Sindicaliştii Cartel Alfa critică intenţia Guvernului de a permite unităţilor sanitare din sistemul privat să participe la programele naţionale de sănătate şi cer retragerea proiectului legislativ care prevede modificări în acest sens. "În contextul în care în România, alocarea bugetară pentru sănătate este cea mai mică din Uniunea Europeană, direcţionarea către sistemul privat a unor sume din ce în ce mai însemnate din aceşti bani publici erodează şi va eroda şi mai mult serviciile oferite de spitalele publice", arată Cartel Alfa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa respinge accentuarea privatizării fondurilor publice de sănătate şi solicită retragerea proiectului de Ordonanţă de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin care se reglementează accesul liber al spitalelor şi clinicilor private la fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. Banii colectaţi în fondurile publice de sănătate trebuie să fie folosiţi în interesul bolnavilor, direcţionaţi către servicii medicale, nu pentru a acoperi investiţiile private din domeniu şi a produce profituri”, susţin reprezentanţii Cartel Alfa, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului şi dată publicităţii marţi seară.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reprezentanţii membrilor de sindicat afiliaţi Cartel Alfa susţin, de asemenea, că direcţionarea unor sume de bani către sistemul medical privat va "eroda” serviciile medicale oferite în spitalele publice, iar pacienţii vor trebui să plătească suplimentar, spitalelor private, penru serviciile oferite. 
 
"În contextul în care în România, alocarea bugetară pentru sănătate este cea mai mică din Uniunea Europeană, direcţionarea către sistemul privat a unor sume din ce în ce mai însemnate din aceşti bani publici erodează şi va eroda şi mai mult serviciile oferite de spitalele publice, va limita şi mai mult accesul populaţiei la serviciile de sănătate şi va accentua decalajul dintre săraci şi bogaţi. Cunoaştem nemulţumirile populaţiei privind dotările multora dintre spitalele publice şi accesul la servicii de calitate. Dar acest lucru se va accentua şi nu va fi rezolvat prin direcţionarea unei sume şi mai mari din fondurile publice către furnizorii privaţi de sănătate. Având în vedere că fondurile alocate pentru programele naţionale de sănătate nu vor creşte, o mare parte dintre pacienţii care sunt trataţi în unităţile de stat vor fi direcţionaţi către spitalele private, unde vor fi în situaţia de a plăti suplimentar sume pe care doar foarte puţini şi le vor permite", susţin sindicaliştii în scrisoarea deschisă adresată Executivului.
 
Aceştia menţionează că federaţiile din domeniul sănătăţii afiliate Cartel Alfa au identificat soluţii pentru creşterea calităţii serviciilor medicale din sistemul public de sănătate, pe care le-au transmis de-a lungul timpului ministerului, şi că de la aceste soluţii trebuie pornită "discuţia pentru orice iniţiativă de reglementare în domeniul sănătăţii”.
 
"Reglementarea unei chestiuni vitale pentru populaţie prin Ordonanţe de urgenţe, mai ales în condiţiile în care actualul guvern a dat jos guvernul anterior invocând excesul de ordonanţe, este incorect şi imoral. Solicităm ca, înainte de a schimba politicile în domeniul serviciilor publice de interes general, a destinaţiei banilor pentru acestea, precum sănătatea sau educaţia, orice propunere să fie discutată şi dezbătută în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social”, menţionează Cartel Alfa.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede modificarea Legii privind reforma în sănătate, în sensul în care programele naţionale de sănătate - finanţate de stat – vor putea fi derulate ”unitar” de către furnizori publici şi privaţi.

Potrivit ”Notei de fundamentare” a documentului, în prezent, ”programele naţionale de sănătate curative au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, altele decât TBC şi HIV/SIDA şi transplant de organe, ţesuturi şi celule”.

”În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate, respectiv instituţii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum şi furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate”, se arată în document.

OUG propune ca ”serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.

”Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se mai arată în Nota de fundamentare.

Proiectul este în dezbatere publică până în 28 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.