Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că admiterea în liceu urmează să fie organizată nu numai în colegiile naţionale, dar şi în colegii, menţionând că speculaţia că elevii vor face meditaţii cu profesorii din colegiul respectiv nu are logică deoarece subiectele de examen vor fi făcute în altă parte.
Sorin Cîmpeanu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că printre propunerile primite în cadrul dezbaterii publice pentru Legile Educaţiei şi care au fost acceptate se află cea legată de îmbunătăţirea mecanismelor de admitere în liceu.
"În acest sens, admiterea în liceu urmează să se organizeze nu numai în colegiile naţionale, dar şi în colegii. Nu este un element obligatoriu, este o şansă în plus pentru acele colegii care doresc să-şi formeze clase de excelenţă, clase de performanţă, clase de specializare. Acest concurs de admitere urmează să se susţină în colegiile care vor dori acest lucru după susţinerea Evaluării Naţionale. Doar după ce ambele procese se vor fi încheiat, există posibilitatea integrării în calendar astfel încât să nu se întârzie, să nu se intre mult în vară cu repartiţia elevilor. Chiar pot să vă spun că se va face nu mai târziu de data pe care o cunoaştem acum pentru repartiţia computerizată a elevilor. Acest lucru este posibil susţinând Evaluarea Naţională, spre exemplu, cu o săptămână mai devreme, iar în săptămâna care urmează să avem concursurile proprii de admitere, acolo unde colegiile vor decide şi vor solicita acest lucru”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
El a precizat că subiectele pentru admiterea la colegii vor fi elaborate la nivelul Centrului Naţional de Evaluare.
"Vor solicita şi elaborarea de subiecte la nivelul Centrului Naţional de Evaluare sau vom vedea până atunci, pentru că va fi cel mai devreme în anul 2024, vom vedea şi disponibilitatea de implicarea a altor entităţi. Spre exemplu, am discutat deja cu Academia Română şi există disponibilitate prin institutele Academiei Române să fie sprijiniţi în elaborarea acelor subiecte. Oricum, ele vor fi elaborate la nivel naţional, la solicitarea centralizată anunţată din timp a acelor colegii care vor să îşi organizeze admitere proprie în plus faţă de Evaluarea Naţională pentru o clasă din zece, pentru două clase, pentru trei clase din zece, este libertatea fiecărui colegiu să decidă acest lucru în Consiliul de Administraţie. Odată ce a decis acest lucru, toate probele de examen vor face parte din programa şcolară de gimnaziu, limba română şi matematica vor fi, dacă întrebaţi de diferenţa faţă de Evaluarea Naţională, aşa cum spune numele naţional, care va avea subiecte evaluare naţională de o dificultate de la foarte uşor la complicat pentru subiectele de departajare”, a mai transmis ministrul Educaţiei.
El a menţionat că aceste colegii pot propune şi alte probe de admitere, de informatică sau de limbă engleză.
"Sunt convins că altfel va arăta structura subiectelor atunci când vorbim de concurs propriu de admitere. Mai puţine subiecte, mai puţin itemi uşori, spre exemplu. De asemenea, colegiile au şansa să propună, cu condiţia să anunţe din timp, o altă probă şi am dat exemplu informatică, limba germană sau limba engleză. Şi pentru aceste probe se vor organiza subiecte în altă parte decât în colegii, pentru că am înţeles, din păcate, am fost nevoit să înţeleg că încrederea în şcoală şi în profesori, inclusiv în profesorii din colegii şi colegii naţionale, este la o cotă foarte scăzută. Este un lucru trist pentru mine, este un lucru şi ilogic, pentru că noi, părinţii, dorim foarte mult să ne trimitem elevii în nişte colegii naţionale în care tot noi, părinţii, afirmăm că nu avem încredere, dar am reţinut. Este o realitate, nu vreau să comentez mai mult”, a menţionat Sorin Cîmpeanu.
El a susţinut că speculaţia că elevii vor face meditaţii cu profesorii de la colegiile unde doresc să dea admitere nu are logică deoarece subiectele pentru examen vor fi realizate în altă parte.
"Subiectele vor fi elaborate în afara colegilor. Deci, încă o dată, speculaţia că vor face meditaţii cu profesorii din colegiu nu are niciun fel de sens, nu are niciun fel de logică. Pot să facă meditaţii cu oricine, subiectele vor fi făcute în altă parte”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.