Preşedintele Federaţiei Sindicale ”Alma Mater”, Anton Hadăr, a declarat, vineri, după discuţiile de la Guvern despre salarizarea din învăţământ, că premierul Dacian Cioloş a propus o creştere salarială, în medie, cu 10% de la 1 august 2017, argumentând că mai mult nu se poate, sindicaliştii neacceptând însă varianta.
”S-a propus o creştere a salariilor în medie cu 10% peste un an, un an şi ceva de acum încolo cu amendamentul că toate vor fi de acum croite, aranjate, va fi dată o ordonanţă de urgenţă, arhitectura salariilor va urmări întrucâtva ceea ce s-a materializat la Sănătate, dar creşterea medie va fi de 10 la sută. (...) Premierul este cel care ne-a propus această creştere cu 10 procente, argumentând faptul că mai mult nu se poate. (...) A spus că sunt prea multe contracte angajate din anii anteriori încât nu poate să dea mai mult la educaţie pentru că se depăşeşte 3% din deficitul bugetar”, a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale ”Alma Mater”, Anton Hadăr.
El a spus că sindicaliştii nu au fost mulţumiţi de această propunere.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”A rămas să ne mai vedem marţi, moment în care vom analiza la faţa locului cum satu lucrurile cu bugetul în faţa. Domnul prim-ministru a spus că dacă nu este în stare Guvernul să vin eu să devin ministru secretar de stat la buget să încer eu să fac bugetarea pentru că nu există bani mai mult decât propunearea de 10% absolut nemulţumitoare pentru noi peste un an de zile”, a mai spus Hadăr, adăugând că reprezentanţii sindicaliştilor au venit la discuţii cu alte propuneri ”mai aproape de vremurile în care ne aflăm”.
”Ni se pare că suma care se alocă educaţiei este una extrem de redusă, practic sunt 69 de milioane pentru un an şi jumătate, cam 5 milioane de lei pe lună, pe când în alte domenii sumele sunt mult mai consistente”, a precizat Hadăr.
La rândul său, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat că i-a cerut premierului Dacian Cioloş să găsească o soluţie pentru aplicarea ordonanţei de urgenţă privind salarizarea din educaţie mai repede de 1 august 2017.
”Este greu să explici unui învăţător care are acum 980 de lei net, sau unui profesor cu 1.080 de lei să mai aştepte un an de zile. Nu suntem de acord cu această manieră şi cerem Guvernului să încerce să găseacă o soluţie, altfel ceea ce am anunţat rămâne în grafic, pe data de 1 iunie va fi un marş de proporţii în Capitală”, a arătat Hăncescu.
La discuţiile de vineri de la Palatul Victoria au participat şi vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.
Toate federaţiile sindicale din educaţie, nemulţumite de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea în sistemul bugetar, au decis ca, în 1 iunie, să organizeze un marş de protest la care sunt aşteptaţi 15.000 de angajaţi din învăţământ din toată ţara, a declarat miercuri, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.