Prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, a izbucnit în plâns la finalul şedinţei Comisiei Judeţene de Fond Funciar, după ce a aflat că este chemată în judecată, în calitate de preşedinte al comisiei, pentru nepunerea în posesie şi neemiterea unui titlu de proprietate pentru o suprafaţă 5,44 hectare de teren în comuna buzoiană Beceni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prefectul judeţului Buzău a decis să invite reprezentanţii mass-media la şedinţele Comisiei Judeţene de Fond Funciar pentru a vedea clar cazurile care ajung pe masa comisiei şi a înţelege de ce Prefectura Buzău se află tot mai des în situaţia de a-i fi blocate conturile.

Unul din punctele aflate pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei de Fond Funciar din 19 iulie a fost emiterea unui titlu de proprietate pentru o suprafaţă de 5,44 hectare pentru care exista o hotărâre definitivă încă din anul 1991.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

O fostă judecătoare din Beceni, Elena Cârcei, a obţinut în anul 1991 o hotărâre judecătorească prin care i se reconstituie dreptul de proprietate pe un teren de 5,44 hectare. În pofida faptului că a existat o hotărâre judecătorească definitivă, din motive necunoscute, proprietara terenului a fost pusă în posesie abia în anul 2011, cu o suprafaţă de 5,32 hectare pentru care titlul de proprietate a fost emis abia în şedinţa Comisiei Judeţene de Fond Funciar de astăzi.

Pentru că autorităţile au refuzat să pună în aplicare hotărârea judecătorească din anul 1991, Elena Cârcei, a chemat în judecată Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi pe preşedintele acesteia, respectiv prefectul Carmen Ichim, solicitând despăgubiri de 70.000 de euro, dar şi penalităţi care urmează să fie stabilite în instanţă pentru fiecare zi de întârziere din data de 16 decembrie 1991 şi până la momentul punerii în posesie şi emiterii titlului de proprietate.

După aprobarea emiterii titlului de proprietate pentru suprafaţa de 5,32 hectare cu care Elena Cârcei a fost pusă deja în posesie, prefectul Carmen Ichim a citit cererea de chemare în judecată şi a izbucnit în plâns spunând că nu este corect.

Potrivit prefectului Carmen Ichim, cuantumul penalităţilor de întârziere poate fi, potrivit legii, între 100 şi 1.000 de lei pe zi, acesta urmând a fi stabilit de instanţă. În această situaţie, dacă instanţa îi va da dreptate proprietarei terenului, Prefectura va avea de plătit, pe lângă despăgubirile de 70.000 de euro  şi penalităţi de întârziere între 200.000 şi 2.1 milioane de euro dat fiind că este vorba despre o întârziere de aproximativ 26 de ani.

"Sunt contrariată că am putea fi obligaţi să plătim câte o mie de lei pe zi pentru 26 de ani câţi s-au scurs din anul 1991. Asta înseamnă peste 2 milioane de euro. Nu spun că oamenii nu au avut dreptate. Titlurile trebuiau date şi chiar nu ştiu de ce nu au fost date. Mi se pare însă strigător la cer ca un magistrat (n.r. - Elena Cârcei) să facă lucrurile astea. Să laşi o instituţie 25 de ani fără să îi spui nimic mi se pare că este un lucru făcut deliberat ca să obţii nişte bani. Am luat la cunoştinţă despre această hotărâre, îmi pare rău că din 1991 nu s-a eliberat titlul. Înţeleg că până în anul 2011 a refuzat punerea în posesie şi chiar am înţeles că în 2012 sunt nişte acte de donaţie care nu ştiu cum or fi fost făcute fără titlu de proprietate. Sunt surprinsă că un om care ştie ce vorbeşte din punct de vedere juridic cere asemenea penalităţi din 16 decembrie 1991. Cred că puteau să facă mai dinainte acţiunea, dar cred că intenţionat au lăsat să treacă o perioadă mare ca să stoarcă o mare sumă de bani de la statul român. Nu cred că este corect”, a spus prefectul Carmen Ichim.

Prefectul Carmen Ichim a anunţat, în urmă cu o săptămână, că va părăsi postul în care a fost numită dacă vreo instanţă o va pune să plătească chiar şi un leu pentru o greşeală pe care nu a comis-o.

"Eu pot să plec şi mâine din această funcţie, însă şi înlocuitorul va păţi acelaşi lucru. Nu este normal ca să se întâmple aşa ceva. Părerea mea personală este că toate aceste chestii s-au făcut cu ştiinţa magistraţilor şi de aceea cred că o Lege a Răspunderii Magistraţilor ar fi binevenită ”, a mai spus prefectul Carmen Ichim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.