Cartel Alfa afirmă, vineri, că Legea Dialogului Social trebuie schimbată, modificarea acesteia fiind un jalon din PNRR, existând acum posibilitatea ”de a face o schimbare benefică”.
”Legea Dialogului Social (62/2011) trebuie schimbată. Modificarea acesteia este un jalon din PNRR, ceea ce ne oferă o reală posibilitate de-a face o schimbare benefică omului muncii. Adoptată pe timp de criză, într-un moment în care raporturile colective de muncă erau deja grav destabilizate, noua legislaţie nu a dus la atenuarea efectelor crizei, ci la agravarea acestora. Adoptarea noii legislaţii nu a vizat o mai bună coordonare a nivelurilor de negociere colectivă, ci eliminarea a însăşi nevoii de coordonare, printr-o descentralizare practic totală a relaţiilor colective de muncă”, a transmis, vineri, Cartel Alfa, într-un comunicat de presă.
Potrivit sindicaliştilor, ”un întreg pachet de măsuri de descentralizare a fost implementat în bloc şi imediat, vizând aspecte majore ale organizării şi dialogului social la toate nivelurile şi, în consecinţă, având un efect de şoc asupra organizaţiilor implicate”.
”Noua legislaţie nu a avut în vedere eficientizarea dialogului social prin eliminarea cauzelor reale ale disfuncţionalităţilor anterioare lui 2011, optându-se în schimb pentru restrângerea negocierilor colective prin eliminarea unor componente instituţionale şi modificarea altora nu în conformitate, ci într-o bună măsură contrar realităţilor economice şi organizatorice existente”, au mai transmis sindicaliştii.
Potrivit acestora, în momentul de faţă, Legea Dialogului Social exlude negocierea la nivel naţional şi face dificilă negocierea contractelor colective la nivel de sector (din 2011 s-au putut încheia contracte colective de muncă la nivel de sector), înfiinţarea sindicatelor, declanşarea grevelor şi limitează puterea de acţiune a sindicatelor.
”Pragul de reprezentativitate pentru un sindicat în unitate este de 50% + 1, când în alte ţări, precum Statele Unite este de 30%”, au mai transmis sindicaliştii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.