Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, reacţionează în urma afirmaţiilor arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, conform cărora „boala este urmare a păcatului”. Bănescu, absolvent de teologie, afirmă, fără a face referire directă la afirmaţiile înaltului ierarh, că „Ignoranţa e urmarea «păcatului prostiei»”. „A refuza să te smulgi din ignoranţă, a o transforma instinctual în viclenie, a nu-ţi păsa de realitate şi de sensul vieţii (creştine), aceasta fiind în altă parte decât în divertisment, în colcăiala intrigilor şi calomniilor, în parvenire, ritualism sau ridicol hieratism, a comite în serie păcatul prostiei aliat cu cel al trufiei, înseamnă nu doar a te rata şi ajunge impostor, ci a-i împinge şi pe alţii pe calea smintelii şi orbirii”, adaugă fostul reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ignoranţa e urmarea «păcatului prostiei». Acesta presupune ratarea întâlnirii cu necesara cunoaştere, deşi echipamentul „gnoseologic” strict necesar este la purtător, în dotare. El trebuie însă folosit. E o datorie ilustrată inclusiv în parabola biblică a talanţilor, despre care se vorbeşte adesea cu patos, ca şi cum ea ar fi fost cu adevărat înţeleasă şi asumată personal. A refuza să te smulgi din ignoranţă, a o transforma instinctual în viclenie,  a nu-ţi păsa de realitate şi de sensul vieţii (creştine), aceasta fiind în altă parte decât în divertisment, în colcăiala intrigilor şi calomniilor, în parvenire, ritualism sau ridicol hieratism, a comite în serie păcatul prostiei aliat cu cel al trufiei,  înseamnă nu doar a te rata şi ajunge impostor, ci a-i împinge şi pe alţii pe calea smintelii şi orbirii”, scrie Vasile Bănescu, pe Facebook.   
Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române adaugă că „Boala ignoranţei e, în general, curabilă”. 
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
„Vindecarea e însă dificilă şi nu vine de la sine. E nevoie de smerenie, admiraţie şi ascultare. De ochi şi urechi pentru adevărul pe care l-ai contrazis îndelung. În stadiul final, încremenirea în ignoranţă coincide cu încremenirea ireversibilă în prostie, păcatul devenind viciu şi lenea mintală/ morală supliciu”: mai scrie Bănescu.
Ieşirea publică a lui Vasile Bănescu are loc la scut timp după ce în spaţiul public au devenit virale afirmaţiile arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, conform cărora „Boala este urmare a păcatului”.
Înaltul ierarh a fost întrebat, la emisiunea la care participă, în mod regulat, la un post de radio, „cum convingem un om bolnav că nu trebuie să cârtească?”. 
„Îl convingem după logică. Boala este urmare a păcatului. Am primit suferinţă pentru că am păcătuit. Acum, să primim boala ca o jertfă şi să ne rugăm, că Dumnezeu se milostiveşte dacă ne rugăm sincer, cu căinţă, şi poate s ne ridice şi adeseori a ridicat pe bolnavi”, a răspuns Teodosie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.