Confederaţia sindicală Cartel Alfa solicită premierului Ludovic Orban retragerea proiectului de ordonanţă privind flexibilizarea şi digitalizarea relaţiilor de muncă, arătând că prevederi ale acestuia duc la ”precarizarea lucrătorilor, şi împovărarea acestora cu obligaţii suplimentare”. Astfel, sindicaliştii propun organizarea de cursuri pentru fiecare salariat în unităţile care doresc introducerea semnăturii digitale, reclamă că schimbările propuse avantajează angajatorii în defavoarea salariaţilor şi consideră că proiectul de act normativ conţine ”măsuri care folosesc salariaţii drept cobai, victime sigure în relaţia ulterioară cu instituţii ale statului la fel de anchilozate în proceduri ca şi acum”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o scrisoare deschisă adresată, joi după-amiază primului ministru, sindicaliştii de la CNS Cartel Alfa explică demersul lor prin faptul că orice motive ar aduce ministrului muncii, acestea se lovesc de ”entuziasmul” Violetei Alexandru de la schimba radical sistemul pe care aceasta îl conduce ca membru al Guvernului.

”Domnule Prim ministru, ne adresăm dumneavoastră, deoarece este necesară stoparea creşterii exploatării lucrătorilor din România, în condiţiile în care orice justificare adresată Ministrului Muncii, doamna Violeta Alexandru, se loveşte de entuziasmul dumneaei de a face o schimbare radicală şi cu orice preţ în relaţiile de muncă, având în acelaşi timp o înţelegere limitată a pieţei muncii şi a consecinţelor schimbărilor propuse heirupist”, îi transmit sindicaliştii premierului Ludovic Orban.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aceştia susţin că înţelegem şi susţinem necesitatea adaptării relaţiilor de muncă la dezvoltările şi posibilităţile tehnologiei informaţiilor, însă consideră că această adaptare trebuie să înceapă cu instituţiile publice, apoi extinsă către piaţa muncii şi cetăţeni.

”Ne opunem utilizării acestui context pentru precarizarea lucrătorilor, şi împovărarea acestora cu obligaţii suplimentare”, îi scriu cei de la Cartel Alfa primului ministru.

În ceea ce priveşte introducerea semnăturii electronice calificate, sindicaliştii consideră că ideea de opţiune avansată în proiectul de act normativ ”este falsă sau cel puţin iluzorie”  artătând că în primă fază tot ca opţiune a fost avansată şi ideea de cardul bancar pentru salariu, dar în majoritatea situaţiilor acesta a devenit o obligaţie.

”Proiectul de act normativ nu prevede susţinerea financiară de către angajator, fiind o formă prin care cresc cheltuielile pentru salariat. Altfel, se încalcă principiul libertăţii muncii prin impunerea unor costuri salariatului în lipsa cărora nu poate semna contractul individual de muncă.Sunt toate instituţiile statului pregătite să utilizeze documentele semnate electronic (justiţie, Înspecţia Muncii, ANOFM, Ministerul Muncii, Casa de Pensii etc.)? Nu în ultimul rând este problema informării, a utilizării şi consecinţelor utilizării semnăturii digitale!”, susţin repreznetanţii Cartel Alfa.

În acest context, ei invocă faptul că ”marea majoritate a lucrătorilor nu cunosc nimic despre acest subiect, nu au capacitatea de a folosi instrumentele digitale” şi cer ”ca unităţile care doresc introducerea semnăturii digitale să fie obligate, pentru fiecare salariat, să facă un curs extins de înţelegere a modului de folosire şi securitatea datelor”.

Sindicaliştii au nemulţumiri şi în ceea ce priveşte alte modificări, despre care susţin că îi avantajează pe angajatori în detrimentul salariaţilor.

”Prin actul de modificare a legii telemuncii se încearcă degrevarea responsabilităţii angajatorului de obligaţiile sale referitoare la asigurarea locului de muncă: se mută cheltuiala asigurării echipamentelor de lucru şi programelor necesare desfaşurării activităţii de către angajator, fără să se ţină cont de amortizarea acestora sau cheltuielile de funcţionare. O altă facilitate acordată angajatorilor, în defavoarea lucrătorilor, este propunerea ca accidentele pe traseul către şi de la locul de muncă să nu fie considerate accidente de muncă”, mai consideră Cartel Alfa.

Concluzia este că digitalizarea relaţiilor de muncă nu reprezintă altceva decât transferul sindicaliştilor este aceea că ”aşa numita digitalizare a relaţiilor de muncă nu reprezintă altceva decât transferul unor costuri şi obligaţii pe seama lucrătorilor, precarizare a angajaţilor în favoarea angajatorilor”.

”De asemenea, sunt măsuri care folosesc salariaţii drept cobai, victime sigure în relaţia ulterioară cu instituţii ale statului la fel de anchilozate în proceduri ca şi acum. În concluzie, vă solicităm, domnule prim ministru, să dispuneţi retragerea acestui proiect de act normativ şi refacerea sa, ţinând cont de aspectele pe care le semnalăm”, îşi încheie scrisoarea deschisă CNS Cartel Alfa. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat săptămâna aceasta că, după consultări, a finalizat actul normativ pentru modernizarea relaţiilor de muncă. Documentul, pus în dezbatere publică, stipulează, între altele, folosirea semnăturii electronice la semnarea contractului de muncă, dar şi faptul că actele pot fi păstrate în arhiva electronică ori că telesalariatul îşi va putea folosi propriul laptop/echipament pentru desfăşurarea muncii, prin acordul părţilor, iar angajatorul nu va mai fi obligat să răspundă pentru condiţiile de muncă alese de către telesalariat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.