Premierul Dacian Cioloş le-a oferit miniştilor, la începutul şedinţei de Guvern, câte o farfurie cu telemea de Ibăneşti, pentru a sărbători faptul că acest produs a fost inclus pe lista celor cu denumire de origine protejată la nivel european şi i-a cerut ministrului Agriculturii să prezinte în două săptămâni o listă cu produsele pentru care se pregăteşte documentaţia pentru a fi recunoscute în UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vedeţi pe masă câteva farfurii cu brânză telemea de Ibăneşti. Dacă săptămâna trecută am celebrat salamul de Sibiu ca indicaţie geografică protejată la nivel european, fiind al doilea produs protejat la nivel european, săptămâna aceasta îl avem şi pe al treilea care a fost deja anunţat, e vorba de telemeaua de Ibăneşti”, a spus, miercuri, premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei Guvernului.

Premierul i-a felicitat pe producătorii de brânză de la Ibăneşti pentru că au avut iniţiativa să îşi protejeze produsul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Cu siguranţă sunt şi alte produse, inclusiv brânzeturi care sunt cel puţin la fel de bune ca şi telemeau de Ibăneşti, însă cei de acolo au luat iniţiativa, au pregătit procedura şi iată că zilele acestea Comisia Europeană a inclus telemeau de Ibăneşti pe lista produselor cu denumire de origine protejată la nivel european”, a arătat prim-ministrul.

Totodată, Cioloş i-a cerut ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, ca în două săptămâni să vină cu o notă legat de alte produse care sunt, în momentul de faţă, cu dosarele în elaborare pentru a putea fi depuse la Comisia Europeană pentru includerea în lista produselor cu denumire de origine sau indicaţie geografică.

”O să vă rog, domnule ministru Irimescu, pornind de la experienţa aceasta, în două săptămâni să veniţi cu o notă în Guvern în care să ne informaţi legat de alte produse care sunt, în momentul de faţă, cu dosarele în elaborare pentru a putea fi depuse la Comisia Europeană pentru protecţie cu denumire de origine sau indicaţie geografică şi o să vă rog să discutaţi împreună cu ministerul de Finanţe, cu ministerul Economiei modalităţile prin care putem stimula pe viitor pregătirea unor astfel de dosare de înregistrare şi protecţie şi de promovare a acestor produse”, a spsu Cioloş.

România a reuşit să înregistreze la nivel european şi „Telemeaua de Ibăneşti” ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), după ce ministrul Agriculturii a primit, la Bruxelles, dovada înregistrării în Registrul european al denumirilor de origine protejate.

Telemeaua de Ibăneşti este al treilea produs românesc protejat oficial la nivelul Uniunii Europene, după Magiunul de Topoloveni şi Salamul de Sibiu.

După şedinţa specială de Guvern de vineri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a oferit jurnaliştilor două farfurii cu salam de Sibiu, precizând că membrii Cabinetului au sărbătorit omologarea salamului de Sibiu ca marcă de Indicaţie Geografică în UE mâncând câteva felii în şedinţa de Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.