Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat, duminică, la aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea SMURD Bucureşti, apreciind pregătătirea constantă şi dezvoltarea Serviciului. ”Aţi devenit o structură indispensabilă în sistemul naţional de urgenţă”, a transmis Bode, apreciind că, de la înfiinţare până în prezent, s-a înregistrat o creştere de 650% a intervenţiilor în Capitală.
”În urmă cu 15 ani, Bucureştiul, capitala României, beneficia pentru prima dată de existenţa SMURD. Serviciul Mobil de Urgenţă de Reanimare şi Descarcerare este o structură a Ministerului Afacerilor Interne vitală în actuala arhitectură a statului român şi o structură care prin oamenii săi, prin misiunile desfăşurate şi prin eficienţa dovedită a schimbat radical în bine intervenţiile în situaţiile de urgenţă medicale”, a afirmat, duminică, Ljucian Bode, la ceremonia de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea SMURD Bucureşti.
Ministrul a apreciat că structura a devenit ”indispensabilă în sistemul naţional de urgenţă”.
”Dacă la începutul anilor '90 salvatorii bucureşteni acţionau cu o autospecială de descarcerare primită prin donaţie, iată că astăzi, din meritul tuturor celor implicaţi de-a lungul timpului, în dezvoltarea acestui sistem, printr-o absorbţie impresionantă de fonduri europene nerambursabile, parcul auto al pompierilor salvatori se poate lăuda cu autospeciale de intervenţie specifice mai multor tipuri de situaţii de urgenţă, dintre cele mai dificile”, a mai afirmat ministrul.
Acesta s-a adresat salvatorilor: ”Dragi salvatori, prin intervenţiile dumneavoastră aţi salvat mii de vieţi. În cei 15 ani de existenţă, echipajele SMURD Bucureşti au participat, aşa cum s-a spus aici, la peste un milion de intervenţii în situaţii de urgenţă. Dacă în anul de debut al SMURD Bucureşti, 2008, echipajele acţionau la un număr de aproximativ 17.500 de intervenţii, în situaţii de urgenţă, anul trecut au realizat peste 113.000 de intervenţii ca urmare a apelurilor de urgenţă efectuate de cetăţeni. Vorbim de o creştere de 650% de la debut până în prezent”.
Ministrul a apreciat că ”nimic din toate acestea nu am fi putut realiza fără o pregătire continuă, specializată, adaptată cerinţelor şi provocărilor actuale”.
”Fie că vorbm despre pompieri, paramedici, medici, asistenţi, piloţi, voluntari, toţi aceşti oameni pregătişi pentru salvarea de vieţi au fost instruiţi pentru a persorma şi a se adapta în situaţii limită. (...) Pentru a performa, baza logistică de pregătire este un element esenţial în creşterea capacităţii de răspuns în sporirea efieicnţei intervenţiilor. Pregătirea continuă este cheia pentru a ne face să vă apreciem munca şi dăruirea. Existenţa poligoanelor de pregătire este mai mult decât necesară. Acestea sunt laboratoarele în care vă perfecţionaţi tehnicile, vă testaţi capacităţile echipamentelor pe care le aveţi în dotare şi vă pregătiţi pentru cele mai negre scenarii cu speranţa că ele nu se vor întâmpla niciodată”, a mai declarat Bode.
Potrivit acestuia, evoluţia nu se opreşte aici.
”Prin grija DSU şi a structurilor aflate în coordonare, România deţine astăzi un sistem intergrat al situaţiilor de urgenţă care prin profesionalismul şi devotamentul celor care îl alcătuiesc, construiesc zi de zi, pas cu pas, acţiuni solide de a veni în sprijinul oamenilor suferinzi (...) Tot în sprijinul cetăţenilor, DSU, din cadrul MAI, alături de structurile din coordonare, au realizat parteneriate cu societatea civilă, demarând proiecte concrete de salvare a vieţii cetăţenilor.Un astfel de exemplu este dotarea ISU Ilfov cu 7 motociclete SMURD care au participat la peste 13.000 de intervenţii, doar în anul 2022”, a mai transmis ministrul de Interne.
Acesta s-a referit şi la amplasarea defibrilatoarelor automate în spaţii intens tranzitate.
”Totodată, săptămâna acesta, un alt proiect care a început cu Bucureştiul şi va continua cu celelalte oraşe aglomerate din ţară este amplasarea defibrilatoarelor automate în spaţii intens tranzitate din magazine comerciale şi din alte instituţii culturale şi de învăţământ. Aceste aparate sunt menite a salva vieţile celor aflaţi în stop cardiorespirator şi o parte sunt deja instalate în regiunea Bucureşti-Ilfov”, a mai afirmat Bode.
Potrivit acestuia, ”importanţa deţinerii de către ţara noastră a unui sistem integrat este evidentă”.
”Cu toţii am fost martori în ultimii ani la situaţii de urgenţă complexe şi diverse care s-au petrecut atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Componenta medicală SMURD şi nu numai, s-a adaptat imediat în situaţii limită participând de multe ori la misiuni externe de salvare a comunităţilor aflate în pericol, incendii, cutremure, pandemie, arătând lumii întregi nivelul de profesionalism şi solidaritate faţă de cei care se confruntă cu situaţii specifice”, a mai afirmat ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.