Premierul Marcel Ciolacu a declarat că îşi doreşte foarte mult ca noua lege a pensiilor să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, însă în cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, atunci Guvernul va veni cu un ajutor one-ff care va acoperi legea. El a adăugat că este în lucru proiectul de lege, iar Banca Mondială a furnizat deja României primul draft. Liderul PSD a mai precizat că a fost o discuţie între cei de la Ministerul Muncii şi cei de la Comisia Europeană, „urmând să închidem legea şi pe urmă să venim cu prima lectură”.
„Lucrăm. Deja ne-a dat Banca Mondială primul draft. A fost o discuţie între cei de la Ministerul Muncii şi cei de la Comisia Europeană, urmând să închidem legea şi pe urmă să venim cu prima lectură”, a afirmar Marcel Ciolacu, întrebat în ce stadiu mai este legea pensiilor, după vizita de luni la Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative-CAMPUS, din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, în contextul deschiderii noului an universitar.
Chestionat dacă îi asigură pe pensionari că legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, premierul a răspuns: „Eu îmi doresc foarte mult să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Dacă, Doamne fereşte, din acest hăţiş, să fie la CCR, oricum voi veni în locul legii cu un ajutor one off care va acoperi legea”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întrebat dacă există simulări cu cât ar urma să crească pensiile, şeful Executivului a replicat: „Urmează să le prezentăm şi nu este corect, este munca colegei mele de la Ministerul Muncii şi cred că este corect ca dânsa să iasă să spună”.
De asemenea, Ciolacu a explicat, chestionat dacă din 2024 vom avea pensii şi salarii minime diferenţiate, că în cazul în care „se intervine one-off, atunci va fi diferenţiat”.
„Şi în lege, principiile pe care le cer cei de la Comisia Europeană sunt în această direcţie”, a completat liderul PSD.
Întrebat şi dacă România poate ţine deficitul bugetar sub control, în contextul în care măsurile fiscale sunt atacate la CCR, Marcel Ciolacu a răspuns scurt: „În momentul acesta avem întreg contextul şi încercăm să menţinem situaţia”.
Marcel Ciolacu a declarat, miercurea trecută, că îşi doreşte ca până la 1 ianuarie să fie promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor şi a precizat că va avea un impact în primul an, pe întreaga anvelopă pentru pensii, care este de 100 de miliarde de lei, cu o creştere până la 15%, minimum cu rata inflaţiei. El a mai spus că uele pensii vor avea o creştere de 5%, cele mari, iar altele mici vor avea o creştere şi de 40%, unele de 20%.
Despre creşterea pensiilor, şeful Executivului a arătat, miercurea trecută, că unele pensii vor avea o creştere de 5%, cele mari, iar altele mici vor avea şi de 40%, unele de 20%.
„Se va explica foarte clar, nu am nicio reţinere să vin, după ce vom avea deja dragtul trimis la Comisia Europeană, o să venim în spaţiul public, doamna ministru, şi vom explica. Cam acestea sunt principiile”, a completat prim-ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.