Arafat a menţionat câteva măsuri luate în ultimele zile.
 
"Asta este distribuirea generatoarelor de oxigen individuale la spitale ca să creştem capacitatea numărului paturilor de oxigen. A fost începută distribuirea a 500 de generatoare pe care astăzi şi mâine cred că o finalizăm şi la Bucureşti şi în alte judeţe, urmează încă 500 să fie livrate şi a mai fost semnat un acord cadru pe 2.000 de capacitate mai mare, de 10 litri pe minut, tot individuale, care urmează să fie livrate în următoarele două, trei săptămâni. Noi creştem capacitatea împreună cu colegii mei din Ministerul Sănătăţii, dar va trebui totuşi populaţia să participe cu noi în acest eforit să reducem impactul cât mai mult posibil", a spus Arafat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.