Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a prezentat marţi un bilanţ al primului an de mandat, ea arătând că la Linia verde pentru victimele violenţei domestice s-au înregistrat 6.843 apeluri, în perioada 1 iulie 2023 - 15 iulie 2024 şi doar 57 de victime şi-au dat acordul să se sesizeze autorităţile competente şi să continue demersurile legale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a prezentat marţi un bilanţ al primului an de mandat, ea arătând că la Linia verde pentru victimele violenţei domestice s-au înregistrat 6.843 apeluri, în perioada 1 iulie 2023 - 15 iulie 2024.

Potrivit ministrului, 3.101 apeluri au fost în domeniul violenţei domestice, respectiv relatare acte de violenţă, informaţii privind adăposturile pentru victime, informaţii despre linia telefonică, informaţii privind adăposturile pentru agresori etc, iar 43 de apeluri în domeniul traficului de persoane. 14 apeluri s-au înregistrat în domeniul egalităţii de şanse/gen iar 16 apeluri în domeniul violenţei sexuale – în alt context decât violenţa domestică.

”Din totalul apelurilor de la tel verde, doar 57 de victime şi-au dat acordul ca ANES să sesizeze în numele lor autorităţile competente şi să continue demersurile legale”, a precizat ministrul.

Printre proiectele implementate, ministrul Natalia Intotero a prezentat proiectul VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă”, o reţea Naţională Integrată cu 126 de servicii sociale destinate victimelor violenţei domestice: 42 de locuinţe protejate, 42 de grupuri de suport şi 42 de cabinete de consiliere vocaţională în scopul dezvoltării şi furnizării serviciilor de asistenţă socială, consiliere psihologică şi juridică.

Un alt proiect este „Sprijin pentru implementarea Convenţiei de la Istanbul în România”, o reţea de 8 centre de asistenţă pentru agresori, la nivel zonal, şi 10 centre de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale.

„VioGen RJust”, alt proiect implementat de MInisterul Familiei, este o acţiune strategică pentru implementarea standardelor Consiliului Europei pentru Drepturile Omului şi consolidarea capacităţii autorităţilor române pentru a sprijini victimele discriminării şi ale violenţei domestice în sistemul de justiţie. „Vera – Schimbare pozitiva prin acţiuni integrate în vremuri dificile” are ca obiectiv general îmbunătăţirea capacităţii de adaptare şi răspuns a autorităţilor centrale şi locale pentru a oferi servicii de suport adecvate victimelor violenţei domestice şi violenţei de gen, dar şi facilitarea accesului victimelor la justiţie.

Natalia Intotero a mai prezentat, la capitolul proiecte finalizate, Proiectul Sistemul Informatic Naţional pentru Adopţie – SINA, care are ca scop crearea unui sistem informatic, disponibil la nivel naţional, care să permită cetăţenilor şi instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi adopţiei accesul la servicii electronice, informaţii şi schimb bidirecţional de date între aceştia. Sistemul informatic a fost pus în funcţiune la sfârşitul anului 2023.

De asemenea, a fost finalizat Proiectul TEAM-UP: Extinderea reţelei de asistenţă maternală şi formarea profesională a asistenţilor maternali, cel mai mare proiect în domeniul serviciilor sociale din România care prevede extinderea reţelei cu 4.100 de persoane şi formarea a peste 11.200 de asistenţi maternali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.