Gabi Bartic, CEO BRIO, a afirmat că bacalaureatul la limba română din acest an a fost un festival de conformism şi nu atestă nicio competenţă de rang superior şi a precizat că atestă doar competenţa de a repeta papagaliceşte nişte lucruri şi a ne conforma.
Gabi Bartic s-a referit miercuri, la Prima News, la incidentul de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Bucureşti, unde zeci de lucrări ale elevilor care au susţinut proba de Română au fost anulate pe motiv că un cuvânt dintr-un titlu ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor.
“Este o generaţie care a fost călcată constant pe cap de sistemul şcolar timp de 13 ani. Şi cu toate astea, la sfârşitul celor 13 ani de şcoală, au avut curajul să reclame o nedreptate, o nedreptate cruntă, după părerea mea. Ei nu mai au acelaşi timp cu colegii lor, ei nu au dat examenul în condiţii egale cu colegii lor. Bacalaureatul despre asta este. Ar trebui să fie un examen în toţi copiii să aibă condiţii egale”, a declarat Gabi Bartic.
Ea a precizat că rostul unui examen de bacalaureat este de a testa capacitatea absolventului de a accede într-un nivel superior de educaţie.
“Aş discuta despre rostul acestui examen de bacalaureat. De fapt, despre ce este vorba când terminăm liceul şi de ce se dă bacalaureatul. Rostul acestui examen este de a testa capacitatea copilului de a accede într-un nivel superior de educaţie şi anume în învăţământul universitar pentru că altfel copiii, absolvenţii de 12, respectiv 13 clase termină cu o diplomă de absolvire. Bacalaureatul este necesar pentru a accede în învăţământul universitar şi atât. Ca atare, ar trebui să ateste competenţe superioare ale absolventului. Mă întreb despre ce competenţe superioare vorbea scrisul lui de mai sus sau mai jos cu un rând. Suntem atât de preţioşi, atât de riguroşi în corectarea sau în supravegherea acestui proces. Ne place să ne legăm de tehnicalităţi, de chichiţe cu care să îi punem în dificultate pe copii şi suntem foarte puţin atenţi la fondul problemei”, a transmis Gabi Bartic.
Ea a adăugat că bacalaureatul la limba română a fost un festival de conformism.
“Acest bacalaureat la limba română, cu toate incidentele astea, a fost un festival de conformism, nu atestă nicio competenţă de rang superior, atestă doar competenţa de a putea repeta papagaliceşte nişte lucruri şi a ne conforma. Dacă asta aşteptăm de la adulţii noştri, să fie conformişti, să stea în bancă şi să respecte nişte reguli idioate, atunci, da, am testat cum trebuie, ce trebuie cu bacalaureatul. Dacă nu, ar trebui să facem doi paşi în spate şi să ne dăm seama ce anume vrem cu examenul ăsta, ce trebuie să testăm de fapt la copii, cum anume testăm, cum anume atestăm faptul că după 13 ani de studiu copiii sunt capabili să acceadă în învăţământul superior. Şi dacă regândim bacalaureatul de pe aceste premise nu ar trebui să mai existe niciodată niciun preşedinte de comisie care să depuncteze un copil pentru un ”de” scris pe un rând mai sus sau mai jos”, a mai explicat Gabi Bartic.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.