Cercetătorii care desfăşoară activităţi în zona cercetării aplicative sau a dezvoltării tehnologice beneficiază, începând cu impozitul aferent lunii august, de măsuri fiscale stimulative, astfel că vor fi scutiţi de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor obţinute din activităţile de cercetare-dezvoltare, anunţă Ministerul Educaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Educaţiei informează că această decizie a fost luată în baza unui ordin de ministru, prin care au fost stabilite criteriile, condiţiile, procedura de calcul a scutirii şi documentele justificative necesare la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţilor de cercetare-dezvoltare prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă 32/2016.

Astfel, beneficiază de măsuri fiscale stimulative cercetătorii care îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii: postul pe care îl ocupă face parte dintr-un compartiment de cercetare-dezvoltare în organigrama angajatorului, angajatul desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare aplicativă sau de dezvoltare tehnologică eligibilă.

Angajatul trebuie să fi absolvit cel puţin ciclul I de studii universitare sau o formă de învăţământ superior de lungă durată şi deţine o diplomă de licenţă conferită de o instituţie acreditată de învăţământ superior din România sau o diplomă obţinută la absolvirea studiilor universitare de licenţă la instituţii acreditate de învăţământ superior din străinătate, recunoscută şi echivalată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. De asemenea, cheltuielile cu salariile şi asimilate salariilor trebuie să fie prevăzute în bugetul proiectului de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică.

O altă condiţie este ca angajatorul să aibă în obiectul de activitate şi activităţi de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică.

“Scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor se acordă chiar şi în cazul nerealizării obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică. Pentru validarea încadrării activităţilor pentru care se acordă scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor ca fiind de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică eligibile, angajatorul, angajatul sau autorităţile fiscale pot solicita rapoarte de expertiză elaborate de experţi înscrişi în Registrul experţilor pe domenii de cercetare-dezvoltare”, precizează sursa citată.

Ordinul comun a fost semnat de miniştrii Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Finanţelor Publice, Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.