Acţiunile marilor producători auto europeni au scăzut miercuri, continuând trendul descendent din ultimele zile, pe fondul temerilor provocate de noile tarife comerciale impuse de preşedintele american Donald Trump pentru zeci de ţări, inclusiv un tarif uriaş de 104% aplicat importurilor din China, transmite CNBC.
Noile măsuri comerciale ale administraţiei Trump, care au intrat în vigoare miercuri la ora 5:00 (ora Londrei), includ o taxă de 20% pentru Uniunea Europeană, 24% pentru Japonia şi 49% pentru Cambodgia.
Ca răspuns, China a anunţat o majorare a propriilor tarife la importurile din SUA până la 84%, cu aplicare începând din 10 aprilie.
După închiderea burselor europene, Donald Trump a anunţat că suspendă, pe o perioadă de 90 de zile suprataxele vamale ”reciproce”, cu excepţia Chinei. Anunţul nu pare să afecteze taxele vamale deja existente pentru autoturisme, oţel şi aluminiu.
În Europa, acţiunile producătorului francez de piese auto Valeo au scăzut cu 7,1%, situându-se printre cele mai slabe performanţe din indicele pan-european Stoxx 600. În Germania, titlurile Volkswagen, Mercedes-Benz Group şi BMW au pierdut aproximativ 2%, BMW atingând un nou minim al ultimelor 52 de săptămâni.
În Asia, acţiunile constructorilor japonezi Nissan şi Toyota au scăzut cu 7% şi, respectiv, 2,6%.
Potrivit S&P Global, noile măsuri tarifare impuse de Trump sunt ”reciproc” aplicate şi vor fi tratate separat, fără a se adăuga peste taxele auto deja existente. SUA a implementat, joia trecută, o taxă de 25% pentru toate autoturismele străine importate, iar Casa Albă a anunţat că va introduce până cel târziu la 3 mai şi tarife pentru unele piese auto.
Analiştii avertizează că producătorii auto germani sunt printre cei mai expuşi la noile măsuri comerciale ale SUA. Totuşi, Luman de la ING susţine că, deşi o scădere a vânzărilor pe piaţa americană ar fi negativă pentru companiile germane, tabloul general ”nu este încă dramatic”.
”China este, de fapt, o piaţă şi mai importantă, iar piaţa internă necesită mai multă atenţie. Cred că întărirea competitivităţii şi creşterea vânzărilor pe piaţa europeană, precum şi dezvoltarea altor pieţe de export, vor deveni priorităţi,” a spus Luman.
Expunerea la tarife
Potrivit Rellei Suskin, analist la Morningstar, ”BMW şi Mercedes se numără printre cei mai mari exportatori auto din SUA, ca valoare, şi sunt astfel cei mai expuşi la tarifele de retorsiune aplicate de alte state.”
Ea a adăugat că ambele companii ar putea fi afectate de tarife duble pentru vehiculele produse în Mexic şi Canada. Cu toate acestea, Suskin consideră că o mare parte dintre modelele fabricate în aceste ţări ar putea fi înlocuite cu modele importate direct din Europa, care sunt supuse doar tarifului auto global de 25%.
Scăderile actuale ale acţiunilor şi temerile legate de viitorul exporturilor auto europene vin într-un moment de tensiuni geopolitice crescute şi incertitudine economică la nivel global.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.