Primăria Capitalei va desfiinţa administraţiile din subordinea sa care se ocupă de serviciile publice, mai exact Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), Administraţia Străzilor, Administraţia Fondului Imobiliar şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). După desfiinţarea administraţiilor, serviciile publice pe care le prestau acestea vor fi desfăşurate de companiile municipale, iar contractele angajaţilor încetează de drept.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 24 de voturi „pentru” şi 17 voturi „împotrivă”. Consilierii generali USR şi PNL s-au împotrivit.

Municipalitatea argumentează necesitatea desfiinţării acestor adminisitraţii care se ocupă de unele servicii publice, precum Administraţia Străzilor, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, Administraţia Cimitirelor şi Administraţia Fondului Imobiliar, pentru „eliminarea paralelismului, stabilirea concretă şi efectivă a responsabilităţilor”, în condiţiile în care în luna august CGMB a adoptat o hotărâre prin care gestiunea unor servicii publice derulate de Administraţia Străzilor a trecut la companiile municipale.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Proiectul de hotărâre a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CGMB, fiind trimis consilierilor generali miercuri după-amiază, lucru pe care opoziţia îl reclamă. Consilierul general USR Roxana Wring a atras atenţia că angajaţii administraţiilor vor rămâne fără locuri de muncă, iar pe lângă asta, este încălcată şi legislaţia muncii, lucru pentru care municipalitatea va plăti.

„Angajaţii au contracte colective de muncă, se încalcă legea 26/2006 care prevede că odată ce transferi activitatea unei entităţi, trebuie să transferi şi bunurile şi angajaţii. (...) Se încalcă legislaţia muncii şi cu siguranţă primăria va risipi foarte mulţi bani pe litigii de muncă. (...) Angajaţii vor fi concediaţi. Se pune presiune pe ei de mai bine de un an să-şi dea demisia. Ei nu vor să-şi dea demisia pentru că au un contract de muncă colectiv şi nu li se acordă un loc de muncă. S-au încercat tot felul de presiuni ca să-şi dea demisia şi nu şi-au dat-o, iar astăzi s-a ajuns printr-o forţare a legii. (...) În proiect se precizează că vor fi angajaţi, însă legea spune că, în cazul desfiinţării angajatorului, trebuie negociat cu angajaţii pentru încetarea contractelor de muncă. Dacă ne trezim cu litigii pe legislaţia muncii, suntem buni de plată”, a spus Roxana Wring.

Prin desfiinţarea acestor administraţii, contractele angajaţilor încetează de drept, aşa cum se arată şi în proiectul de hotărâre.

„Companiile municipale care au calitatea de delegat în cadrul gestiunii serviciului, respectiv pentru prestarea atribuţiilor preluate de la delegator, pentru acoperirea necesarului de personal, vor putea acoperi acest deficit prin punerea la dispoziţia angajatorilor (...) situaţia posturilor vacante”, se arată în proiectul de hotărâre.

Concret, cei care lucrează în prezent în administraţiile enumerate mai sus au posibilitatea de a se angaja la companiile municipale, în funcţie de numărul de posturi libere, nu sunt transferaţi automat de la un angajator la altul.

Vicepreşedintele Federaţiei sindicatelor din Administraţiei Publică Locală şi preşedinte al sindicatului din Administraţia Străzilor, Dan Georgescu, a explicat că, cel puţin în cazul angajaţilor de la Adminsitraţia Străzilor, nu a fost oferit un cadru prin care aceştia să fie mutaţi pur şi simplu la companiile municipale, doar unii angajaţi şi-au dat demisia din proprie iniţiativă şi s-au angajat la aceste companii.

„Se prevede clar că în cazul în care angajatorul nu mai există, se desfiinţează, angajaţilor le este încetat contractul. Deci noi practic rămânem fără locuri de muncă”, a declarat Dan Georgescu pentru News.ro.

El a spus că sunt câţiva oameni care şi-au dat deja demisia din Administraţia Străzilor şi s-au angajat la Compania Municipală Parking SA, dar al doilea exemplar al contractului semnat nu le-a fost oferit noilor angajaţi.

„S-au dus câţiva la Compania Parking, deci şi-au dat demisia şi s-au dus acolo, dar ei nu s-au dus cu toate drepturile pe care le aveau aici, conform contractului colectiv de muncă. Noi nu vom fi preluaţi cu totul, suntem concediaţi sau ne dăm demisia şi rămânem fără loc de muncă”, a spus Dan Georgescu.

În luna august, CGMB a decis să închirieze echipamentele pe care le deţine Administraţia Străzilor către alte instituţii din subordinea primăriei. Atunci, angajaţii administraţiei au intrat în grevă spontană în semn de protest şi au atras atenţia că în acest mod vor fi obligaţi să îşi dea toţi demisia, iar apoi să se angajeze la companiile municipale, fără însă să aibă un post asigurat.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a reacţionat atunci la aceste acuzaţii şi a spus că este o dezinformare a sindicaliştilor şi a opoziţiei care doar încearcă să o denigreze, pentru că angajaţii administraţiilor nu vor rămâne şomeri după desfiinţarea acestora, ci vor fi angajaţi la companii.

„Angajaţii au fost dezinformaţi. Li s-a spus că de fapt se închide Administraţia, iar compania municipală va angaja alt personal  şi că ei vor fi şomeri. Sunt informaţii răspândite în spaţiul public nu doar de unele dintre firmele care aveau şi au contract cu Administraţia Străzilor, contracte unele dintre ele păguboase, sunt şi alte informaţii date cu scop politic de unii consilieri generali din opoziţie ca să mă denigreze, care aspiră chiar la fotoliul de primar general. S-au pretat la a merge să mintă oamenii, cum că e o cacealma şi angajaţii administraţiilor vor îngroşa rândurile la şomaj şi că noi intenţionăm să angajăm oameni de pe la PSD. Nimic mai fals. Fals, minciună grosoloană, dezinformare. S-a stat de vorbă cu angajaţii, unii dintre liderii de sindicat continuă să spună aceste minciuni, pentru că sunt interese foarte mari, economice, politice”, spunea atunci Gabriela Firea.

Ea a spus că aceeaşi situaţie este şi la ALPAB şi că unii consilieri generali din opoziţie le spun angajaţilor că vor fi daţi afară când de fapt, explică Firea, doar se transferă activitatea, şi nu se fac „angajări politice”, aşa cum spun cei de la PNL şi USR.

„Aceeaşi situaţie e şi la ALPAB. Sunt consilieri generali din opoziţie, PNL şi USR, care merg şi le spun că vor fi daţi afară, că de fapt când se transferă activitatea de fapt se fac angajări politice. Cel mai bine combatem aceste dezinformări cu ceea ce se va întâmpla. Deci angajaţii îşi vor încheia activitatea la administraţii şi o vor începe pe un alt contract la companiile municipale înfiinţate. Condiţii mai bune de lucru, managament performant şi rezultate pentru bucureşteni. (...) Rezistăm şi noi, nu doar alţii. Unii de la Adminsitraţia Străzilor şi  unii de la ALPAB au de ce să se teamă, dar nu cei 400 de angajaţi. Unii doi-trei, directoraşi, şefi servicii, care au partizat cu băieţii deştepţi din Bucureşti şi i-au ajutat să obţină acele contracte bănoase”, spunea Firea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.