Curtea Constituţională a decis că prevederea din Codul de procedură penală conform căreia executarea unei pedepse cu închisoarea poate fi amânată dacă o femeie condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an este neconstituţională. CCR arată că prevederea respectivă "exclude bărbatul condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amânării executării pedepsei". Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Plenul Curţii Constituţionale a dezbătut, marţi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.589 alin.(1) lit.b) fraza întâi teza a doua din Codul de procedură penală, având următorul cuprins: „(1) Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată în următoarele cazuri: [...] b) când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an. [...]”.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia  legislativă cuprinsă în dispoziţiile art.589 alin.(1) lit.b) fraza întâi teza a doua din Codul de procedură penală, care exclude bărbatul condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amânării executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă este neconstituţională", se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, adică Judecătoriei Sfântu Gheorghe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.