Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, vineri, că pentru 43.000 de doze de vaccin hexavalent a început repartizarea, urmând ca până la sfârşitul lunii aprilie să fie disponibile alte 70.000 de doze, iar pentru imunizarea copiilor contra hepatitei B au fost achiziţionate 5.000 de doze.
"Am achiziţionat de urgenţă vaccinul tetravalent - 153.800 de doze, vaccinul hexavalent - 830.000 de doze, din care deja au intrat şi ieri (joi, n.r.) am semnat ordinul de repartizare pentru 43.000 de doze. Până la jumătatea acestei luni vor mai intra încă 70.000 de doze”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Florian Bodog a spus că pentru imunizarea copiilor contra hepatitei B au fost achiziţionate 5.000 de doze, statul norvegian urmând să transfere României încă 10.000 de doze.
Ministrul Sănătăţii a precizat că vor fi achiziţionate 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei şi a adăugat că vor fi luate măsuri pentru a preveni o altă criză a vaccinurilor în România.
"Începând din acest moment, pentru toate vaccinurile care sunt puse pe piaţă în România şi pentru care nu trebuie să fac altă procedură decât contract de achiziţie, voi implementa acord-cadru pe patru ani, pentru a avea predictibilitate”, a spus Bodog.
În cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, Florian Bodog a făcut şi un rezumat al celor trei luni de guvernare, susţinând că "au fost îndeplinite în totalitate măsurile de guvernare stabilite la nivelul ministerului Sănătăţii”.
Ministrul Sănătăţii a spus că a fost aprobată metodologia de calcul pentru preţurile medicamentelor, care va duce la scăderea preţurilor medicamentelor inovative, contractele cost-volum rezultat pentru hepatita C, pentru F2, F3 şi F4 au fost încheiate, procedurile fiind în curs de elaborare, iar proiectul de lege privind suplimentele alimentare este în Parlament, urmând să îi fie aduse "unele îmbunătăţiri”.
"Am mai înfiinţat Centrul Naţional pentru Resurse Umane, funcţionează pe hârtie, avem deja un director al centrului. Am cerut tuturor spitalelor din ţară, pentru început, care sunt specialiştii care lipsesc, specialităţile neacoperite şi am cerut să se facă o strategie pe 20 de ani cu necesarul de specialişti în România, pentru ca atunci când dimensionăm programul de rezidenţiat, să-l acordăm cu nevoile din sistem. Nu vreau să facem specialişti pe domeniile în care nu este nevoie”, a precizat ministrul.
Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut, miercuri, ministrului Sănătăţii să ”lucreze preventiv” când este vorba despre lucruri sensibile ca stocurile de doze de vaccin, astfel încât să nu se mai repete situaţia în care, în plină epidemie de rujeolă, nu existe vaccinurile necesare.
”Vaccinul împotriva rujeolei şi lipsa stocurilor în anumite judeţe nu este o problemă nouă. Vă aduc aminte că inclusiv în judeţul Caraş-Severin apăruse o problemă şi mi-a fost semnalată când am fost acolo. V-aş ruga, mai ales pe aceste domenii, să lucrăm preventiv, că nu aflăm peste noapte că nu avem anumite stocuri şi v-aş ruga să-i puneţi la muncă pe cei din ministerul pe care îl gestionaţi, astfel încât să evităm situaţii de acest tip. Asta e ceea ce îmi doresc să faceţi şi vă rog să o faceţi”, i-a spus premierul ministrului Sănătăţii la şedinţa de guvern.
Florian Bodog a arătat că a avizat începerea procedurii pentru achiziţionarea de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. În ceea ce priveşte dozele de vaccin împotriva hepatitei B, ministrul a precizat că s-au achiziţionat toate cantităţiile disponibile pe piaţă de la toate firmele.
”În 10 judeţe am fost informat că am ajuns la fundul sacului. Ieri (marţi, n.r.) au fost demarate procedurile şi azi am semnat demararea procedurii pentru achiziţionarea de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR. În acelaşi timp continuă şi procedura de achiziţie pe acord-cadru pe vaccin ROR. În ceea ce priveşte celelalte vaccinuri, vreau să vă anunţ că atât hexavalentul, cât şi tetravalentul au ajuns în ţară conform calendarului progrmat şi acolo deja nu mai avem o problemă. Mai rămâne problema vaccinului hepatitic B pediatric, pe care însă am achiziţionat toate cantităţiile disponibile pe piaţă de la toate firmele şi mai avem încă o ofertă din partea guvernului norvegian de 10.000 de doze, care au venit ca urmare a activării procedurii europene de urgenţă”, a explicat Bodog.
News.ro a scris, miercuri, că în plină epidemie de rujeolă, care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până în 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie.
În februarie, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai era vaccin nici în cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, potrivit reprezentanţilor CNSCBT.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.