Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, că asigură pacienţii că vor avea acces la toate medicamentele, inclusiv la cele inovative, iar lista de compensate rămâne deschisă pentru orice produs nou autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului. Producătorii de medicamente i-au atras atenţia ministrului că scăderea preţurilor la medicamente cu 35 la sută va duce la reducerea accesului la peste 150 de produse şi dispariţia de pe piaţă a altor câteva zeci.
"Motivul pentru care am participat de la început şi până la sfârşit la discuţia privind metodologia de calcul a preţului la medicamente este pentru că îmi doresc ca acest act să producă cât mai puţine distorsiuni în aprovizionarea cu medicamente a pacientului. În jurul pacientului vor gravita serviciile de sănătate, aprovizionarea cu medicamente şi toate celelalte activităţi conexe actului medical. Am ascultat punctul de vedere al asociaţiei de pacienţi, care a declarat că nu susţin acest act normativ, pe cel al producătorilor şi al distribuitorilor, care susţin condiţionat sau nu susţin acest act normativ, am adunat idei şi până săptămâna viitoare vom perfecta actul nomativ", a spus ministrul Florian Bodog după dezbaterea publică a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă.
Întrebat ce modificări are în vedere legat de ceea ce au spus la dezbatere producătorii, distribuitorii, reprezentanţii lanţurilor farmaceutice şi pacienţii, ministrul Sănătăţii a răspuns că mai întâi va analiza din punct de vedere juridic, să vadă dacă sunt probleme juridice sau legate de directivele europene.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Vom face analiză juridică pe text, să vedem dacă sunt probleme juridice. Apoi, ne-au fost semnalate nişte inadvertenţe cu privire la directivele europene, vreau să le clarificăm, nu vreau să avem acte care să intre în incidenţă cu directivele europene şi, în acelaşi timp, doresc să verific modul de calcul al preţurilor", a spus Bodog.
Întrebat ce garanţii dă pacienţilor că nu vor mai lipsi medicamente din farmacii, ministrul a spus că poate să îi asigure că vor avea acces permanent la medicamente.
"Îmi doresc să dau garanţii pacienţilor că vor exista toate medicamentele, îmi doresc să spun că voi asigura accesul pacienţilor la medicamente inovative. Voi depune toate eforturile ca pacienţii să aibă acces la medicamente. Am deschis lista medicamentelor compensate şi, printr-o Hotărâre de Guvern, au intrat deja 13 medicamente noi. Asta înseamnă creşterea acesului pacienţilor la medicamente. Actualizarea listei de compensate se va face periodic, ori de câte ori vor fi molecule noi autorizate la Agenţia Naţională a Medicamentului", a spus Bodog.
Ministrul Sănătăţii a mai spus la dezbatere, pe care a şi moderat-o, că instituţia pe care o conduce vrea să aducă îmbunătăţiri acolo unde se poate, precizând că interesul nu este ca medicamentele să dispară de pe piaţă, ci ca procedura legală să fie cât mai bună.
„Nu vom modifica procentul de scădere cu 35 la sută a preţului la medicamente”, a conchis ministrul Sănătăţii.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Mediciamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a spus că scăderea preţurilor la medicamente cu 35 la sută afectează întregul lanţ, de la producător, distribuitor, farmacii şi mai ales pacienţii, prin scăderea accesului la peste 150 de produse şi dispariţia de pe piaţă a altor câteca zeci de medicamente.
"Acesul pacienţilor la tratamente va fi redus la peste 150 de produse, dar şi la alte zeci care vor dispărea de acum încolo de pe piaţă. Orice ajutare privind preţurile ar trebui făcută de la 1 octombrie", a spus Zaharescu.
Şi reprezentanţii pacienţilor s-au declarat împotriva reducerii preţurilor la medicamente.
"Nu suntem de acord cu scăderea preţului la medicamentele inovative cu 35 la sută. Atât timp cât nu există regulamente clare, orice scădere poate duce la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor. Orice produs cu preţ mic va dispărea de pe piaţă. Să nu se mai aleagă preţul cel mai mic de pe piaţă în calcularea preţurilor la medicamente, pentru că oricum este cel mai mic preţ din Europa, ci calcularea noilor preţuri să pornească de la preţul mediu", a spus preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu.
Şi preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, a cerut ministrului să asigure continuitatea tratamentelor după operaţie, pentru că orice discontinuitate în terapie va agrava starea bolnavilor.
Cei mai mulţi producători şi distribuitori au cerut retragerea proiectului prin care preţurile la medicamente ar putea să scadă cu 35 la sută.
Încă din 2016, pacienţii, farmaciştii, producătorii şi distribuitorii de medicamente au cerut Ministerului Sănătăţii retragerea proiectului privind noul mod de calcul al preţului la medicamente, susţinând că bolnavii vor rămâne fără tratament, iar statul nu va face economii.
În iunie, ministrul Sănătăţii de atunci, Vlad Voiculescu, anunţa că, pentru a asigura accesul pacienţilor la medicamente, se amână aplicarea Ordinului 75/2009 privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman.
În prezent, catalogul de preţuri ale medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, acelaşi catalog cuprindea 6.114 produse.
În contextul actualului Ordin, numărul de dosare de preţ pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătăţii este, în prezent, de 4.400. Această situaţie, coroborată cu faptul că în 2015 şi 2016 au fost depuse la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale 1.718 de notificări de retragere de pe piaţă a unor medicamente, a dus la decizia de amânare a Ordinului, cu scopul de nu periclita siguranţa pacienţilor şi accesul acestora la tratament, preciza anul trecut Ministerul Sănătăţii.
Joi, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care 13 noi denumiri comune internaţionale (DCI) intră pe listele medicamentelor compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, în sistemul public de sănătate. Măsura a fost luată pentru a asigura accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cât mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.