Carnea de miel, la acelaşi preţ ca anul trecut; un kilogram costă între 18 şi 28 de lei în pieţele din ţară. Mulţi oameni preferă să cumpere direct din gospodăriile crescătorilor
Carnea de miel, la acelaşi preţ ca anul trecut; un kilogram costă între 18 şi 28 de lei în pieţele din ţară. Mulţi oameni preferă să cumpere direct din gospodăriile crescătorilor
Preţurile pentru un kilogram de carne de miel sunt similare cu cele de anul trecut, variind între 18 şi 28 de lei în pieţe şi ajungând până la 35 de lei kilogramul în supermarketuri. Mulţi oameni preferă însă să cumpere miei direct din gospodăriile crescătorilor, spunând că sunt mai ieftini şi mai proaspeţi. La Buzău, vânzătorii sunt dispuşi să negocieze preţul mielului pentru a vinde toată marfa, ei lăsând chiar şi 4 lei din preţul iniţial, în timp ce în Alba, crescătorii vând şi pe internet.
Crescătorii de ovine din judeţul Alba vând în această perioadă mieii cu preţuri începând de la 10 lei pe kilogram în viu, până la 20 - 25 de lei pe kilogram pentru animalul sacrificat.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Alba, Horea Moruţa, spune că preţurile sunt asemănătoare cu cele de anul trecut şi sunt extreme de mici pentru crescători, având în vedere că a fost o iarnă foarte grea în care au avut consturi mult mai mari pentru creşterea animalelor.
”Pentru crescătorii de ovine este un an foarte greu din două puncte de vedere: o dată a fost o iarnă prelungită şi amintiţi-vă că au fost minimum cinci ani de iarnă plină care înseamnă cheltuieli foarte mari şi apoi faptul că nu se pot face exporturi. S-au pierdut multe pieţe de export pe care se bazau crescătorii de ovine. Ce s-a vândut la export s-a vândut la preţuri foarte mici, începând de la 9 lei, care înseamnă falimentul pentru crescători sau un preţ care nu le asigură nici acoperirea costurilor”, a spus Moruţan
Potrivit acestuia, în judeţul Alba sunt puţini miei, în comparaţie cu anii trecuţi, deoarece mulţi crescători sunt descurajaţi de preţurile foarte mici ale animalelor şi de faptul că multe pieţe externe au fost pierdute în faţa altor ţări care se implică mai mult în susţinerea producătorilor proprii.
În judeţul Alba mieii se vând şi pe internet, iar proprietarii animalelor se întrec să îşi facă reclamă în cele mai ingenioase moduri.
Astfel un proprietar de oi din Sebeş a postat anunţuri pe un site de vânzări on-line unde spune că vinde ”miei grăsuţi pentru Paşte sau şi mai repede, preţ 12 lei viu sau 20 de lei tăiat”, precizând că preţurile sunt ”negociabile in funcţie de cantitate”.
Un alt crescător de animale din judeţul Alba a postat un anunţ similar în care precizează că vinde la 10 lei kilogramul ”miei deosebiţi şi frumoşi din cale afară”.
În judeţului Alba, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a autorizat în această perioadă opt centre de sacrificare în Alba Iulia, Aiud, Abrud, Ocna Mureş, Teiuş, Sebeş şi două în Cîmpeni.
ARAD
În Arad, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a autorizat vânzarea cărnii de miel în două pieţe, respectiv ”Mihai Viteazul” şi ”Catedralei”.
Preţul este 25 de lei kilogramul la toţi comercianţii, uşor mai ridicat decât anul trecut, când se găsea şi cu 23 de lei.
”N-am scumpit mult că nu se mai cumpără, dar avem cheltuieli mai mari decât în anii trecuţi. Nu mai vindem miei ca pe vremuri, că multă carne vine de la import în magazine şi ne omoară pe micii producători”, a spus un comerciant din Piaţa ”Mihai Viteazul”.
În magazine, preţurile la carnea de miel sunt cuprinse între 24 şi 29 de lei.
Miei vii se vând în doar trei pieţe autorizate din judeţ, respectiv cele din Pâncota, Beliu şi Macea, preţul fiind cuprins între 14 şi 17 lei kilogramul.
BRAŞOV
Primăria Braşov a amenajat 140 de spaţii pentru producătorii care vând carne de miel în pieţele din oraş. Comercianţii provin din municipiul Braşov, Bran, zona Făgăraşului, dar şi din judeţul Covasna.
Anul acesta, carnea de miel este mai ieftină în Braşov, preţul pentru un kilogram fiind între 20 şi 23 de lei, în funcţie de cantitatea cumpărată. Cei care iau un miel întreg plătesc 20 de lei pe kilogram, iar cei care cumpără o jumătate sau un sfert plătesc 23 de lei pe kilogram. În 2016, carnea de miel s-a vândut cu 25 de lei pe kilogram.
”A trebuit să lăsăm la preţ pentru că anul acesta Paştele a picat în acelaşi timp şi la catolici şi la ortodocşi şi nu vrem să rămânem cu marfa. Sunt clienţi, se vinde bine şi avem miei de la 9-10 kilograme şi până la 15-18 kilograme“, a spus Ioan Toma, producător.
Cei care cumpără mielul viu direct de la stână plătesc 10 lei pe kilogram.
În supermarketurile din Braşov, carnea de miel costă 25 de lei kilogramul, oamenii putând însă cumpăra doar o pulpă sau bucăţi mai mici.
BUCUREŞTI
În pieţele din Capitală, comercianţii vând pulpa superioară de miel cu 19,5 lei şi cu 24 de lei pe kilogram pulpa inferioară. Vânzătorii susţin că se aprovizionează cu miei din Sibiu sau din Dobrogea, însă în realitate originea acestor produse nu este sigură.
Retailerii vând carnea de miel cu aproximativ 24 de lei kilogramul.
BUZĂU
La Buzău, mieii se vând în Piaţa Centrală din oraş, într-un punct amenajat cu acordul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Preţul pentru un kilogram de carne de miel variază între 22 şi 25 de lei, însă unii cumpărători spun că după ce au negociat au luat carnea şi cu 18 lei kilogramul.
”Am pus preţul 25 de lei, nu s-a vândut şi am lăsat la 23. Noi avem cheltuieli cu ei, le dăm boabe, cheltuieli şi aici la Buzău. Dăm cum vrea clientul, şi doar jumătate, o pulpă sau doar măruntaiele. Cum doreşte clientul, ca să nu rămânem cu carnea”, spune o comerciantă.
”Preţurile nu s-au aşezat, 22-24 lei, dar vedem cum merge. Am pregătit 50 de miei, îi dau şi eu cum simt clientul, dacă simt că are bani îl dau mai scump”, spune un alt buzoian venit cu miel la vânzare în Piaţa Centrală.
Buzoienii care negociază cu comercianţii spun că au cumpărat miel şi cu 18 lei kilogramul, însă mulţi preferă să cumpere direct din gospodăria crescătorilor, nu din piaţă. Aceştia spun că au cumpărat carne de miel cu 16 lei kilogramul.
În supermarketurile din Buzău un kilogram de organe miel costă 28,99 lei, un sfert anterior - 28,99 lei, iar un sfert posterior - 35,99 lei.
CLUJ
În judeţul Cluj există şase centre temporare pentru sacrificarea mieilor, de unde poate fi cumpărată direct de la crescător carne atestată din punct de vedere sanitar-veterinar. Aceste centre se află în Turda, Dej, Gherla, Câmpia Turzii, Huedin şi în complexul Agro Transilvania din Cluj-Napoca.
La Cluj-Napoca, kilogramul de carne de miel se vinde cu 10 lei în viu şi 20 de lei la carcasă. Potrivit crescătorilor, preţurile sunt în prezent la acelaşi nivel ca în acum zece ani şi ar putea să scadă şi mai mult în perioada următoare.
În supermarket-urile din oraş şi în carmangerii, kilogramul de carne de miel se vinde la preţuri cuprinse între 20 şi 30 de lei.
CONSTANŢA
La Constanţa, preţul pentru un kilogram de carne de miel porneşte de la 20 de lei şi ajunge până la 25 de lei.
În Piaţa Griviţei, una dintre cele mai importante din Constanţa, mai mulţi producători din judeţ vând carne de miel cu 20 de lei kilogramul, în timp ce alţii cer 23 de lei pentru un kilogram, dar şi 25 de lei. În Piaţa Tomis III, toţi producătorii vând carnea de miel cu 25 de lei kilogramul.
În supermarketuri preţul pentru un kilogram de carne de miel variază între 20 şi 22 de lei.
Acesta este primul an după o lungă perioadă în care Primăria Constanţa nu a mai instituit programul ”Preţul corect la carnea de miel”, în cadrul căruia producătorii erau scutiţi de preţul la tarabă şi urmau să vândă carnea în pieţe la un preţ convenit de comun acord cu municipalitatea. Anul trecut, producătorii care au intrat în program au vândut carnea de miel cu cel mult 23 de lei pentru un kilogram.
CRAIOVA
Ciobanii care şi-au adus mieii spre vânzare în singurul spaţiu autorizat din Dolj pentru comercializarea şi sacrificarea mieilor de Paşte, situat pe strada Brestei din Craiova, se plâng de vânzările mici. Anul acesta, preţul variază între 8-10 lei pe kilogram, cumpărătorii fiind nevoiţi să achite şi o taxă de 22 lei pentru fiecare animal sacrificat.
Nicolae Iancu, unul dintre cei patru ciobani care au venit în Bănie din Ardeal, susţine că anul acesta vânzările au mers mult mai slab decât în 2016.
"Am venit cu 35 de miei acum şi în prima zi am vândut trei. Azi am dat cinci. În prima zi am negociat de la 12 la 10 lei pe kilogram în viu, dar azi am dat şi cu opt lei. Nici măcelarii ăştia nu au activitate. Problema e că am plătit o mulţime de bani să îi cresc de la Crăciun până acum", a povestit Nicolae Iancu.
Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL au amenajat spaţiul pentru sacrificarea mieilor încă din 2016.
”Împreună cu Primăria Craiova, am făcut toate eforturile pentru a le oferi şi anul acesta craiovenilor, şi nu doar lor, posibilitatea de a-şi alege direct de la comercianţi mieii pe care îi doresc pentru masa de Paşte. Demersurile noastre au găsit înţelegere la Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, care a autorizat amenajarea acestui punct de comercializare şi sacrificare a mieilor din Piaţa Brestei, unde îi aşteptăm atât pe cumpărători, cât şi pe comercianţii de miei interesaţi să-şi vândă marfa în condiţii optime”, a declarat Alin Mărăcine, administratorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Punctul de vânzare şi tăiere a mieilor din Piaţa Brestei va funcţiona până sâmbătă.
Conform resprezentanţilor societăţii care administrează piaţa de miei, aici există spaţii dotate cu apă potabilă caldă şi rece, fiind prevăzut cu toate ustensilele necesare acestor operaţiuni, inclusiv cu
asomator şi staţie de sterilizare a cuţitelor.
Sacrificarea este făcută efectuată doar de măcelari autorizaţi, cu analizele medicale la zi, iar carcasele de miel vor fi verificate de aceştia înainte să fie înmânate cumpărătorilor.
GALAŢI
Carnea de miel se vinde, în pieţele şi marile magazine din municipiul Galaţi, în medie, cu preţuri cuprinse între 25 şi 28 de lei kilogramul, în timp ce comercianţii din pieţe se plâng că nu au clienţi, dar spun că nici nu pot lăsa din preţ din cauza taxelor pe care le au de plătit.
În cea mai mare piaţă din municipiul Galaţi, Piaţa Centrală, carcasa de miel costă 25,90 lei/kg, pulpa de miel - 21,90 lei/kg, costiţa de miel pentru ciorbă - 18,99 lei/kg, iar prapurul pentru drob 5 lei bucata. Comercianţii din Hala de Carne din Piaţa Centrală se plâng că nu au clienţi, dar spun că nici nu pot lăsa din preţ din cauza taxelor pe care le au de plătit la Administraţia Pieţelor.
”Nu sunt mai deloc clienţi; piaţa a murit. Oamenii se uită şi trec mai departe. Acestea sunt preţurile, dar noi avem taxe mari de plătit. Am aici două spaţii şi pe lună chiria şi utilităţile la ambele mă costă aproape 8.000 de lei; e prea mult. Vânzarea merge prost”, a spus o comerciantă din Piaţa Centrală.
La rândul lor, clienţii spun că preţurile din galantere sunt mari. ”Sunt mari preţurile; cât câştigăm noi ca să putem lua mai mult? Două-trei kilograme, pentru o friptură; atât”, a spus o femeie aflată la cumpărături.
În supermarketuri un sfert de miel costă 28,99 lei/kg, în timp ce organele de miel la o caserolă de aproape un kilogram costă 24,76 lei, iar drobul la caserola de un kilogram se vinde cu 14,99 lei/kg. La un alt mare magazin, mielul întreg se vinde cu 19,99 lei/kilogramul.
Sunt însă destui gălăţeni care preferă să se aprovizioneze cu carne de miel de la ţară, mai ieftină, care ajunge şi la 15 lei/kg.
”Iau de la ţară pentru că ştiu ce iau, am mai luat. Sunt miei crescuţi aici şi mă costă 15 lei kilogramul. Nu l-am luat încă, dar m-am înţeles deja pentru un miel de 10-12 kilograme; mă duc, îl iau gata tăiat, îl pun, proaspăt atunci în portbagaj şi îl aduc la Galaţi. Noi suntem mai mulţi la masa de Paşti; vin şi rude. Ştiu că e bine să aibă buletin de la DSV, dar nu îmi e teamă pentru că aşa cum v-am spus am mai luat de acolo. Îi cunosc. Sigur că mă costă şi benzină să mă duc la ţară, dar ştiu ce iau”, a afirmat un gălăţean.
Anul trecut, în pieţele din Galaţi, carnea de miel se vindea cu preţuri similare, între 26 şi 27 lei de lei kilogramul.
IAŞI
În Iaşi, carnea de miel se vinde în pieţe cu preţuri cuprinse între 19 şi 24 de lei, similare cu cele de anul trecut.
Producătorii susţin că vânzările au crescut cu 10-15% faţă de perioada de Paşte din 2016, în timp ce cumpărătorii afirmă că preţurile sunt încă mari şi că aşteaptă sfârşitul săptămânii, când speră ca acestea să mai scadă.
”Am venit să cumpăr miel, în fiecare an fac o friptură de Paşte, dar mă duc cu sacoşa goală acasă. Am văzut 24 de lei kilogramul, anul trecut am luat şi cu 17 lei. Dacă lăsa la 19 lei, aş fi luat, dar nu vor, vânzătorii spun că viaţa e grea şi trebuie să câştige şi ei. Dar la noi cine se gândeşte?”, a spus o pensionară aflată într-o piaţă centrală amunicipiului Iaşi.
Ea a precizat că va reveni în piaţă vineri, când speră să fie mai mulţi comercianţi, iar preţul să fie ceva mai mic.
Un alt ieşean spune că nu are timp prea mult pentru cumpărături şi că a acceptat preţul cerut de producători.
”Am auzit că s-ar putea să mai scadă cu câţiva lei la kilogram în zilele următoare. Dar mai trebuie să şi muncim, eu n-am timp de plimbări de trei-patru ori la piaţă. Am luat miel, ce să facem, că o dată pe an e Paştele”, a spus un bărbat, venit la cumpărături în aceeaşi piaţă din centrul Iaşiului.
În supermarketuri, un kilogram de carne de miel se vinde cu 19,78 de lei kilogramul. Totodată, sunt puse în vânzare stufat de miel (2,99 lei/100 de grame), friptură de miel 5.00 lei/100 de grame, drob 2,19 lei/100 de grame sau chiar ciorbă de miel, cu 7.00 lei/450de grame.
PLOIEŞTI
La Ploieşti, carnea de miel poate fi cumpărată în supermarket sau de la cea mai mare piaţă din oraş, Halele Centrale, preţul mediu al unui kilogram fiind de 25 de lei.
În supermarket carnea este ambalată în caserole sau pungi vidate, fiind porţionată în bucăţi de sfert sau jumătate de miel. Cele mai căutate sunt sferturile posterioare de miel, preţul unei astfel de bucăţi fiind între 60 şi 110 lei. Tot în supermarket se vând organe de miel cu preţuri de 27 de lei kilogramul sau organe de ied la 29 de lei kilogramul. Marile magazine au de asemenea o ofertă generoasă de drob gata preparat, al cărui preţ este mult mai ieftin decât cel al organelor.
La cea mai mare piaţă din Ploieşti, Halele Centrale, SC Hale şi Pieţe SA, firma Consiliului Local Ploieşti care administrează pieţele a pus la dispoziţia producătorilor mai multe standuri unde aceştia vând miei întregi. Preţul este de 25 de lei kilogramul, similar cu cel de anul trecut, însă este negociabil, putând fi redus în funcţie de cantitatea cumpărată.
SIBIU
La Sibiu, în pieţele agroalimentare, mielul viu se vinde cu 8 – 8,5 lei kilogramul, iar carnea de miel cu 23 de lei kilogramul, preţurile fiind neschimbate pentru al patrulea an consecutiv.
Vânzătorii spun că oferta de carne de miel în acest an este foarte mare.
”Sunt foarte mulţi miei şi sunt şanse chiar să mai scadă preţul, ca să putem vinde”, a spus Dumitru Sterp, crescător de oi din Jina.
Până marţi seară, cumpărătorii au fost destul de rari la tarabele din pieţe, vânzătorii spun însă că întotdeauna în ultimele zile înainte de sărbători vânzările cresc.
”Joi şi vineri aşteptăm vânzare mai bună. Multă lume vrea să-l ia chiar înainte de a-l găti, ca să fie carnea proaspătă şi să nu o mai pună la congelator. Nu au mers prea bine vânzările anul acesta, dar sperăm să fie mai bine în continuare”, spune una dintre femeile care vinde miei în Piaţa Cibin din oraş.
Cumpărătorii vin, se uită, compară, se sfătuiesc, dar cei mai mulţi pleacă, spunând că vor reveni.
”Deocamdată, vedem cum merge piaţa. Sigur vom cumpăra miel că suntem familie mare şi aşa se obişnuieşte. Ne place carnea de miel şi de Paşti este bună o friptură, drob, lângă ouăle roşii”, spune o femeie care, împreună cu soţul, se plimbă printre tarabele de carne din piaţă.
Crescătorii de oi spun că vânzarea merge destul de greu întrucât sunt şi puţine centre unde se pot sacrifica mieii şi vinde carnea.
”Nu sunt pieţe de desfacere, în niciun oraş din ţară. Se puteau face pieţe volante, cu puncte de sacrificare, pentru a ne putea vinde marfa. Aşa o să rămână foarte multă marfă”, spune unul dintre crescătorii de oi din Sibiu.
Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, în judeţ sunt trei abatoare autorizate şi patru pieţe agroalimentare în care poate fi comercializată carnea de miel, două dintre pieţe fiind în municipiul Sibiu.
De asemenea, până la finalul săptămânii trecute, existau doar două puncte temporare în care puteau fi sacrificaţi mieii. Cererile se primesc la DSVSA Sibiu până în 15 aprilie.
Potrivit DSVSA Sibiu, în perioada premergătoare sărbătorilor vor fi sacrificaţi aproximativ 35.000 de miei, dintre care în jur de 2.000 în abatoare, restul pentru consumul populaţiei.
Reprezentanţii instituţiei anunţă, de asemenea, că în acestă perioadă sunt mai multe controale pentru a evita problemele de sănătate publică. Sunt verificate pieţele, abatoarele, centrele de sacrificare temporară, dar şi supermarketurile, depozitele şi toate unităţile care taie, tranşează, depozitează, vând sau prepară carne de miel şi alte produse pentru Paşti.
Carne de miel se găseşte însă şi în marile magazine din oraş. Mulţi dintre sibieni preferă supermarketurile, nu numai pentru că au convingerea că marfa este mai atent verificată, dar şi pentru că mai fac şi alte cumpărături. În plus, în magazine, fiecare cumpără exact ce îşi doreşte sau cât îşi doreşte, deoarece în pieţe se vinde fie mielul întreg, fie jumătate de miel şi nu se vând niciodată separat măruntaie pentru drob.
Pulpa de miel costă peste 30 de lei kilogramul, antricotul cu cap 19,79 de lei kilogramul, iar organele pentru drob în jur de 10 lei kilogramul, găsindu-se, la 2,49 de lei, şi prapure pentru prepararea drobului.
TIMIŞOARA
La Timişoara, carnea de miel se vinde cu aproximativ 20 de lei/kg, preţurile fiind similare cu cele de anul trecut, iar din supermarketuri timişorenii pot cumpăra şi preparate din miel gătite.
În pieţele din Timişoara, kilogramul de carne de miel se vinde cu aproximativ 20 de lei, însă vânzătorii spun că aceasta s-ar putea scumpi în perioada următoare şi că ar putea ajunge la 22-23 de lei sau chiar la 25 de lei.
Anul trecut, preţurile au fost similare cu acest an, în pieţele din Timişoara,la carnea de miel.
În supermarketuri, în schimb, carnea de miel este mai ieftină puţin. Aceasta poate fi cumpărată şi cu 19 lei/kg.
De asemenea, din supermarketuri timişorenii îşi pot cumpăra produse de sezon deja gătite. Astfel, 100 de grame de friptură de miel costă 4,99 lei, în timp ce 100 de grame de drob de miel se vinde cu 2,19 lei. O porţie de ciorbă de miel de 450 ml costă 6,99 lei.
Mielul este vândut cu 23 de lei kilogramul în cele două pieţe din municipiul Vaslui, preţul fiind aproape acelaşi ca în anii anteriori. În schimb, în supermarket, preţul diferă în funcţie de calitatea cărnii vândute şi poate ajunge şi până la aproape de 30 de lei kilogramul.
Locuitorii municipiului nu prea se înghesuie, cel puţin deocamdată, să cumpere miel pentru masa de Paşte. Comercianţii din pieţe se plâng că nu au clienţi, deşi, aşa după cum susţin, preţul cărnii este ”cam acelaşi” ca şi în anii din urmă.
”Vânzările merg prost. În două zile am vândut doar cinci miei, deşi suntem doar doi comercianţi în toată piaţa. Lumea spune că este scump, dar preţul este cam acelaşi ca în ultimii trei-patru ani. Noi cerem 23 de lei, dar dacă omul cumpără un miel de 15 kilograme în carcasă, îl lăsăm şi la 22 de lei”, a declarat pentru News.ro Mihai Asafetei, un crescător de oi din localitatea Oprişiţa.
În schimb, în supermarket, preţul diferă în funcţie de calitatea cărnii vândută. Astfel, pentru un sfert de miel superior, costul este de 23,99 de lei kilogramul, în timp ce sfertul anterior ajunge la 28,99 lei kilogramul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.