Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, atrage atenţia asupra diferenţelor foarte mari între rata de abandon şcolar în mediul urban şi cea înregistrată în zona rurală, arătând că statisticile scot în evidenţă faptul că rata abandonului este de cinci ori mai mare la copiii de la sat faţă de lei de la oraş, în condiţiile în care în statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) indicele privind abandonul timpuriu al şcolii nu diferă semnificativ între urban şi rural.
"Pierderile sunt foarte diferite de a o zonă la alta, de la o şcoală la alta, de la o clasă la alta şi, ştim cu toţii, şi de la un elev la altul în funcţie de nivelul lui de pregătire, de acces la informaţie, la tehnologie şi foarte multe alte lucruri. Dezechilibrele erau foarte mari în România, le ştim cu toţii. Rata de părăsire timpurie a şcolii ne situează pe ultimele locuri din Europa şi mai avem o specificitate asupra cărora s-au aplecat mai puţin, anume diferenţele foarte mari dintre urban şi rural. Dacă în ţările membre OECD media este între 10 şi 11%, cu 10% rată de părăsire în urban, 11% în rural, deci diferenţă foarte mică între urban şi rural, în România suntem 5% în urban şi 25% în rural. Deci o altă specificitate despre care nu vorbim prea des. Aceste lucruri se acutizează. Aceste lucruri au fost acutizate. După ce că aveam diferenţe mari, pandemia a accentuat şi mai mult aceste diferenţe. E momentul să ne trezim cumva, că dacă nu ne trezim pandemia ar putea să însemne ceea ce nu ne dorim niciunul dintre noi: o lovitură de graţie dată unui sistem şi aşa suferind”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marţi, la Ploieşti, în cadrul unei dezbateri privind vaccinarea, la care participă, fizic sau online, sute de cadre didactice.
Ministrul Educaţiei a precizat că tot sistemul de educaţie va "plăti" costul acestor diferenţe, arătând că modul în care autorităţile vor reuşi să gestioneze sistemul de învăţământ "devine o problemă de importanţă naţională şi de securitate naţională”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.