Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, cu sprjinul financiar al Crucii Roşii din Franţa, a inaugurat, vineri, în Bucureşti, “Centrul de Promovare a Sănătăţii”, un proiect prin care cetăţenii ucraineni vor beneficia de consiliere şi acces la servicii medicale gratuite.
”Una dintre cele mai mari provocări semnalate de cetăţenii ucraineni refugiaţi în România este accesul la serviciile de sănătate. Mai ales atunci când apar primele simptome ale unei boli, blocajul lingvistic şi lipsa unui medic de familie, fac foarte dificil accesul cetăţenilor ucraineni la serviciile medicale. “Centrul de Promovare a Sănătăţii’’ va oferi refugiaţilor ucraineni acces gratuit la medici specialişti din diverse arii: pediatrie, cardiologie, medicină generală, diabetologie, oftalmologie, stomatologie, dar vor beneficia şi de măsurarea tensiunii arteriale şi a glicemiei, EKG, ecografie abdominală şi consiliere psihologică pentru adulţi şi copii. În urma acestor consultaţii, se vor elibera rapoarte medicale cu rezultatele clinice şi paraclinice, precum şi recomandări terapeutice. Pentru comunicarea cu pacienţii, la fiecare specializare, medicii vor avea alături traducători de limba ucraineană sau rusă”, a transmis, vineri, Crucea Roşie.
‘’Centrul de Promovare a Sănătăţii’’ va funcţiona sub formă de centru fix pentru o perioadă de 4 luni, după care se va transforma într-o caravană mobilă de sănătate ce se va deplasa în mai multe judeţe din ţară. Caravana de Sănătate va oferi servicii medicale gratuite în cinci regiuni din România, selectate în funcţie de dinamica migraţiei cetăţenilor ucraineni din zonă, dar şi de nevoile populaţiei locale.
”Caravana de sănătate este un proiect de amploare, pe care îl demarăm într-o primă etapă în Bucureşti, dar pe care îl vom continua anul viitor în mai multe zone ale ţării. Vom acoperi atât zona urbană cât şi zona rurală şi ne vom adresa atât cetăţenilor ucraineni, cât şi românilor din aceste zone. Suntem recunoscători partenerilor noştri, Crucea Roşie Franceză care susţin financiar acest proiect atât de necesar persoanelor cu acces dificil la serviciile de sănătate. Dorim să dăruim oamenilor încredere, speranţă şi informaţii utile care să le uşureze acomodarea în România“, a declarat Ioan Silviu Lefter, Director General al Crucii Roşii Române.
La rândul său, şeful delegaţiei Crucii Roşii Franceze în România, Arnaud de Coupigny, a transmis că, în contextul conflictului din Ucraina, Crucea Roşie Română trebuie să poată răspunde nevoilor refugiaţilor ucraineni, fără a deservi populaţia românească, care suferă de asemenea de lipsa accesului la servicii medicale.
”Acesta este motivul pentru care Crucea Roşie Franceză s-a alăturat proiectului Centrului de Promovare a Sănătăţii din Bucureşti, precum şi Caravanei Sănătăţii, un dispozitiv capabil să aducă un serviciu medical de proximitate tuturor celor care au nevoie de el. Această acţiune comună este, de asemenea, un simbol al relaţiei de prietenie dintre cele două Societăţi de Cruce Roşie şi al principiilor umanitare care ne inspiră.“, a declarat Arnaud de Coupigny.
”Centrul de Promovare a Sănătăţii’’ din Bucureşti are punctul fix în str. Avrig nr. 63.
”Niciun beneficiar care va ajunge la noi nu va pleca fără a înţelege care sunt paşii următori pentru rezolvarea problemelor lor de sănătate. Uneori este dificil şi pentru noi, cetăţenii acestei ţări să înţelegem ce acte sunt necesare sau unde trebuie să mergem când avem o problemă mai complicată. Încercăm să fim pentru cetăţenii ucraineni un ghid de orientare în acest sistem medical”, a declarat Raluca Buzea, manager proiect, Crucea Roşie Română.
Programarea pacienţilor se va face la numerele de telefon 0747.278.486 sau 0748.185.714 în limba română, rusă, ucraineană sau engleză, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.