Consilierii judeţeni din Buzău au votat, joi, transferul internatelor şi cantinelor liceelor speciale de sub tutela Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sub cea a Inspectoratului Şcolar. Măsura a fost dispusă în urma scandalului de la sfârşitul anului trecut, când DGASPC Buzău a dispus decăderea din drepturi a părinţilor a peste 60 de elevi din alte judeţe şi preluarea lor de către stat pentru a le putea fi decontate cheltuielile cu masa şi cazarea.
Transferul internatelor şi cantinelor liceelor speciale la Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost votată în cadrul şedinţei ordinare a lunii februarie a Consiliului Judeţean şi vine după un imens scandal izbucnit la sfârşitul anului trecut, încheiat cu demisia directorului DGASPC Buzău, Adrian Vintilescu.
Atunci, peste 60 de copii cu deficienţe de vedere şi auz, care învaţă în două şcoli speciale buzoiene, au fost preluaţi de DGASPC, iar părinţii au fost decăzuţi din drepturi, fără a înştiinţaţi, ei aflând ulterior acest lucru, când au primit acasă înştiinţări de la instanţă.
La vremea respectivă, autorităţile pentru protecţia copilului au motivat că această decizie a fost luată pentru a se justifica cheltuirea unor sume cu cazarea şi masa copiilor.
Pentru ca astfel de situaţii să fie evitate, reprezentanţii Consiliului Judeţean Buzău au promovat un proiect de hotărâre care prevede ca internatele şi cantinele să treacă în subordinea Inspectoratului Şcolar, astfel încât să nu mai fie o problemă decontul serviciilor primite de copiii cu nevoi speciale.
Iniţiatorii proiectului au justificat solicitarea prin faptul că şcolile aparţineau Inspectoratului Şcolar, iar internatele şi cantinele Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului, fapt ce nu le permitea elevilor veniţi din alte judeţe să beneficieze de serviciile de masă şi cazare.
După ce proiectul va fi aprobat în şedinţa Consiliului Judeţean, Inspectoratul Şcolar va înştiinţa Ministerul Educaţiei, dar şi Ministerul Muncii, care vor lua decizia finală în ceea ce priveşte preluarea de către ISJ a internatelor şi cantinelor din liceele speciale.
Necesitatea reînfiinţării internatelor şcolare cu cantină, unde să fie cazaţi copiii care provin din alte judeţe, a fost readusă în discuţie la finele anului trecut, odată cu izbucnirea scandalului în centrul căruia s-a aflat DGASPC Buzău. Încă de atunci, Inspectoratul Şcolar s-a adresat Consiliului Judeţean şi a cerut să susţină reînfiinţarea internatelor şcolare, astfel încât probleme precum cea a copiilor preluaţi în plasament în regim de urgenţă fără ştirea părinţilor să nu mai apară.
În noiembrie anul trecut, conducerea DGASPC Buzău a dispus luarea în plasament de urgenţă a 67 de copii cu probleme pentru a putea primi în continuare cazare şi masă în judeţul în care sunt înscrişi la şcoală, fiind vorba despre 40 de copii din 15 judeţe care învaţă la Liceul pentru Nevăzători, dar şi despre 27 de copii din şase judeţe care frecventează cursurile Liceului pentru Surzi.
Părinţii celor 67 de copii au susţinut că au aflat că au fost decăzuţi din drepturi abia în momentul în care au primit de la Tribunal înştiinţări prin care erau informaţi că trebuie să vină în instanţă şi să explice motivele pentru care şi-au abandonat copiii în grija statului.
Pe de altă parte, reprezentanţii de la Protecţia Copilului Buzău spuneau că, în prezent, celor 67 de copii cu deficienţe de auz şi vedere, care fuseseră puşi în plasament de urgenţă, le sunt asigurate condiţiile pentru participarea la cursuri, dar şi o bună relaţie cu familiile lor. Ei precizau că părinţii copiilor au fost informaţi la începutul anului şcolar despre faptul că Direcţiile de Protecţia Copilului din judeţele de unde aceştia provin nu au plătit pentru hrana şi cazarea în internate a minorilor şi că exista posibilitatea ca aceştia, pentru a fi menţinuţi în şcoală, să fie luaţi în plasament de urgenţă.
În urma scandalului iscat la DGASPC Buzău, directorul instituţiei, Adrian Vintilescu, a demisionat din funcţia de conducere.
Totodată, nouă persoane, în frunte cu Stefan David, fost director adjunct şi actual director general al DGASPC Buzău după demisia lui Adrian Vintilescu, doi şefi de centre de plasament, un consilier juridic, doi psihologi, un asistent social, un şef de serviciu şi un consilier din cadrul DGASPC au fost găsiţi vinovaţi după audierile în faţa comisiei de control.
Cei nouă angajaţi ai DGASPC Buzău au primit avertismente, însă ar putea primi şi alte sancţiuni în funcţie de rezultatul anchetei declanşate de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.