Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat joi că numărul cazurilor de deces de rujeolă a ajuns la 25, după ce boala a fost confirmată la un copil de doi ani din judeţul Bihor, care nu fusese vaccinat, iar acest nou caz este încă un semnal de alarmă privind politica de vaccinare a statului român. Bodog a precizat că proiectul Legii vaccinării prevede responsabilităţi pentru toată lumea, iar afirmaţiile că părinţii vor face puşcărie dacă nu lasă copiii să fie vaccinaţi este o dezinformare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, de data aceasta în judeţul Bihor, din care sunt eu, din localitatea Aleşd, un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, apoi a fost externat pe proprie răspundere. Un copil care trăia acasă fără mamă, care era plecată la lucru în străinătate şi care a intrat în contact cu pacienţi bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat. Asta trebuie să tragă încă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte politica de vaccinare a statului român”, a spus Florian Bodog, după dezbaterea publică a proiectului Legii vaccinării.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că vaccinarea este singura cale de a preveni boli grave. „Circulă o vorbă că vaccinul este precum botezul pentru copil. Atunci de ce să nu vaccinam copii?”, a adăugat Bodog.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a precizat că Legea vaccinării prevede responsabilităţi pentru toţi cei implicaţi în procesul de vaccinare.

"Sancţiuni la momentul de faţă nu există, însă prevede responsabilităţi pentru toată lumea şi eu cred că este important acest lucru, cred că trebuie să dăm un semnal de normalitate. Nu cred că lucrurile se discută la nivel de proteste în ţară sau la nivel de a fi împotriva unui fenomen, unui proces absolut normal. Şi nu cred că dezinformând lumea şi spunând că părinţii vor fi obligaţi şi vor face puşcărie pentru că nu lasă copiii să fie vaccionaţi este o chestiune serioasă”, a mai spus Bodog.

Ministrul a reafirmat că părinţii nu vor fi pedepsiţi dacă refuză să îşi vaccineze copiii, dar aceştia trebuie să răspundă dacă i se întâmplă ceva copilului pentru că nu a fost vaccinat.

"Practic, părinţii au obligaţia să îşi prezinte copilul la medic, au obligaţia să fie informaţi cu privire la calitatea şi la reacţiile adverse sau la ceea ce se poate întâmpla în timpul procesului de vaccinare, însă nimeni nu îi pedepseşte. Dar eu cred, în acelaşi timp, că părintele trebuie să răspundă dacă, urmare a refuzului vaccinării, copilului i se întâmplă ceva, şi asta cred că este într-o societate normală”, a adăugat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a spus, în interviul acordat agenţiei News.ro, că, după ce a pus în dezbatere proiectul Legii vaccinării, a primit multe mesaje care "nu te lasă să dormi noaptea”, cu "urări de bine” pentru copiii săi, dar că îşi asumă această lege pentru că are convingerea că vaccinarea este singura metodă de a preveni bolile grave.

Florian Bodog a subliniat că imunizarea nu se face cu forţa, că nu vor fi adunaţi părinţii "cu arcanul” să vină cu copiii la vaccinare şi nici nu vor fi poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză vaccinarea, dar trebuie asumată responsabilitatea deciziei.

Ministrul Sănătăţii a arătat că nu vrea ca populaţia "să intre în isteria” că toată lumea o să facă rujeolă şi a apreciat ca un gest iresponsabil contraindicarea vaccinării de către unii medici de familie care au tendinţa de a face medicină la limita cu cea tradiţională.

Ministrul a susţinut că nu poţi interzice unui copil să intre în şcoală pentru că nu este vaccinat, pentru că educaţia este un drept care trebuie respectat.

Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului, pot fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei". Iniţiatorii legii spun că scopul acestei prevederi nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare.

Până în 5 mai au fost confirmate 5.290 de cazuri de rujeolă, dintre care 24 de decese. Opt dintre decese au fost în judeţul Timiş, câte cinci în Arad şi Dolj, trei în Caraş-Severin şi câte un caz a fost înregistrat în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi şi Satu Mare.

Cele peste 5.200 de cazuri au fost raportate în 38 de judeţe, cele mai multe în Caraş-Severin, Timiş şi Arad. Dintre pacienţii diagnosticaţi cu rujeolă, 5.105 nu au fost vaccinaţi niciodată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.