Premieurl Marcel Ciolacu a reafirmat, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor şi ai Consiliului Naţional al Dizabilităţii, că nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării, lucru valabil şi în cazul persoanelor cu dizabilităţi. El a anunţat că va fi elaborată o lege distinctă, care le va asigura acestora dreptul la o pensie decentă. De luni, un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ai Casei Naţionale de Pensii Publice şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, precum şi ai organizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, vor discuta aplicat asupra conţinutului acestor modificări legislative.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării! Acest lucru este valabil şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Astăzi, în urma întâlnirii avute cu reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi ai Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, am hotărât să lucrăm împreună pentru o lege #distinctă care să trateze cu respect munca persoanelor cu dizabilităţi şi, în acelaşi timp, să le asigure dreptul la o pensie decentă, atât celor aflaţi acum la pensie, cât şi viitorilor pensionari”, a scris Ciolacu pe Facebook.
El a anunţăat că vor fi încurajate angajarea şi păstrarea în activitate a persoanelor cu nevoi speciale îndeosebi în administraţia publică. ”pentru ca aceşti oameni să se integreze mai uşor în societate şi să le asigurăm o viaţă demnă”.
Începând de luni, 2 septembrie 2024, un grup de lucru format din reprezentanţi  ai Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ai Casei Naţionale de Pensii  Publice şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, precum şi ai organizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi,  vor discuta aplicat asupra conţinutului acestor modificări legislative specifice, care vor avea două coordonate principale.
”În primul rând, va include un mecanism de compensare a veniturilor persoanelor cu dizabilităţi aflate în pensie, care să ţină cont de condiţiile speciale în care acestea şi-au desfăşurat activitatea şi să răspundă nevoilor pe care le au. De asemenea, acest proiect va conţine un set de măsuri care să încurajeze angajatorii, îndeosebi pe cei din administraţia publică, să încadreze şi să menţină în activitate persoane cu dizabilităţi. Aceasta a fost, de altfel, şi una din propunerile asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi. Noul proiect de act normativ rezultat ca urmare a consultărilor între Guvern şi reprezentanţii persoanelor cu dizabilităţi va fi promovat şi aprobat cu prioritate”, transmite Executivul.
Asociaţia Nevăzătorilor din România a reclamat, în urmă cu o săptămână, că noua lege a pensiilor ”aduce prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale”, arătând că noile decizii de pensie pe care acestea le primesc au valori cu 60%-80% mai mici decât pensiile aflate în plată. Nevăzătorii au anunţat ”ample manifestaţii de protest” în a doua jumătate a lunii septembrie, în Piaţa Victoriei din Capitală.
 

 

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.