Prim-ministrul Nicolae Ciucă a afirmat că nu se pune problema să nu fie majorate pensiile, aşa cum şi-a propus coaliţia de guvernare, şi ţinând cont de respectarea acelui plafon de 9,4% din PIB pentru pensii, aşa cum a susţinut Comisia Europeană. „Creşterea pensiilor intră în acea anvelopă asigurată printr-un procent de 15%”, a adăugat premierul.
„Nu minte nimeni. Eu am vorbit despre un raport al Băncii Mondiale. Este o stare de fapt care se regăseşte în fiecare dintre ţările UE. Deci nu este vorba de a minţi pe cineva. Am citit informaţia respectivă. E vorba despre un răspuns pe care cineva de la CE l-a dat. Nu se pune problema în acest moment ca, ţinând cont de acel plafon de 9,4%, să nu asigurăm creşterea pensiilor, aşa cum ne-am propus la nivel de coaliţie şi la nivel de Guvern”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat despre faptul că cei de la Comisia Europeană au precizat că România trebuie să respecte plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii şi cine minte, în condiţiile în care CE spune că pensiile militare sunt pensii speciale, iar raportul Băncii Mondiale spune că pensiile militare sunt pensii de serviciu.
Premierul a adăugat că acea majorare a pensiilor despre care a tot vorbit face parte din anvelopa asigurată printr-un procent de 15% şi a subliniat că nu doreşte o dispută politică a declaraţiile. „Nu cred că va câştiga din acest joc al declaraţiilor nici PNL, nici PSD. Nu suntem la guvernare să găsim soluţii pentru un electorat sau un altul. Suntem la guvernare să găsim soluţii pentru cetăţenii României”, a mai explicat şeful Executivului.
„Creşterile de pensii despre care am vorbit şi despre care facem vorbire în continuare intră în acea anvelopă asigurată printr-un procent de 15%. Ştiu că sunt discuţii legate de modalitatea în care se va aplica, dar vreau să fac o precizare cât se poate de clară – nu cred că este un subiect pe care să ne angajăm într-o dispută politică. Aici este nevoie de o soluţie, o soluţie responsabilă legată de modul în care asigurăm oamenilor creşterea venitului astfel încât să compensăm impactul, efectele pe care le cauzează inflaţia şi această soluţie trebuie să fie una legală, una care să fie posibilă, una care să fie sustenabilă. Nu cred că va câştiga din acest joc al declaraţiilor nici PNL, nici PSD. Nu suntem la guvernare să găsim soluţii pentru un electorat sau un altul. Suntem la guvernare să găsim soluţii pentru cetăţenii României. Vorbim despre o situaţie complicată care ne îngrijorează pe fiecare dintre noi, atunci trebuie să ne gândim la tot ceea ce înseamnă coeziunea socială şi la modul în care putem să arătăm mai mult ca oricând că suntem solidari, că suntem într-o unitate la nivel naţional”, a completat Ciucă.
Revizuirea pensiilor speciale - „care includ pensiile militare” - este o etapă pe care România trebuie să o parcurgă la sfârşitul acestui an, de îndeplinirea ei depinzând delocarea celei de-a treia cereri de plată din cadrul PNRR, afirmă surse din Comisia Europeană. Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii implică adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii care să înlocuiască actuala lege a pensiilor. Conform surselor citate, în anexa la Decizia Consiliului de punere în aplicare a PNRR al României se precizează că „un obiectiv al noii legislaţii” este menţinerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.