Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a susţinut în bilanţul său la şase luni de guvernare că a elaborat şi aprobat Raportul privind starea tehnică şi funcţională a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din perioada septembrie-noiembrie 2017, dar şi Planurile judeţene de apărare împotriva inundaţiilor, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluărilor accidentale. De asemenea, el a anunţat reabilitarea mai multor loturi de plaje de pe litoralul românesc, dar şi măsuri pentru reducerea tăierilor ilegale de păduri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit ministrului, în cadrul programului de prevenire a inundaţiilor, în primul semestru al anului Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) a elaborat şi aprobat Raportul privind starea tehnică şi funcţională a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din perioada septembrie-noiembrie 2017, Raportul privind efectele inundaţiilor produse în 2017 şi Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidro-meteorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică, incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră, conform prevederii HG 557/2016.

De asemenea, în bilanţ se arată că s-au aprobat Planurile judeţene de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluărilor accidentale şi Planurile bazinale de apărare împotriva inundaţiilor, gheţurilor, secetei hidrologice, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluărilor accidentale, cu termen de valabilitate 2018-2021(excepţie fac Teleorman şi Bucureşti-Ilfov, din Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, ale căror planuri sunt spre aprobare la judeţ şi urmează să fie depuse la MAP).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totodată, a fost lansat Programul de monitorizare a sistemelor de alarmare – WATMAN – etapa a II-a, finanţat prin POIM, la 11.04.2018.

Cu privire la Programul de reducere a riscului la inundaţii, anul acesta au fost finalizaţi 32,26 km i de albie, 27,72 km de mal şi 27,79 km de diguri cu bani de la bugetul de stat, credite rambursabile BERD sau fonduri proprii ANAR.

De asemenea, cu privire la lucrări de prevenire, de înlăturare a efectelor inundaţiilor şi de asigurare a surselor de apă au fost finalizate 161 de obiective finanţate de la bugetul de stat pentru care s-au făcut plăţi de 36.300.000 lei, adică 86,35% din bugetul aprobat pentru semestrul I 2018.

În cadrul aceloraşi lucrări de prevenire a inundaţiilor s-au efectuat 17 obiective de investiţii finanţate din credit BDCE şi cofinanţate de la bugetul de stat, pentru care s-au făcut plăţi în valoare de 13.120.000 lei, reprezentând 93,71% din bugetul aprobat pentru semestrul I 2018, dar şi obiective finanţate din surse proprii ANAR pentru care s-au făcut plăţi în valoare de 25.057.000 lei.

Bilanţul mai arată că s-a pus în funcţiune Acumularea permanentă Mihoeşti/Alba, investiţie în valoare de 73,8 mil. lei, dedicată Centenarului Marii Uniri, iar acumularea are capacitatea de  9,9 mil. mc, o lungime a barajului la coronament de 215,50 m, iar îndiguirile contur ale cuvetei lacului, 1,04 km. 

În primul semestru al anului cs-au realizat activităţi în cadrul procedurii de atribuire pentru protecţia şi reabilitarea Litoralului românesc în zona Stăvilarelor Edighiol şi Periboina, în cadrul lucrărilor de prevenire, înlăturare a efectelor inundaţiilor şi asigurarea resurselor de apă, finanţate de la bugetul de stat, obiective în valoare de 16.517.000 lei, şi s-au făcut plăţi în valoare de 14.964.000 lei.

De asemenea, în baza programului Protecţia şi reabilitarea Litoralului românesc s-au realizat activităţi pentru proiectare-execuţie aferente Lotului 2 – zona Mamaia, Lotului 3 – zona Tomis (Cazinou), Lotului 4 –zona  Agigea şi Lotului 5 – zona Eforie.

Pentru Reducerea eroziunii costiere Faza II, Etapa 1+2 s-au desfăşurat activităţi în vederea atribuirii serviciilor de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor din cadrul proiectului, de consultanţă în domeniul managementului execuţiei investiţiei, de publicitate şi comunicare, de audit financiar şi de achiziţie echipamente de monitorizare a ţărmului.

În prezent, este în pregătire diferenţa de 30 de proiecte propuse pentru finanţare prin POIM 2014-2020, pentru a suplimenta programul de finanţare conform supracontractării în procent de 200% faţă de valoarea alocată în Etapa 1.

Referitor la Strategia Forestieră Naţională 2018 -2027, în cadrul Programului de Protejare a Fondului Forestier Naţional, la nivelul primului semestru al anului curent, s-a demarat procedura pentru achiziţia serviciilor de evaluare adecvată de mediu pentru Strategia Forestieră Naţională (a fost elaborat caietul de sarcini şi s-a aprobat nota de fundamentare).

Cu scopul reducerii tăierilor ilegale s-a dezvoltat Sistemul Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase (SUMAL), program a cărei arhitectură s-a realizat de către specialiştii Ministerului Apelor şi Pădurilor şi cei ai Serviciului Român de Telecomunicaţii Speciale (STS), în trimestrul I 2018.

Au fost finalizate procedurile de achiziţie în vederea dotării Direcţiei de Control din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor cu o dronă şi două GPS-uri de ultimă generaţie. Achiziţia a fost necesară în vederea creşterii eficienţei activităţilor de monitorizare a fondului forestier naţional. Filmarea din dronă va permite identificarea terenurilor scoase ilegal din fondul forestier sau a suprafeţelor de pădure tăiate ilegal, precum şi monitorizarea lucrărilor de regenerare a pădurilor.

În cadrul activităţii de control silvic şi cinegetic au fost aprobate, potrivit blanţului după 6 luni de guvernare, 11 rapoarte de control.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.