Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că misiunea Forţelor Armate ale Româneiei în Afganistan va rămâne în istorie drept cea mai lungă complexă şi operaţie militară din afara teritoriului naţional după Al Doilea Război Mondial. "Participarea la această amplă operaţie militară a reprezentat o poziţionare strategică a României, aşezându-se alături de NATO în războiul împotriva terorismului", a punctat şeful statului. El a menţionat că 27 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi 227 au fost răniţi, unii dintre ei cu urmări grave. "Aţi scris istorie, sunteţi eroii generaţiilor noastre şi suntem mândri de voi. Ne-aţi arătat că dragostea de ţară, spiritul de sacrificiu, curajul şi patriotismul rămân repere fundamentale ale naţiunii noastre. Nu ne vom uita niciodată eroii", le-a transmis Iohannis militarilor. Din 2002, peste 32.000 de militari români au participat la misiunea din Afganistan; 27 şi-au pierdut viaţa

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iohannis, la ceremonia organizată la încheierea misiunii Armatei Române în Afganistan: Participarea la această amplă operaţie militară a reprezentat o poziţionare strategică a României, aşezându-se alături de NATO în războiul împotriva terorismului

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit Ministerului Apărării, ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan va avea loc miercuri, începând cu ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Şa evenimentvor participa preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu. 

Vor defila pe sub Arcul de Triumf detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii, începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.

”Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare va include şi un detaşament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii. De asemenea, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unităţi şi unităţi ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operaţii”, a transmis Ministerul Apărării. 

Instituţia anunţă că, pe timpul ceremoniei, se va păstra un moment de reculegere şi se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe, iar formaţii de aeronave vor survola monumentul.

”Militarii care participă la activitate au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 cu schemă completă, iar evenimentul se desfăşoară cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a mai transmis Ministerul Apărării. 

Ministerul Apărării Naţionale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declaraţiei comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniştrilor de externe si miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.

Primul contingent, alcătuit din circa 70 de militari români care au fost în misiune în Afganistan, a sosit sâmbătă, 8 mai, în Baza 90 Transport Aerian cu o aeronavă C 17 Globemaster III a partenerului american. 

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.

În ianuarie 2002, primele efective de militari români – un pluton de poliţie militară, o aeronavă C130 Hercules şi ofiţeri delegătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de Al Doilea Război Mondial.

Din 2002 şi până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC. La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii, structuri din cadrul Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale. Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).

Misiunile militarilor români în teatrul de operaţii din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forţelor Întrunite din cadrul MApN.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii şase ani participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.