Cireşe din Turcia tratate cu Imazalil şi Thiabendazon, substanţe considerate toxice, însoţite de recomandarea de a nu le fi consumată coaja, sunt puse în vânzare în România. Directorul general în ANPC Paul Anghel reaminteşte că legislaţia europeană interzice folosirea acestor substanţe în agricultură peste anumite limite, iar consumul poate afecta ficatul şi rinichii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Imaginea a fost distribuită pe Facebook de un utilizator care afirmă că a cumpărat fructele dintr-un hipermarket.

"Legislaţia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazolului si Imazalilului în agricultură", afirmă directorul general al ANPC Paul Anghel. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El  precizează că produsele tratate cu aceste substanţe nu au gust sau aspect modificate dar avertizează că în cazul consumului sunt afectaţi ficatul şi rinichii.
 
Într-o declaraţie ulterioară, el a menţionat care este conţinutul maxim de reziduuri pentru anumite pesticide, în acest caz Imazalil, în funcţie de tipul de produs.
"Conform prevederilor din regulamentele europene în ceea ce priveşte conţinutul  maxim de reziduuri pentru anumite pesticide din sau de pe anumite produse, pentru Imazalil, acesta este de 5 mh/kg la citrice şi de 0,05 mg/kg la fructe sâmburoase - caise, cireşe, piersici, prune", a spus Anghel.
 
De altfel directorul ANPC Paul Anghel a mai avertizat cu privire la fructele tratate cu cele două substanţe, în noiembrie anul trecut el atrăgând atenţia asupra citricelor.

"Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă", afirma atunci Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care era menţionată substanţa.

Şi atunci prezenta riscul consumului unui astfel de fructe şi preciza că "intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite" şi că acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor".

 

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.