Mai mulţi cetăţeni palestinieni care domiciliază în România, dar şi români cunoscuţi drept susţinători ai cauzei Palestinei în conflictul acestei ţări cu Israelul, au fost chemaţi la Poliţie, în ultima perioadă, ori au primit vizite sau telefoane din partea unor poliţişti care le-au recomandat să „respecte legea”. Într-o declaraţie pentru Libertatea, unul dintre aflaţi în această situaţie a mărturisit că „nu a fost o discuţie intimidantă, dar gestul, în sine, a fost”. După publicarea declaraţiilor celor care au avut discuţii cu poliţiştii pe tema convingerilor lor legate de războiul în care sunt implicate Israelul şi Palestina, Poliţia Română a transmis public faptul că „aceste activităţi au preponderent caracter preventiv şi se desfăşoară punctual, în baza unor semnalări/sesizări”, fiind „analizate date şi informaţii, pentru a preveni orice risc care ar putea pune în pericol ordinea publică”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit Libertatea, mai mulţi cetăţeni români şi palestinieni au fost chemaţi de reprezentanţi ai Poliţiei Române să discute despre activitatea lor de susţinere a Palestinei. „Nu a fost o discuţie intimidantă, dar gestul, în sine, a fost”, a explicat unul dintre ei. 
„Toţi descriu comportamentul poliţiei ca fiind «civilizat». Unul spune că i s-a cerut să nu posteze pe Facebook, ceilalţi că li s-a spus să posteze ce vor, dar să nu încalce legea”; scriu reporterii Libertatea. Aceştia publică şi mărturia unuia dintre cei care au avut discuţii cu Poliţia pe acest subiect, acesta susţinând că „Nu a fost o discuţie intimidantă, dar gestul, în sine, a fost”.
Conform ziarului, unii dintre palestinienii aflaţi în România, dar şi români care susţin cauza Palestinei au fost chemaţi la Poliţie, alţii au primit telefoane din partea unor poliţişti.
Fără a face referire în mod specific la articolul publicat de Libertatea, oficialii Poliţiei Române au transmis, miercuri, un punct de vedere. 
„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, privind invitarea mai multor cetăţeni la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Centrul de Informare şi Relaţii Publice al I.G.P.R. este abilitat să comunice următoarele: Poliţia Română, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, desfăşoară permanent, în baza legii de organizare şi funcţionare, activităţi pentru preîntâmpinarea unor evenimente care pot avea impact asupra ordinii şi siguranţei publice. Astfel, Poliţia Română este instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii. Aşa cum s-a comunicat public până în prezent, aceste activităţi au preponderent caracter preventiv şi se desfăşoară punctual, în baza unor semnalări/sesizări. Sunt analizate date şi informaţii, pentru a preveni orice risc care ar putea pune în pericol ordinea publică, iar instituţiile din România sunt atente, mobilizate şi pregătite să intervină, dacă situaţia o va impune”, transmit oficialii IGPR.
Potrivit acestora, au fost sporite efectivele de personal „în zonele de interes” şi ”se cooperează cu partenerii interni şi externi”.
Poliţia Română precizează că „înţelege şi susţine drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi nu îngrădeşte dreptul la liberă exprimare”.
Aproximativ o sută de persoane au participat, în 21 octombrie, la un miting organizat de Asociaţia Comunităţii Palestiniene din România în Piaţa Universităţii din Capitală, acţiunea fiind un protest faţă de conflictul din Fâşia Gaza.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.